Goda tips inför en semester i Norge

Röros kyrka

Ett dygn i Røros

I början på juli tog jag en sväng till den norska gruvstaden Röros. Den vackra lilla staden ligger bara 30 mil från Östersund och finns idag med på UNESCOs världsarvslista. Du som sett Pippi Långstrump på TV kommer kanske ihåg de fina vinterbilderna från stadens gator. Trähusbebyggelsen är väldigt väl bevarad, bara den värd en extra omväg.

Röros
Röros

Jag ville bland annat se hur det stod till med maten på andra sidan fjället. Norsk mat har tyvärr haft lite dåligt rykte här i Sverige, men min resa bevisade motsatsen.
LCHF eller Lavkarbo som det heter här, har på senare år vuxit sig väldigt stort i Norge. Men nu verkar det som att många, precis som här i Sverige, letar sig över lite mer till Paleohållet. Eller som många kallar det, naturlig mat.

Naturlig och lokal mat, så som vi ätit den under hela vår evolution, är den senaste mattrenden på båda sidor om gränsen. Lavkarbo är fortsatt starkt, men nu fokuseras mer och mer på närproducerad, ekologisk mat.

Att bara leva på billigt, importerat griskött som bacon och ägg från burhöns håller inte i längden, vare sig för hälsan eller miljön. Nu är det traditionella recept som tagits till heder, fler och fler gårdar producerar mat från sina egna djur och odlingar. Flera butiker finns även inne i stan som säljer gårdsmat, bland annat den fina Sølviks Delikatesser på gågatan.

Röros

Sölviks Delikatesser, Röros
Mycket gott är det dessutom, det fick jag verkligen uppleva på hotellfrukosten. Jag hade tagit in på Erzscheidergården i den gamla delen av Röros, strax ovanför den vackra kyrkan. Jag, min syster, mamma och pappa bodde faktiskt i samma byggnad i mitten på 60-talet, då det var ett litet vandrarhem i huset. Nu är det om- och tillbyggt på ett sätt som bevarat mycket av de gamla timmerhusens charm, men som även gett plats för moderna hotellrum av hög standard.

Jag fick ett rum med en fondvägg med frostiga bär, något som passade bra till morgontemperaturen som var blygsamma +2 grader här uppe bland fjällen. Tur jag hade varma kläder med mig, morgonpromenaden upp på slagghögarna vid koppargruvan var minst sagt iskall.

Mitt rum på Erzsceidergården
Erzscheider betyder malmskiljare på tyska, efter de många bergsmän från Tyskland som kom hit under gruvans storhetstider från mitten av 1600-talet och framåt. Hotellet har rykte om sig att ha Norges bästa frukost, så den var jag ju bara tvungen att se och smaka själv. Lonely Planet har gett hotellet det här höga betyget och jag kan intyga att de håller mycket hög klass på sin frukostmat.

Jag är rätt kräsen just när det gäller hotellfrukostar, här fanns allt och lite till av det jag tycker om. Förstklassiga råvaror som korvar, skinkor, rullsylta, sillinläggningar, smör, ägg, sallader och ostar, allt från gårdar runtom stan eller hemlagat i hotellets kök. Hallon och römme, syrad grädde, fick avsluta min njutbara måltid. Här följer några bilder på allt det goda som en norsk frukost kan innehålla, som tips på vad du kan njuta av till brunch under lediga dagar framöver.

Norsk frukost
Norsk frukost
Norsk spekemat
Erzscheidergården, Röros
Kräftstjärtar, ägg och grönsaker i gelé
Min frukost på Erzscheidergården i Röros

Hallon och römme

Till och med kaffet var av bra kvalitet, så det här hotellet får högsta betyg både vad gäller maten, rummen, servicen och läget. Innan jag åkte hem hade temperaturen gått upp till sköna +14, så jag satt utanför hotellet och åt en mycket god glass från RørosIs.

Den innehöll så mycket äggula och grädde och jämfört med annan glass lite socker, så jag var mätt ända till sent på eftermiddagen. Då blev det en Jämtlandstallrik med lokala delikatesser från vår sida fjällkedjan på Skicenter i Åsarna.

Rödingröra, ostar, älgkorv, renstek och smör (som jag fick be om, det fanns bara margarin på buffén...) gjorde att jag orkade köra sista biten hem. Det blev en njutsemester från början till slut.

RørosIs fra Galåvolden Gård i Røros
Hästar i Röros
Røros

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera