Om att boosta upp sig efter tunga infektioner

IMAG0788Den här våren har varit lite speciell för mig. Jag fick en svår infektion och blev borta från jobbet i 5 veckor. Sånt är inge vidare när man är egenföretagare, kan man säga. En vanlig urinvägsinfektion kom från ingenstans utan förvarning och gick vidare upp i njurarna och orsakade njurbäckeninflammation. Då blir man väldigt sjuk med hög feber, hög sänka och total avsaknad av matlust och energi. Hamnade t.o.m. på sjukhus några dagar med dropp och mediciner direkt in i armarna. En sjukhusvistelse är nästan värd ett eget blogginlägg, men kanske inte passar klockrent på denna blogg. Jag är en person som finner stort nöje och intresse i att studera hur människor beter sig, man får mycket variation av det på ett sjukhus.

Sen kommer alla tankar om varför. Jag som sköter mig så bra med rätt kost, lagom med träning, sover tillräckligt, äter kosttillskott. Hur kunde just jag bli så här sjuk. Men så var det ju det här med den inre stressen. Jag har skrivit flera inlägg om det och hur man hanterar den, just därför att det är min egen akilleshäl. Jag vet hur kroppen tar stryk av långvarig inre stress och nu fick jag verkligen ett kvitto på det. Men när man är mitt inne i sin stress, då ser man den inte, då blir den som en naturlig del av dig vilket är väldigt farligt. Höstens och vinterns månader har varit ganska tunga i mitt liv och det har orsakat en högre inre stress som pågått en längre tid. Så här efteråt tror jag inte att jag skulle blivit så allvarligt sjuk om jag varit mer i balans när jag fick min urinvägsinfektion. Då kanske det skulle räckt med massor med citronvatten, ingefäraavkok, tranbär, stora mängder C-vitamin etc för att stoppa den.

När njurarna inte renar blodet som de ska, då blir man förändrad. Man kan inte fokusera eller  koncentrera sina tankar som vanligt, man får fel på vätskebalansen, blir uttorkad och i mitt fall ett oerhört lågt blodtryck. För alla som går igenom tunga sjukdomsperioder gäller att efteråt är det viktigt att stötta upp kroppens immunförsvar och - om du varit tvungen att äta stark penicillin – kolla om du fått candida överskott i tarmen och åtgärda det.

Jag gillar kosttillskott och har ägnat mycket tid åt att testa dem och lära mig mer om vilka som är bra kvalitet. De kostar en del pengar, men jag tar hellre några extra piller i perioder än stoppar i mig jättemängder med t.ex. broccoli eller andra supergrönsaker. Kanske för att det är bökigare att få i sig, kalla mig lat. Jag får i mig en bra balans via lågkolhydratkosten – även av grönsaker förstås, men efter en tung infektion är det enligt min mening inte tillräckligt. Man behöver boosta upp sig. Jag tycker det märks särskilt väl när man blivit lite äldre. Det var helt nyligen som jag gjorde en ny bekantskap – NSP (nutritional supplement program) från Great Earth. Någon tänkande person har gjort små praktiska portionspåsar som man enkelt tar med sig. 4 olika piller med högdoser av vitaminer, mineraler och spårämnen. 1 kartong räcker i en månad med 30 påsar x 4 piller. Praktiskt tycker jag. De finns i regular och extra starka. De extra starka är ganska stora och svårare att svälja. Jag kände en ökad energi efter några dagar av regular. Det kanske var något litet ämne i helheten som fattats i min kropp och så vips fungerade helheten lite bättre. Sen har jag lovat mig själv att nu får det vara nog med långa perioder av inre stress så jag har tagit tag i en del stora förändringar. För investeringen i kosttillskott är nästan meningslös om man fortsätter stressa för mycket, ett effektivt sätt att "bränna upp" all reservnäring i kroppen.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Om att boosta upp sig efter tunga infektioner

 1. Profilbild

  Elisabeth

  Intressant! jag tror att långvarig stress gör oss sjuka. För att bota sjukdomen äter vi massa mediciner som har biverkningar. Jag tror att om det blir en kronisk sjukdom får man vitamin- och mineralbrist.
  Det är svårt att hitta balans i livet.
  Jag blir nyfiken på var du köpte NSP.
  Jag hoppas att du hittar balansen i din vardag och mår snart bättre!
  Elisabeth

 2. Louise Edlund

  Inläggsförfattare

  Hej Elisabeth, tack det är mycket bättre nu. De finns i välsorterade hälsokostaffären eller så söker du via datorn på "great earth nsp" så hittar du nätbutiker. Men tänk på att det finns både regular och extra starka. Jag gör gärna reklam för butiken http://www.bigheart.se/ i Norrköping som har sån fin service. De skickar även i paket.

 3. Profilbild

  Eva

  Hej. Intressant att läsa om fler som råkat ut för denna för mig näradödenupplevelse. Senaste julen tillbringade jag på sjukhuset med samma diagnos - trodde först det var vinterkräkan men så var det inte - har aldrig tidigare varit så sjuk i hela mitt li. Att jag hade en urinvägsinfektion funderade jag inte ens på förrän den dagen jag kom till akuten, fjärde dagen efter att jag blev sjuk. 5 flaskor med dropp tryckte de i mig eftersom jag var uttorkad - undrar hur mycket glukos det var i det. Eftersom jag håller mig till LCHFkost blev sjukhusmaten en intressant upplevelse. Jag undvek bröd, ris o potatis för övrigt försökte jag äta maten och drack nästan vad som helst. efter två dagar på avdelning kom jag till patienthotellet och fick lite större möjligheter att välja maten. Det gällde att äta för att överleva så jag syndade på godsaker som apelsiner, mjölk, saft mm. Återhämtningen tog lite tid, men nu är det som om det inte har hänt. Återgången till LCHFkosten gick utan problem även om längta efter julmust tog överhanden ibland. Vad som gjorde att jag blev sjuk har jag inte spekulerat i, vore intressant om det finns någon som har några tankar om detta. Har för övrigt varit frisk väldigt länge innan detta hände. En positiv grej i det hela. När doktorn fick veta att jag åt blodtryckssänkande skulle jag låta bli dem eftersom min blodtryck just då var oroväckande lågt. Jag har inte börjat med den medicinen än och tänker inte göra det eftersom mitt blodtryck numera är normalt .

 4. Louise Edlund

  Inläggsförfattare

  Hej Eva, tack för att du delar med dig, det var verkligen intressant. Även jag hade varit frisk länge innan det slog till rejält. Läkarna sa "otur". Själv är man ju livrädd att det ska hända igen särskilt om man är på semester. Jag ska själv iväg utomlands en vecka i augusti och har aldrig någonsin tidigare haft problem med urinvägar och blöta baddräkter, men tänker vara extra försiktig nu. Fick faktiskt "nödpenicillin" av min husläkare bara för att känna mig trygg, men det äter man inte i onödan. Att ditt blodtryck numera är normalt är ju helt fantastiskt, även om du fick betala ett högt pris med din sjukdom.

Kommentera