Utställning stämde till eftertanke

Härligt, ljuvliga sommar! Semester, aktiviteter, lata dagar men också tid för eftertanke och reflektion.

Stockholm 2

Vi varpå semester i Stockholm några dagar i början av juli. Bl.a. besökte vi Fotografiska museet där vi såg en utställning med bilder från Indien av Håkan Elofsson ”Bombay Boulevard”. När jag såg bilderna erinrade jag mig ett par intressanta avsnitt i Sveriges Radios program ”Kropp & Själ” om just Indien. Programmen ”Hälsokatastrofen står för dörren” handlade om snabbt ökande problem med livsstilssjukdomar t.ex. diabetes (60 miljoner Indier är drabbade). Det är inte bara ett problem i Indien, det är ett problem i hela världen och också i Sverige. 1985 fanns cirka 30 miljoner diabetiker, idag (2011) finns 366 miljoner människor med diabetes och prognosen för år 2030 är 552 miljoner diabetiker. Här finns plats för eftertanke och reflektion eftersom vi till stor del med vår livsstil kan påverka om vi ska drabbas eller inte. Hur ser det ut för dig? Kan du göra något för att påverka din hälsa? Vad kan vi tillsammans göra för att hejda utbredningen av diabetes och andra livsstilssjukdomar?

Först behöver vi veta vad som händer med maten som vi äter. Vårt matspjälkningssystem bryter ner de kolhydrater (t.ex. bröd, pasta, godis, läsk, frukt) som vi äter till glukos och detta tas i sin tur upp av blodet (glukos = blodsocker). Kroppen strävar efter ett stabilt blodsocker. När blodsockret stiger så utsöndras därför i bukspottkörteln hormonet insulin som hjälper cellerna ta upp glukosen så att blodsockret ligger på en jämn, stabil nivå. Höga blodsockervärden kan nämligen på sikt orsaka skador i blodkärlen som kan leda till exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, njurskador, ögonskador. Insulin har ytterligare en effekt, det hjälper till att lagra överskottet av blodsocker som fett (tidigare viktigt som en reserv inför sämre tider). Ett jämt, stabilt blodsocker får man när man äter LCHF.

Vad är då diabetes? Diabetes är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar som har gemensamt ett förhöjt blodsocker. Något har hänt så att balansen mellan blodsocker och insulin har rubbats, man har fått sjukdomen diabetes. Det kan bero på att bukspottkörteln har slutat producera insulin, det kan bero på att kroppens celler blivit resistenta, inte kan använda sig avdet insulin som finns i blodet. Resultatet blir ett förhöjt blodsocker, diabetes.

Blodsockerprov

De vanligaste typerna är Diabetes-typ 1 och Diabetes-typ 2. I Sverige har cirka 350 000 människor diabetes varav de flesta, drygt 300 000, har Diabetes-typ 2. Tidigare kallades Diabetes-typ 2 för åldersdiabetes då det drabbade äldre. Idag insjuknar emellertid allt yngre människor (även tonåringar) i Diabetes-typ 2 så namnet åldersdiabetes passar inte längre. Diabetes-typ 2 hör nära ihop med vår livsstil som t.ex. en kost rik på kolhydrater (socker och stärkelserika födoämnen), stress och för lite vardagsmotion. Här kan vi till stor del själva påverka om vi ska drabbas eller inte. Vid Diabetes-typ 1 drabbas vanligtvis barn eller ungdomar och denna diabetestyp är inte på samma sätt kopplad till vår livsstil.

Genom att bl. a. ändra fokus mot en kost med färre kolhydrater och istället naturliga fetter (LCHF) skulle färre drabbas och de som redan drabbats bli bättre. Vill du veta mer om diabetes? Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, skriver mycket läsvärt om diabetes och hur en ändrad kost kan förebygga diabetes och förbättra hälsan för dem som redan fått diabetes.

LCHF-kost ger stora hälsovinster för alla men i synnerhet för dem som har övervikt och/eller diabetes.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, Diabetes den av .
Kerstin Fransson

Om Kerstin Fransson

Jag är kostrådgivare och sjuksköterska med stort intresse för kost och hälsa. Mitt arbete till ”vardags” är på gymnasieskolan Aleholm i Sävsjö där jag undervisar på Vård- och omsorgsprogrammet. Erbjuder kurser, kostrådgivning enskilt och i grupp, tematräffar och föreläsningar om individuellt anpassad lågkolhydratkost med naturliga fetter. Verksam främst i Vetlanda och Sävsjö kommuner.

Kommentera