Majonnäs på 2 minuter

IMG_3911

Ni som har mig som FB-vän kanske har följt min kamp att göra egen majonnäs det senaste året, det har varit HELT hopplöst. Jag har googlat, frågat, försökt och försökt men icke. Det bara rinner.

Häromdagen skulle jag ge mig i kast en sista gång. Gjorde enligt Birgittas recept och blev så till mig när det började tjocka ihop sig att jag drog på resten av olja. För fort - det skar sig naturligtvis.

Suck.

Googlade "skuren majonnäs" och började om. Tog en äggula och droppade sakta, sakta, ner smeten och efter ett tag fick jag till det! Jag var superlycklig!

Lite senare på dagen kom jag över kostrådgivare Cristinas videoklipp på Youtube och trodde inte det var sant, majonnäs på 2 minuter!??! Men det var sant! Spana in videon:

Ni måste verkligen prova om ni inte gjort det förut, helt otroligt! TACK Cristina!

 

----------------------------------------------------------------

Om du inte hann anteckna så gäller följande från videon:

Från kylen:
1 ägg (för mig funkade även rumstempererat ägg)
1 tsk osötad senap

Från skåpet:
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl rapsolja (ej kallpressad)
salt
vitpeppar

----------------------------------------------------------------

Cristina Waserbrot är coach och kostrådgivare i Haninge och erbjuder  personlig kostrådgivning, föreläsningar och kurser. Läs mer på hennes hemsida.

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Majonnäs på 2 minuter

 1. Profilbild

  Martin

  Nu var jag tvungen att prova den. Det blev fin konsistens och smaken var god, lite mycket vinäger hade jag nog i. Nu behöver jag bara ett recept på räkor på 2 minuter så är lunchen räddad!

 2. Profilbild

  Anna

  Hej
  Det skär lite i hjärtat att göra majonnäs på detta sätt. Men vi är alla olika. MEN en liten fråga: Varför är äggvitan med? I min majonnäs finns bara äggulan. Det är ju den som "bär" fettet. Kanske det är felet när du gör majonnäs på "vanligt" sätt dvs då den skär sig. Min skär sig aldrig men jag har heller aldrig vitan med. Klart det går fortare med mixer men det är lite kontemplativt att röra ihop majonnäsen själv.

 3. Profilbild

  Ethel Loberg

  Ja det var ju imponerande att det gick bra att ösa ner all olja före mixandet, som man har fått lärt att viktigast är att droppa ner oljan under mixningen. Själv har jag ingen stavmixer men det går hyffsat med vanlig elvisp och då är det att droppa i oljan. Jag tar hela ägget med.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Du har helt rätt, rå äggvita är egentligen inte så bra att äta. Jag har faktiskt tänkt att prova med bara gula nästa gång, hinner du före, berätta hur det gick!

   Gällande äggvita eller inte så tänker jag att om det bara är tillsammans med äggvita som just JAG kan göra majonnäs (har misslyckats med miljoner andra recept och lika många tips) så får det vara så. Jag gör hellre detta recept och har då koll på övriga ingredienser i majonnäsen. Men, förhoppningsvis så funkar det med bara gulan!

  1. Profilbild

   Ethel Loberg

   Ja jag provade ovanstående tvåminutersmajonäs med min nya stavmixer. Gjorde precis som på filmen men nej det tjocknade inte, blev som en tunnare dressing som jag ju kommer att använda på mina sallader ändå. Endera är filmen fejkad eller så har hon nån speciell stavmixer med extra hög hastighet? Min mixer är helt standard med en liten snabbgående s-formad kniv. Någon mer än mig och Pia som provat och misslyckats?

   1. Profilbild

    Inläggsförfattare

    Märkligt att du inte fick till det! För jag fick ju faktiskt till det när jag gjorde just som på filmen. Däremot har jag haft det helt hopplöst att få till det på det traditionella sättet. Kanske du kan prova en gång till? Jag har en vanlig standard mixer, inga märkligheter. Men jag har förstått att man ska ha en hög skål, inte alltför bred, vad hade du?

 4. Profilbild

  Ethel Loberg

  Jo jag ska allt prova igen, då i en tom majonäsglasburk, den är ju smal. Jag använde en ettkilos yogertburk som ju kanske var för bred. Så, på´t igen, jag skriver här och berättar hur det går. Lite kul det här tycker jag.

 5. Profilbild

  Ethel Loberg

  Hej Pia!
  Nej jag gjorde precis som på filmen alltså hela ägget. När mitt nu misslyckade majonäsblask är uppätet så drar jag på igen. Jag får då ta en lite större olivglasburk istället för den tilltänkta majonäsburken, mixern gick inte ner i den. Olivburken är vidare i hålet men ändå hög och smal. Ska bli jättespännande detta.

 6. Profilbild

  Ethel Loberg

  Jippiii!
  Idag lyckades jag med 2-minutersmajonäsen, jag gjorde precis som på filmen den här gången också. Det tjocknade direkt jag startade stavmixern, blev klart långt före två minuter. Helt underbart roligt, exakt samma konsistens som i den köpta. Nu blir det ingen köpemajonäs mer. En sats på ett ägg fyllde en standard majonäsburk till 75% så priset blir lägre också. Jag mixade i en yoghurtburk.

  Men jag får ju aldrig veta varför jag misslyckades förra gången.

Kommentera