Stress-Less


Promenad 2
När jag är ledig brukar jag känna mig avkopplad, lugn och mindre stressad. Så har det inte varit i sommar. Självklart har jag funderat över varför.

En av anledningarna, tror jag, är att mina promenader inte har fått bli den återhämtning som de brukar vara. Sedan i våras har jag nämligen mestadels lyssnat på podradio när jag har varit ute och gått. Intressant och bra på många sätt men egna funderingar, tankar och reflektioner har det inte funnits tid för. Kan ens mående påverkas av så lite som att lyssna på podradio istället för att ge sig tid att reflektera? Ja, jag tror faktiskt det. För mig är promenader med tid att tänka ett sätt att återhämta mig från vardagens stress. Så nu har jag bestämt att jag bara ska lyssna en liten stund på podradio (det finns ju så många intressanta program!!) och sedan ge gott om tid för tankar och reflektioner under mina promenader.

Upplevelse av stress är något som går neråt i åldrarna. Också som ung kan man uppleva stress. En som satt sig in i vad stress är och vad man kan göra åt det är Michaela. Som projektarbete i trean på gymnasiet valde hon att i våras göra en bok om stress för unga. Hon ger i sin bok ”STRESS-Less” dels fakta om stress dels tips för att minska stressen i vardagen.

När jag frågar Michaela efter hennes bästa och viktigaste stresshanteringsråd så är det att ta hand om sig själv. När man stressar så hamnar man ofta själv långt ner på prioriteringslistan, så mycket ska först hinnas med och göras att man glömmer bort att ta hand om sig själv. Man känner inte eller ignorerar att man mår dåligt. Så kom ihåg att ge dig egen tid och att göra saker som du tycker är roliga och avkopplande, säger Michaela. Och glöm inte att i tid lyssna på kroppens signaler.

Fast att man vet mycket om stress så kan man ändå drabbas. Så var det för Michaela, hon var ambitiös i skolan samt tränade och tävlade på elitnivå inom skytte. Här berättar hon själv om vad som hände i en intervju i P4 Jönköping:

STRESS-LessAtt allt yngre upplever stress är något som oroar mig. Stress, där man inte får möjlighet till återhämtning, påverkar vår hälsa negativt både på kort och på lång sikt. Att tidigt förebygga är bättre än att behandla stressrelaterade sjukdomar. Därför tycker jag att Michaelas initiativ att skriva en bok om stresshantering för unga är lovvärt. Troligtvis är det också lättare för en jämnårig att nå fram med budskapet att i tid lyssna till kroppens signaler, återta kontrollen över situationen och på så vis kunna leva ett hälsosamt liv utan skadlig stress.

Boken (152 sidor), som i första hand vänder sig till ungdomar men som givetvis kan läsas av människor i alla åldrar, är fylld med fakta, tips samt fina bilder och kostar 150 kr + porto. Om du vill köpa en bok till dig själv eller någon som du känner så kan du kontakta Michaela via mail michaela@bratteborg.eu .eller via Facebook-gruppen Stress-Lessboken, projektarbete.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, Boktips, Stress den av .
Kerstin Fransson

Om Kerstin Fransson

Jag är kostrådgivare och sjuksköterska med stort intresse för kost och hälsa. Mitt arbete till ”vardags” är på gymnasieskolan Aleholm i Sävsjö där jag undervisar på Vård- och omsorgsprogrammet. Erbjuder kurser, kostrådgivning enskilt och i grupp, tematräffar och föreläsningar om individuellt anpassad lågkolhydratkost med naturliga fetter. Verksam främst i Vetlanda och Sävsjö kommuner.

Kommentera