Vildmarksliv och blomkålssallad LCHF/Paleo

Blomkålssallad

Njutsemester

Den senaste veckan har jag levt ett mycket enkelt liv, långt från bekvämligheter som el, internet och rinnande vatten. Ja, rinnanade vatten har jag ju vid min stuga ändå, Fuluälven rinner förbi bara några meter bort.
Det är verkligen härligt för både kropp och själ att vistas i en sån här miljö då och då. Allt man tar för givet i en modern lägenhet sätts ur spel. Vatten till disk, matlagning och dusch hämtar jag i älven. Duschen är en blomvattenkanna som jag hängt upp på en pinne på ett av uthusen, riktigt skönt att stå ute och duscha varmt på morgnarna.

Kallkälla

Dricksvatten finns i en liten kallkälla, klarare, kallare och godare vatten finns inte. Har en grop där jag hämtar vatten och en annan som används som kylskåp, temperaturen blir aldrig högre än + 5 grader.
Som värmekälla i stugan har jag en gammal vedspis, den används också till matlagning när det är kallt ute. Den enda moderniteten är en gasspis, den är bra att ta till när utetemperaturen går upp över 20, så det inte blir så varmt inne av eldandet.

Korv och ägg på vedspis

Den här veckan har bjudit på strålande väder, så det blev grillning på stranden mest varje dag. Att grilla över en kolbädd av björkved som sakta fått brinna ner är den absoluta bästa formen av matlagning enligt mitt tycke. Det blir en helt annan smak än att grilla över kol eller briketter.

Kaffemarinerat, färskt sidfläsk på grillning
Kaffemarinerat, färskt sidfläsk på grillning

En dag blev det en hel bit karré från en jämtländsk gris, det var det godaste griskött jag ätit på mycket länge. Delade den på längden, saltade och pepprade rejält och la bitarna i ett halster. Lät det få färg över glöden och föste sen det mesta av glödbädden ut mot sidorna i eldstaden och placerade halstret i mitten, så fick det grilla sakta utan att brännas.

Grillningen av de ca 5 cm tjocka bitarna tog ungefär 45 minuter. Det ryker rätt skapligt från kol av björkved, så köttet blev både grillat och rökt. Det ger en fantastiskt god smak.
Den här dagen blev det en blomkålssallad till, som fått fräsch smak av mango och citronmeliss. Har du inte mango blir det gott med ananas eller päron också.

Vill du ha fler tips på grillning och naturligt goda tillbehör? Då hittar du 80 recept i min senaste bok, Grillmat LCHF. Bilden ovan är på kaffemarinerat, färskt sidfläsk, receptet på den marinaden finns i boken.

Sugen på fler gratisrecept istället? Här hittar du en hel del goda mattips från stugan i Dalarna på min gamla blogg, Birgitta Höglund's Mat.

Blomkålssallad LCHF Paleo

Blomkålssallad för 2

 • 4 dl små, lättkokta blomkålsbuketter
 • 1 dl majonnäs
 • ½ dl strimlad citronmeliss
 • 2 msk strimlad purjolök
 • 2 msk mango i små tärningar
 • 2 msk pumpakärnor
 • Havssalt och chili

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor. Vänd försiktigt ner blomkålen. Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Fuluälven i kvällssol
Fuluälven i kvällssol
Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Vildmarksliv och blomkålssallad LCHF/Paleo

 1. Profilbild

  Lunchgäst

  Tack Birgitta för tips på kycklingsrätt. Kommentarsfunktionen var inaktiverad så jag skriver lite OT här istället.
  http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/11/08/kycklinglar-med-beyaz-peynir-och-smorstekta-gronsaker/

  (Jag skar bort benen som var i kycklinglåren...och! i samma stund slängde jag benen i soppåsen...ooppps...jag kunde ju ha stekt dem också, det fanns ju en del kött kvar på benen).

  I övrigt rörde jag ihop Crème Fraiche och Sambal.

  Allt detta blev jättegod, jag hade förstås inte osten. Tack. Nu har mätt och belåten fått en innebörd.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej, vad roligt att du blev mätt och glad, tack för tips på vidareutveckling av kycklingen. Ta vara på benen och koka kycklingfond på nästa gång, så nyttigt och gott.

   Stängt av kommentarerna på bloggen för jag fick så mycket spam, men det går alldeles utmärkt att skriva här istället 🙂

 2. Profilbild

  Lunchgäst

  Tack.

  Birgitta, jag köpte (fryst) ett halv lamm i höstas. Då ingick några ben (framben tror jag). Det lär väl inte finnas så mycket kött på dem. Kokar jag fond på dem? Eller vad gör man? Ger dom i grannen??? 🙂

  /Novisen vid spisen

Kommentera