Året har 365 dagar – lev dem alla

No 16Så var det då dags igen. Du har kommit tillbaka från semestern, förhoppningsvis utvilad med påfyllda krafter. Sommaren har varit solig och varm, grillen har osat, baden har varit många och du har njutit av livet. Får vi hoppas.

Det är nu utmaningen börjar. Utmaningen att ta med sig den lite loja, avslappande känslan, det lediga förhållningssättet till livet och härligheten, in i hösten och vintern. Inte dras med i stressen, jäktet och det tunga allvaret. För vet du, det går faktiskt att påverka. Livet är egentligen inte så himla olika på sommaren och vintern, om man tänker efter. Visst, det är mer kläder som ska på och av och fler tider som ska passas, men ditt liv är fortfarande ditt liv, samma liv. Du lagar mat och äter. Du tillbringar din tid med att göra diverse saker. Du umgås med dina vänner. Du sover, du drömmer, du älskar. Alla tider på året.

Så vad är egentligen skillnaden…? För många människor innebär slutet på semestern att de stänger en dörr. Nu börjar ”allvaret” igen. Jag har aldrig riktigt förstått det där. Att skilja så hårt på det ena och det andra, att värdera så olika. Allvaret, det är alltså jobbet man avser? Och resten, den lediga tiden, den behöver man inte ta på allvar då, eller? Det låter så konstigt i mina öron.

För mig bildar allt en helhet, en helhet som förutsätter balans mellan alla delar, året om. Balans mellan roligt och tråkigt. Effektivt arbete och lata dagar. Skratt och gråt. Sömn och vakenhet. Hunger och mättnad. Kallt och varmt. Ljust och mörkt. Allt detta är en del av livet, vi kan inte välja den ena eller andra sidan – det är helheten, balansen, som är själva grejen. Och det fantastiska är att vi har världens bästa hjälp med detta. Vi är nämligen alla begåvade med kroppar som är bäst på just denna sak, att skapa och upprätthålla balans.

Din kropp är makalöst duktig på balans ,i alla avseenden. Den säger till när det är dax att sova, äta eller dricka – men inte bara det. Den balanserar, fixar och trixar med saker som du inte ens behöver tänka på. Ser till att din hormonella balans upprätthålls, fixar med salt- och vätskenivå, ser till att surhetsgraden är rätt, att mineralbalansen stämmer, att värmen är konstant, att blodtrycket står i proportion till aktiviteten… Listan kan göras hur lång som helst! Allt detta och mer därtill gör din kropp för att den är specialist på just detta – att upprätthålla balans – och för att den har det som sitt absoluta mål, hela tiden, 24 timmar om dygnet. Hela livet.

Och självklart underlättar du för kroppen att göra sitt jobb om du är snäll emot den. Om du till exempel är i konstant stress för länge så hinner och orkar kroppen inte med att justera. Du får obalanser, på det ena stället efter det andra. Ökat blodtryck, övervikt, onormal trötthet, hormonrubbningar osv. På samma sätt är det med maten. Ger du inte din kropp tillräckligt med bra näring så hushåller den länge, många år faktiskt, med det den har. Men någonstans tar det slut. Och du får tydligare och tydligare bristsymtom och kommer i obalans – men det är inte säkert att du kopplar ihop det med maten för du har ju ätit så här läääänge och mått ganska bra. Fram till nu…

Din kropp gör sitt bästa för att hålla dig i balans, kom ihåg det, och var snäll mot dig själv. Balans i alla hänseenden är en förutsättning för hälsa, vikt och humör. Så fortsätt att njuta och ha roligt, umgås och skratta. Ta med dig semesterkänslan och gör som barnen – lev livet alla årets 365 dagar.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner, Stress den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

2 thoughts on “Året har 365 dagar – lev dem alla

 1. Profilbild

  Ja, att leva alla dagar på året är verkligen viktigt. Men de senaste åren har jag på sensommaren börjat oroa mej för ett halvår i mörker och kyla. Jag känner mej instängd i alla kläder, stängda dörrar och att inte se nåt när jag tittar ut i fönstret. Ändå motionerar jag ute och leker med barnen. Älskar att tända ljus och mysa och mitt goda humör räcker ända till ljuset kommer igen på våren. MEN - då skriker hela min kropp efter frihet och jag känner så starkt att NU börjar allt kännas på riktigt igen.

  1. Therese

   Therese

   Ylva, jag håller med dig till 100%. Jag har väldigt svårt för både mörker och kyla, men där är antagligen konsten att ta en dag i taget. Var ute så mycket som möjligt mitt på dagen, tända tonvis med mysljus på kvällarna och försöka njuta av andra saker. God mat, goda vänner, biobesök och vad man nu kan hitta på. Inte jämföra med sommaren, ljuset och värmen utan få ut mesta möjliga av den årstid som är. Svårt, det tycker jag också - men förmodligen klokt... 😉

Kommentera