Mamma, jag vill ha riktig mat!

Tiderna förändras och vi har mindre och mindre tid att reflektera över vad vi stoppar i oss. Vad är NYTTIGT? Det är en fråga jag ställer mig ofta. Jag har varit överviktig i hela mitt liv, förutom (under) vikten på 2655g vid födseln. Min mor var ingen höjdare på näring, jag fick det som alla andra bebisar åt, spenat i pulverform var favoriten! Min far arbetade som kock och han ”kunde” det här med maten, men jag kan tidigt minnas att det inte frestade att äta kokt kött med grönsaker, ganska fettsnålt och lite potatis till. Jag längtade efter grannens pasta med köttfärssås, riven ost och ketchup! DET var riktigt smaskens samt det vita brödet som bakades överallt och vi fick äta det i massor. Vi doppade bröd i allt… Var det nyttigt? Varför blev inte alla sjuka och tjocka? Sen kom det grova fullkornsbrödet med massa nyttiga frön på. Varför blev vi inte friskare, det är väl det nyttigaste?!

Nu 30 år senare kan jag blicka tillbaka och fortsätta med att leta svaret på min fråga. Mer och mer kunskap kommer in varje dag, en del kan sållas bort på en gång, resten tål att tänkas på. Vad är forskning? Är det något som gynnar oss konsumenter eller beställaren? Vem betalar detta? Den som tjänar pengar. En ond girighetscirkel med strävan om mer pengar på bekostnad av den som betalar.

Back to basic låter mest rätt i mina tankar. Vi människor har blivit ofrivilligt lata, samhällets normer för höga och få kan laga mat från grunden. Hur mycket näring finns det kvar efter helfabrikat och uppvärmningen i micron? Varför är det fler och fler som får näringsbrister om nu maten är nyttig?

GMO

Förutom insikten om vad socker och stärkelse gör med våra kroppar så tänkte jag: Bra, nu vet jag och det är bara hålla sig på banan. Ack så fel jag hade! E-nummer överallt, vad står dessa för? GMO, vad är det? Jag klev in i GMO-djungeln och till slut kom jag fram till att det bästa vore att bo i skogen, långt från civilisationen, jaga och laga allt från grunden. Men det är ju i princip omöjligt då hela samhället är uppbyggt som en kedja!

Vad kan jag som förälder tänka på och överföra till mina barn?

g1Det finns faktiskt en hel del vi alla kan göra, det som saknas är upplysningen då få har intresse av medvetna konsumenter. Den 25 maj deltog jag i en världsomfattande demonstration mot företaget Monsanto. Varför? Jag handlar ekologisk mat så gott jag bara kan dock fick jag lära mig att inom EU behöver man bara märka varor med GMO om de överstiger 0,9% av produkten.

Vad är GMO?

Jordbruksverkets beskrivning: GMO är en förkortning av genetiskt modifierad organism. Det är en organism där det genetiska materialet har ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt genom till exempel parning eller korsbefruktning. En organism är, enligt miljöbalken, en biologisk enhet som kan föröka sig eller föra över genetiskt material, exempelvis ett frö, djur, virus eller en potatisknöl. En organism måste därmed per definition vara något levande. Hos en GMO har en eller flera DNA-sekvenser lagts till eller tagits bort. Andra begrepp, som i praktiken betyder samma sak som GMO, används ibland; transgen organism, LMO (levande modifierad organism), genmodifierad organism, genmanipulerad organism och GE (eng. genetically engineered).

Det finns flera forskningsuttalanden som säger att GMO-föda kan ge oss leverskador. Det tar jag som en varningssignal, ”ty, ingen rök utan eld”. Vi som äter lågkolhydratkost har tagit bort det värsta men det är så mycket kvar ute på marknaden. T.ex. Roundup är ett bekämpningsmedel mot ogräs som får fritt användas i Sverige. Dess verkan på våra grönsaker är omdiskuterat och från USA kommer rapporter att ämnet glyfosat bidrar till ohälsa. Läste på Naturskyddsföreningens hemsida att Sverige tillåter fler bekämpningsmedel än Danmark. Vi besprutar mer än våra rödvita grannar, om man kikar på de mest besprutade grödorna. Vi halkar efter i lagstiftningen, t.ex. planerar danskarna införa en skatt som gör de farligaste bekämpningsmedlen dyra.

Men varför oroa sig? Vi har Livsmedelsverket som arbetar för vår hälsa, eller hur? Så här skriver de på sin hemsida.

"En del produkter behöver inte märkas
Enzymer, aminosyror och vitaminer framställda av så kallade genetiskt modifierade mikroorganismer, GMM, och där inget sådant material finns i slutprodukten, behöver inte märkas. Livsmedel som av tekniska skäl tillförts små mängder GMO oavsiktligt behöver inte märkas. Konventionell majs som mals i en kvarn där det också har malts genetiskt modifierad majs kan till exempel oavsiktligt tillföras små mängder GMO från den genetiskt modifierade majsen. Högst 0,9 procent av råvaran får vara GMO, utan att produkten behöver märkas. En förutsättning är att den GMO som oavsiktligt hamnat i produkten är riskbedömd och godkänd. Icke-godkänd GMO får aldrig förekomma i en produkt."

Dags att reagera och agera, eller bara låta det vara?

Svar till min son: Självklart ska jag göra mitt bästa!

 

Mer läsning

 

g2

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, GMO den av .
Goranka Stjernström

Om Goranka Stjernström

Många dieter har passerat genom min kropp och satt sina djupa spår men grundstenen till lågkolhydratkost står kvar. Jag är undersköterska och småbarns mor med lång erfarenhet av Jo-Jo bantning. Jag brinner för främjande av hälsan genom näringsrik kost. Kunskapen om näring får man genom att söka, den kommer inte till oss av sig själv. Välkommen att kontakta mig i fall du önskar råd genom helhetssyn. Distans eller live, allt efter dina önskemål.

Kommentera