Det finns ett ord…

Det finns ett ord som inga små barn kan. Och min katt Lewis kan det definitivt inte och han kommer heller aldrig att kunna det eller förstå innebörden.

Ordet jag tänker på är ”borde”. Känner ni igen det?  Ett ord som ibland är ständigt närvarande i våra liv och som väldigt sällan får det att kännas bra i kroppen. Det skapar dåligt samvete och ångest. Det ligger och gnager i bakhuvudet.

Lewis borde också göra saker, det är inte det att han är fullkomlig eller perfekt på något sätt. Han borde tänka lite mer på vikten och inte bara äta helt obekymrat. Han borde inte håra så mycket i soffan. Han borde inte dra in skor i kattlådan.  Han borde inte kliva på tangentbordet på datorn.  Han borde motionera mer när han väl är ute, istället för att bara ligga och trycka på samma ställe varje dag.

Men Lewis skiter i allt det här. För han gör det han vill. Det han inte vill göra, det gör han inte.  Har ni tänkt på att detta ”borde” också har en tendens att aldrig ta slut? Exempel: ”Jag borde diska”. När det väl är diskat: ”Nu borde jag putsa diskbänken”. När diskbänken är putsad: ”Nu borde golvet också bli så där rent som diskbänken”: När golven är rena: ”Herregud-fönstren. De borde verkligen putsas”.  Ja ni känner säkert igen er.  Man borde även spendera mer tid med familjen. Unna sig mer lyx i vardagen. Man borde vara lite smalare och lite roligare rent allmänt. Man borde ha bättre ordning på allt, så där som allaandrahar...

Vi är många som kan lära oss en hel del av Lewis. Och fundera i andra banor för att komma ifrån det här borde-träsket. Vi kan t ex tänka så här och ställa följande frågor:

-          Vill jag eller vill jag inte göra det?

-          Behöver jag göra det nu?

-          Är det tillräckligt bra som det är?

-          Om jag gör det/inte gör det, kommer någon annan person att skadas/bli ledsen?

Nu borde jag egentligen dammsuga istället för att sitta här vid datorn. Men vill jag, behöver jag göra det nu, kommer jag skada någon annan om jag inte gör det idag? Nej. Så jag tar en kopp te och lägger mig i soffan med Lewis istället. För att jag vill!

Lewis

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Inre hälsa den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

Kommentera