Vi startar ett parti vetja!

no 12Jag har i ett tidigare inlägg här på KRG funderat på om vi inte skulle starta en religion, men nu undrar jag om det faktiskt inte vore bättre om vi drog sta´och bildade ett parti!  Kanske är folkrörelsen LCHF nu så stor att vi skulle kunna ta plats i riksdagen redan nästa år! Vad säger ni om det mina vänner?! Det vore väl nå´t att komma med till barnbarnen när du sitter där på hemmet och summerar din livsgärning.

Vi behöver ett partiprogram förstås. Något lagom högtidligt men ändå folkkärt. Övergripande men ändå med koll på detaljerna. Lite öppna formuleringar men ändå med konkretion och stringens. Så att vi får med oss så många som möjligt under vår fana.

Vi behöver ju inte konstruera hjulet från början, vi kan ju ta lärdom av de stora, menar jag. Vad tror ni om en inledning i stil med

”Tillsammans kan vi skapa en bättre, hälsosammare framtid. En hälsosam framtid för de vuxna, för barnen, för planeten vi bor på. En framtid där hälsan inte är en klassfråga, inte beroende av kunskap, ålder, kön eller etnicitet. En framtid där hälsan är en rättighet, en självklarhet, för alla.”

Kan det duga som anslag? Vi kan ju följa upp det med vår syn på samhällsutvecklingen, vart vi är på väg, en analys om vad som gått snett sedan Ancel Keys dagar. Jag tror nog vi ska hålla oss till 50-talet och framåt, börjar vi måla med de stora penseldragen och prata utvecklingen sedan bondesamhället riskerar vi nog tappa ungdomarna i valrörelsen.

Men det räcker ju naturligtvis inte med ett partiprogram, vi måste ju driva en politik också, ha en åsikt om alla de stora och små frågorna. De sociala frågorna, sjukvården, skolan, välfärden, miljön, ekonomin och demokratin.  Vi måste kunna ta debatterna. Och vi måste definiera våra principfrågor, men det ger sig ju nästan av sig självt eftersom hälsan är vår kärnfråga.

Med hälsan följer en nyordning och nytt fokus i livsmedelsproduktionen, och jordbrukspolitiken får sig en naturlig, rejäl uppfräschning. En och annan onödig myndighet kommer vi ju definitivt kunna spara in pengar på. Och får vi bara ordning på hälsan så blir det färre problem i skolan, mindre VAB på arbetsplatserna för att inte tala om hur mycket belastningen på sjukvården kommer minska. Så att få ihop budgeten, det borde inte bli något stort problem när vi väl kommer till finansieringen.

Alltså, ju mer jag tänker på det, desto bättre blir det! Framtiden är vår, våra frågor ligger i tidsandan. Men jag ser dock en hake i det hela – en farhåga, ett bekymmer faktiskt. Vi måste kunna enas om formuleringarna. Eller ska jag säga, formuleringEN? Definitionen. Vad som ryms i begreppet och partiet och vad som inte ryms. Vi vill ju inte vara diffus i kanterna, för yviga, då tappar vi kärntruppen. Men samtidigt kan vi inte vara för begränsande, då exkluderar vi för många och vinner inga val. Här har vi troligen vår svaga punkt. Jag tror nämligen vi måste hålla ihop om det här projektet ska lyckas. Iallafall om vi ska bilda parti.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i En nypa humor, Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

6 thoughts on “Vi startar ett parti vetja!

 1. Hanna Brunnegård

  Klockrent!

  Sista stycket är det viktigaste för att få en helhet - vi kan inte vara "kvinnligt röriga" en "rödgrön röra" en myrstack... definitionen av vi står för och hur det ska benämnas är viktig...

  Våga stå rakryggad och stark i motvind!

  Tack för återigen ett bra och tänkvärt inlägg!!

 2. Profilbild

  sara

  Åter som en fantastisk ide Therese!! Ifall ett parti enbart baserat kring invandring blivit sveriges 3e största , så borde ett parti kring hälsa och sjukvård också ha en chans. Go for it!!

Kommentera