Lyxig laxsallad LCHF/Paleo

Laxsallad LCHF och Paleo

Somrig snabbmat

Säkert är jag inte ensam om att vilja laga mat riktig snabbt så här i den finaste sommartiden. Den här salladen har blivit en stor favorit hos mig de senaste veckorna, när jag hellre är ute och njuter av finvädret än står vid spisen.

Sushi med inlagd ingefära tyckte jag om förr under mitt liv med mycket snabba kolhydrater. Här har jag använt ingefäran som en fräsch smaksättare till en matig laxsallad istället. Den syrliga, lite ettriga smaken passar väldigt bra ihop med gravlax och pepprig rucola.

Sallad med gravlax

Som matigt tillbehör till salladen har jag valt pumpakärnor och ekologiskt mandelsmör från LCHF-butiken. Det blev en riktig smaksensation tillsammans med ingefäran.

Gravlaxen innehåller ju en del socker, så vill du ha en rätt med minsta möjliga kolhydrater så kan du använda rökt lax istället. I höst kommer ett recept på gravad lax helt utan socker i min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Laxsallad för 1

 • 3 skivor gravad eller rökt lax
 • 2 msk mandelsmör
 • 2 msk inlagd ingefära för sushi
 • 2 nävar sköljd rucola
 • 1 msk pumpakärnor
 • 2 tsk avocadoolja med citron
 • Några kvistar citronmeliss och bladpersilja
 • Lite flingsalt att strö över

Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen. Klicka på mandelsmöret och strö över pumpakärnorna. Garnera med citronmeliss och bladpersilja. Ringla avocadoolja över salladen och strö över flingsaltet. Njut av en riktigt läcker sommarsallad.

Nemesia

 

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Lyxig laxsallad LCHF/Paleo

 1. Profilbild

  Maria Kvärnsten

  Hej
  kanske en dum fråga men måste bara fråga så jag läst mycket på sista tiden om paleo/lchf. Gravadlax är det inte mycket kolhydrater i den då det används socker till grävningen?

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Det är inte mycket kolhydrater alls i den gravade laxen. Enligt Livsmedelsverkets databas bara 2,7 per 100 gram. Här kan du se hela näringsberäkningen på gravlax från minmat.net.

   Per 100Gram
   Energi kcal: 179,00 Energi kJ: 747,00
   Proteiner: 21,20 Fiber: 0,00
   Kolhydrater: 2,70 Vatten: 61,00
   Alkohol: 0,00

   Fetter:
   Fett: 9,20 Kolesterol: 70,00
   E-mättade: 3,80 Mättade: 2,00
   F-mättade: 2,50

   Vitaminer:
   A: 30,00 B1: 0,20
   B2: 0,10 B3: 6,00
   B6: 0,80 B9: 26,00
   B12: 5,00 C: 0,00
   D: 12,50 E: 2,20

   Mineraler:
   Fosfor: 210,00 Järn: 0,40
   Kalcium: 26,00 Kalium: 295,00
   Magnesium: 24,00 Natrium: 1930,00
   Selen: 26,00 Zink: 0,40

 2. Profilbild

  Gäst

  Du är suverän Birgitta. Så härliga maträtter till fixar till. Mandelsmör kände jag inte till. Såg att det både fanns brunt och vitt. Det ska väl vara vitt till salladen? Och brunt kanske om man ska göra varma såser.

 3. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Hej Gäst. Vad roligt att höra att du tycker om mina recept 🙂

  Jag använder det bruna mandelsmöret, gjort på rostade mandlar, det syns några klickar på bilden om man tittar noga.
  Det är så härlig smak på det, passar perfekt till den här rätten 🙂

 4. Profilbild

  Karin20

  Toppen igen och igen och igen. Och är man händelsevis rädd för gravad lax, gör den själv med mindre socker, eller ta rimmad eller rökt, som Birgitta också skriver. Men det är ju inte så många kolhydrater heller i den gravade, vsv. Jag tror att när man pratar om farligheterna med gravad lax är det egentligen gravlaxsåsen och den stuvade potatisen som är åt skogen när man äter ute.

  Birgitta, ditt recept här ger mig en tanke. En bok för ensamstående, singlar, med enportionrätter. Jo man kan frysa in och ta fram, med det är ibland så erbarmeligt tråkigt.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Tack för vänlig kommentar och tips, Karin 🙂 Just gravlaxsåsen är ju en stor kolhydratsfälla, bättre att beställa aioli till. För att inte tala om den stuvade potatisen...

   Gillar man gammaldags husmanskost så är min första bok som jag gjorde tillsammans med Annika Dahlqvist, LCHF för seniorer, en bok med portioner för 1.
   Men det är helt klart en intressant idé inför framtida böcker, mat för alla ensamhushåll 🙂

Kommentera