LCHF Kostråd för gravida

När man är gravid får man på BVC både muntlig information och broschyrer av diverse slag från Livsmedelsverket, ”Kostråd för gravida”.

Som gravid blir många osäkra och rädda och extra ängsliga över vad de äter och vad de inte ska äta. Rent evolutionärt finns säkert skäl till denna ängslighet. Man vill inte i onödan utsätta bebisen i magen för någon slags fara, och därför är man extra mån om att ta till sig alla goda råd och varningar som delas ut. Man vill ju vara ansvarsfull och man vill göra rätt och man vill ha ett friskt barn.
Och vågar man då ignorera de långa varningslistor från Livsmedelsverket som man får i sin hand?

Jag är själv gravid i vecka 17 nu och fokuserar extra på frågor inom kost för gravida för jag vill veta varför det är bra att välja vissa saker, och varför det är bra att välja bort andra. Här kommer därför min, lite kortare lista, på vad som är bra att äta-vad man kanske bör vara försiktig med. Jag tror man kommer oerhört långt på sunt förnuft och att försöka undvika ”ny mat” d v s socker, mjöl och tillsatser.

Några viktiga saker att tänka på som gravid:

 • Folsyra: Folsyra hjälper till för fostret att kunna utvecklas normalt och minskar riskerna för ryggmärgsbråck. Folsyra finns rikligt av i t ex spenat, broccoli, röd paprika, brysselkål och jordgubbar. Du kan inte överdosera så länge du äter folsyra från livsmedel. Tillskott eller inte? Det avgör du själv.
 • Omega 3: Omega 3-fetterna är viktiga och nödvändiga för att fostrets hjärna, ögon och syn skall utvecklas normalt. Här rekommenderar jag tillskott eftersom de flesta inte äter fet fisk (makrill, lax) ett flertal gånger i veckan. Dock är det så att Omega 3 även fungerar som blodförtunnande- en bra funktion, men jag har hört från läkarhåll att det kan vara bra att sluta med tillskotten en månad innan planerad förlossning just av den anledningen.
 • D-vitamin: Viktigt för skelettet och tandhälsan hos barnet. D-vitamin får vi genom solljuset, och i livsmedel som bland annat fet fisk och mejeriprodukter som ost. Samt smör och ägg. Bra tillskott finns på hälsokostbutiken. Extra viktigt om du är mörkhyad.
 • Järn: Finns naturligt i kött, fisk, skaldjur, bladgrönsaker och ägg. Tillskott skall endast tas om brist konstaterats. På BVC kontrolleras järnvärdena, vanligen är de utmärkta om man äter en balanserad LCHF-kost, annars rekommenderas tillskott av barnmorska/läkare.
 • Övrigt: Jod. Använd jod-berikat salt. Mejeriprodukter, ägg och skaldjur innehåller också jod.

Lite om Livsmedelverkets varningslista:

 • Listeria-bakterien: Här varnas för en hel lång lista med ostar samt vaccumförpackad fisk, kött som inte är genomstekt, olika färdigrätter och smörgåspålägg. Listeria drabbar ca 20 personer per år i Sverige, och om är man gravid kan fostret ta skada eller, i värsta fall, avlida. Dessa, i genomsnitt 20 fall, vet man inte heller om de är smittade i Sverige, utomlands eller ens av livsmedel. Listeria-bakterien finns inte enbart i livsmedel utan man kan få det på annat sätt. Ungefär två missfall per 100.000 människor per år kan vara orsakade av Listeria. Frågan här är vad som mer kan orsaka dessa siffror? Träning, stress, åka bil...? Är denna varning rimlig? Hur många missfall orsakas av oro för att få missfall? Här får man göra en egen personliga riskbedömning. Jag väljer att äta de ostar jag vill. Och färdigpacketerad lax.
 • Toxoplasmos: En parasit som inte är skadligt för den gravida kvinnan men som kan vara skadlig för fostret. Toxoplasmos är en parasit som har katten som huvudvärd. Katten utsöndrar parasiten i sin avföring och kan därmed förorena jorden. Grönsaker, bär och frukt som kommit i kontakt med förorenad jord kan därför vara en smittkälla. Får, gris och vilt kan smittas om de får i sig parasiten från omgivningen. Här blev jag av BVC rekommenderad att ”inte ta i kattbajset” (jag har katt) men troligen är jag som kattägare redan immun mot parasiten. Och jag har aldrig velat ta i kattbajs. Livsmedelsverket varnar här för kött som inte är genomstekt, charkprodukter, rökt, torkat och kallgravat kött. Samt uppmanar till att tvätta alla grönsaker och frukt noggrant och kanske vara försiktig med trädgårdsarbete.

Några frågor jag funderar på här: Vågar man ens äta ute på restaurang eller hos vänner utan att veta exakt hur allting har tillagats och hur hygienen varit? Måste utlandsresan avbokas?

Det smittas ungefär 50-100 gravida kvinnor varje år av Toxoplasmos. Oftast förs infektionen inte över till fostret, det sker i ungefär 5-10 av dessa fall. Bedöm själv hur mycket tid du vill lägga på att oroa dig och fundera över detta.

Med sunt förnuft och rimlighetsbedömning anser jag att man kommer långt. Risker finns alltid, det är en del av livet, oavsett vilken fas man är i. Vi måste försöka lita på vår egen förmåga till riskbedömning istället för långa listor med varningar från myndigheter, som dessutom förändras från år till år.

Mitt tips är därför- försök att inte oroa dig alltför mycket under din graviditet utan koppla av och njut!

Bild veronica

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Gravid den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

8 thoughts on “LCHF Kostråd för gravida

 1. Profilbild

  Hej Belinda!

  Jag är inte riktigt "framme där" vid amningen än, en sak i taget 🙂
  Och man vet aldrig hur amningen kommer fungera så man får vara lite ödmjuk inför det också...

  Tänket just nu är i alla fall att försöka introducera "riktig mat" ganska tidigt, eftersom det är så barnet bygger upp sitt immunförsvar. Amningen är ett "passivt skydd".
  Ska bli intressant att sätta mig in vidare i det. 🙂

 2. Profilbild

  MariaF

  Vet inte varför kost och graviditet intresserar så trots att jag inte ska ha fler barn men det gör det. Kanske för att jag ser mina barn kolhydratknarka redan (lillen är 3,5år) och jag känner att jag inte kan ta striden fullt ut utan att båda vi föräldrar är med på det..?
  Det är väldigt intressant det du skriver ovan. Jag besökte goda vänner som gravid och då de hade egna mjölkkor drack jag den mjölken. Bondmoran blev bekymrad när hon kom på att mjölken var opastöriserad men jag frågade vad hon drack när hon väntade sina 4 barn och... ja, diskussionen kom av sig. 🙂
  Jag var på konferens med buffé som gravid också och fick diverse kommentarer om gravad lax, dessertost osv. Men även där fick jag för mig att risken var överdriven. Och nu fick jag det bekräftat. Tack för det! Hade ju kunnat gå och gräma mig resten av livet att jag kanske utsatte pojkarna för något farligt... 😉
  Bara skojar. Tack för ett viktigt inlägg för att nyansera hoten!
  Men passa dig för jordgubbar. Enligt Näringsmedicinsk Tidskrift finns det över 40 godkända gifter för att bespruta dessa... 🙁

  1. Profilbild

   Nej det är absolut inte enkelt med barn och kost eftersom det är många inblandade, också barnens egna vilja såklart... 😉

   Jag tror att en nyansering behövs för att inte skrämma alla gravida fullkomligt från vettet... Det finns specialister inom området smitta/immuniologi som tycker att SLV bör revidera sina varningar och kostråd, men det går ju trögt... Och har ett livsmedel en gång hamnat på "varningslistan" så vill/vågar ingen ta bort det...

   Fy, det var ingen rolig läsning om jordgubbarna!
   Så hemskt när man på kemiskt väg gör nyttiga (och goda!) livsmedel ohälsosamma och kanske tom farliga... 🙁

 3. Profilbild

  Bengt Nilsson

  Jag råkade hitta din utmärkta text för några dagar sedan
  http://www.kostvagen.se/2013/06/03/livsmedelsverkets-kostr%C3%A5d-f%C3%B6r-gravida-17091532

  Jag frågade Livsmedelsverket via e-post vad de tyckte om din text. Svaret var mycket korthugget, kanske beroende på mitt ärende handlade om något annat som de hade skrivit på sin hemsida...

  Svaret:

  Vad gäller Veronica Brodins blogg har jag ingen särskild kommentar, men såklart håller jag inte med henne.

  Hälsningar
  Upplysningen
  Box 622, 751 26 UPPSALA
  Tel. 018-17 55 00
  http://www.livsmedelsverket.se

 4. Profilbild

  Hej Bengt!

  Intressant att de inte "håller med"... 😉

  Men jag skulle faktiskt gärna vilja ha fakta och förståelse för hur man i ena meningen säger att "man ska äta mer kolhydrater när man är gravid" (utan att förklara varför) och lite senare uttrycker att en graviditet innebär försämrad insulinkänslighet, vilket alltså innebär att förmågan att hantera kolhydrater (socker/stärkelse) är försämrad.
  Lite förklaring till hur det går ihop tack...

  (och nu kan jag inte hitta vart jag läste texten men jag ska gräva upp den igen!)

Kommentera