Blåst på konfekten, den riktiga konfekten…

No 13Dags för en reflektion om de små sakerna i livet, som kanske egentligen är de stora…?

De första gurkorna har nu mognat i vårt växthus. Som traditionen sig bör i vår familj avnjuts den första genom att plocka den, bryta isär den med bara händerna och äta upp den, där och då. Återigen, för vilken gång i ordningen vet jag inte, så slås jag av det faktum att den är SÅ GOD! Den smakar gurka helt enkelt.

Så börjar jag snegla på tomaterna som så sakteliga rodnar fram i samma växthus, och jag vet redan nu att jag har exakt samma smakexplosion att vänta. Detta är ren fröjd, livskvalitet helt enkelt.

Men så börjar jag tänka… Jag har haft samma upplevelse några gånger förut. Med den viltfångade laxen, med äggen från granngården, med ananasen i Indien och mangon i Spanien. Det smakar så mycket MER. Går inte jämföra med ”de vanliga”, inte ens de KRAV-odlade, i affären. Tänk om det är så att ALLA våra livsmedel är urvattnade, bleka kopior av de ”riktiga” livsmedlen? Det betyder i så fall att vi idag går miste om en hel massa näringsämnen men också alla smak- och doftupplevelser! Den som inte ätit en tomat eller gurka som plockats mogen, solvarm och ätits direkt har ingen aning om hur det ska smaka. Vildfångad lax har inte heller mycket smakmässigt gemensamt med sin uppblåsta odlade kusin.

Tomater som odlas i mineralull och aldrig varit i närheten av jord, som får sin ”näring” via dropp och besprutas regelbundet under sin livstid för att sedan plockas gröna för att klara transporten – de må vara röda i affären men det är väl också allt de är. Något innehåll eller smak har de knappast att bjuda på.

Tänk tanken hela vägen ut, det kanske är likadant med ALLA våra livsmedel. Jag vet inte hur det är med dig, men jag känner mig blåst på konfekten när jag tänker på det…

Nu tänker jag gå ut och ta mig en gurka, medan tid är! Skön sommar på er J

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

Kommentera