Gamla godingar!

Har roat mig med att kolla igenom min blogg, som tyvärr är ganska avsomnad för tillfället. Har haft väldigt mycket jobb i vår och sommar med min nya bok ”LCHF hela livet” som kommer till jul (nyligen lämnad till tryck) och även mitt återkommande jobb med att göra recept till Expressens LCHF-bilaga. Men jag blir ofta glad när jag tittar på all god mat jag har lagat lite snabbt till mig själv och Hans på lunchen eller på kvällen när Tora också är hemma. En del fester är också förevigade. Min spontana reaktion är att jag äter väldigt mycket grönsaker och då kanske det inte är konstigt att jag känner mig så pigg och frisk … peppar, peppar! Jag vet ju egentligen att jag äter massor av grönt, men det blir så påtagligt när bilderna ligger där bredvid varandra i med all sin färg och friskhet!

Så denna vecka bjuder jag på lite gammal skåpmat! Och recepten är lite på en höft, så som jag brukar laga mat.

kycklingmedkokos

Denna gryta gör jag ofta för att den är så enkel och blir så god. Kycklingfiléer skar jag i bitar och fräste i smör. Jag hällde på lite lökpulver och sedan kokosmjölk. 400 g kycklingkött till en burk kokosmjölk. En tesked röd currypasta och sedan salt och peppar efter smak.

Mangoldblad, en avokado och en näve alfalfagroddar. Lite olja och vinäger på det och sedan är det bara att hugga in!

blomkalssoppa2

Detta är också en enkel och god rätt. Just nu är blomkålen fin och ofta svensk, så passa på.

Blomkålssoppa

4 portioner

 • 1 stort blomkålshuvud eller två mindre
 • lite vatten
 • 1 gul lök
 • 1 burk kokoskräm (eller 2 dl crème fraiche)
 • salt och peppar
 • lite fisksås (asiatisk, bra sälta, ta annars bara salt eller valfri bra buljong)
 • 1 tsk röd currypasta
 • 2 tsk vitvinsvinäger
 • lite hackad mynta
 • 300–400 g skivad nötkött, jag hade köpt något som hette minutbiff
 • smör eller kokosfett att steka i

Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka i en kastrull med inte alltför mycket vatten på botten. Koka med lock på så blir den mesta av blomkålen ångad och bevarar på så sätt sin smak bättre.

Häll sedan av det mesta av kokvattnet men spara det till senare. Tillsätt kokoskrämen och mixa slätt. Smaka av med salt, peppar, fisksås (eller buljong), currypasta och vitvinsvinäger.

Hacka myntan och blanda i. Skiva köttet i strimlor och stek snabbt i fettet.

onsdagkväll2:1-13

En favorit jag hittade var också kycklingklubbor i grillade i ugnen. Penslade generöst med olivolja och soja. Jag brukar blanda 2 msk olivolja och 1 tsk ekologisk kinesisk soja med några kryddmått lökpulver och kanske någon torkad örtkrydda. Sedan in i ugnen, 225° i 25 minuter. På med grillelementet sista 5 minuterna.

Till det åt jag en sallad på rivna morötter, lite tunt skivad rödlök och avokado i bitar. Några klickar majonnäs och lite salt och peppar. Kanske kan det behövas lite pressad citron för extra fräschör.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera