Kostdebatt

Johanna Eknes inlägg igår har dragit igång en massa inlägg och därtill kommentarer på olika kostbloggar. Jag har försökt läsa ikapp här och där för att förstå vad som hänt. På ett ställe efterfrågas ett gemensamt uttalande från oss på kostrådgivarna och detta inlägg är mitt svar.

Vi är drygt 130 kostrådgivare i vårt nätverk. En del finns listade på vår sida under fliken Kostrådgivare i menyn, andra finns med i nätverket på andra sätt. Som ni säkert förstår är det omöjligt att med så många enas om alla detaljer och åsikter. Det som alla kostrådgivare däremot måste ha i ryggsäcken för att vara med i nätverket är följande:

”Din utbildning är troligen från mf HälsoutbildningarAnna Hallén utbildningarSverigehälsan eller Paulúns näringscenter. Det viktiga för oss är att du har en kostrådgivarutbildning och att näringsläran är minst i nivå med mf Hälsoutbildningar (övriga ämnen kan variera). Du måste också intyga att du förespråkar samma kost som vi och vad det är hittar du här.”

Om man sedan vill ha en metod att ha som överskrift till sina tjänster (t.ex. LCHF, lågkolhydatskost, Paleo, GI-noll, osv.) så måste det stå för varje individ. Detta kan vara mycket intressant att diskutera och det tyckte uppenbarligen många! Jag tror många kostrådgivare håller med Johanna Ekne i hennes inlägg, andra håller inte med, andra har inte funderat på bokstävernas varande eller icke varande förrän kanske idag.

Vad är då förresten en kostrådgivare? Läs här.

Som så ofta i debatter uppstår missuppfattningar lätt. Vi tolkar in olika vad som står i texten. Jag avslutar med att låna ett passande inlägg av Torkild Sköld som finns på hans Facebooksida ”Personligt Ledarskap”:

”Jag kommer inte skriva om manlig förkylning utifrån vad de flesta förknippar med det, utan jag vill att du läser följande mening:

"Män får lättare förkylning än kvinnor."

I denna mening som bildas av sex ord så finns det 3 olika tolkningar på vad som kommuniceras. Innan du läser svaren under bilden så fundera själv på vilka de tre är och vad det kan få för konsekvenser av olika tolkningar av kommunikation i din vardag.

1. Män blir lättare (enklare) smittade och förkylda än vad kvinnor blir.
2. Män får en lindrigare form av förkylning än vad kvinnor får.
3. Män har lättare för att bli förkylda än att få tag på en kvinna.

Utan att djupare gå in på området kommunikation så vill jag bara belysa att det kan vara väldigt stor skillnad på vad du säger och hur det uppfattas. Det är ju inte konstigt att så mycket blir feltolkat i livet, inte minst här på facebook. Ovanstående har inte jag kommit på och jag vet inte vem som gjort det, men jag tycker det är väldigt intressant. Jag tycker också att det är bra att ha med sig innan man hoppar på någon annans uttalande eller inlägg här på facebook.”

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i KRG-INFO den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

12 thoughts on “Kostdebatt

 1. Profilbild

  På denna blogg har det nyligen levererats ett av de mest förödmjukande omdömen om folkrörelsen LCHF någonsin. LCHF har generellt likställts vid en sekt.

  Även om LCHF tidigare har förnedrats och förlöjligats av andra såsom Stephan Rössner, Claude Marcus, Maj-Lis Hellenius och Charlotte Albertson Erlandsson så tar detta priset. Kostrådgivarna som i många fall får sin inkomst från just rådgivning om LCHF-kost går till frontalangrepp mot LHCF som folkrörelse.

  Det är dags för de så kallade "Kostrådgivarna" att tala klarspråk nu.

  Eknes blogginlägg kan inte, hur man än vill, tolkas på något annat sätt än som ett oprovocerat frontalangrepp på hela LCHF-folkrörelsen (som mig veterligen inga s k kostrådgivare varit en del av), dess ledare (Annika Dahlqvist, Andreas Eenfeldt, Sten Sture Skaldeman, Lars-Erik Litsfeldt) och de som följer LCHF-kosten.

  Det är lite som min tonårsidol Tom Robinsson skrev i en av sina låttexter:
  "If left is right, then right is wrong. You better decide wich side you're on.

  På vilken sida står egentligen Kostrådgivarna? Är ni för eller emot LCHF-folkrörelsen? Dags för ett klargörande!

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Per, som jag skriver är vi drygt 130 kostrådgivare i nätverket.
  Vårt syfte är inte att vara för eller mot LCHF. För att ta ett beslut om detta skulle det i så fall krävas någon form av möte med många av oss. Det är inget som vi har inplanerat den närmsta tiden.

  Det är upp till varje kostrådgivare att bestämma om de vill använda ordet LCHF eller inte.

 3. Profilbild

  Ann Kristin

  Hej!
  Jag måste ha blivit felciterad hos Annika, så här skrev jag:Jag tror inte att vi ska dra alla kostrådgivare över en kam, det är bara ett paraply. I själva verket är det två fn, Hallén och Ekne, som tar avstånd från lchfsekten. Jag ilsknade till på Eknes sida och hos kostdoktorn och har uttryckt min åsikt, i linje med Per Wikholms, att lchfgrundare bör och ska ha respekt för sitt arbete, där både prestige, jobb och respekt stod på spel. Många, inklusive Ekne och Hallén, har fått mycket gratis. Om man nu kan göra en karriär på detta bör man vara ödmjuk. Ekne känner sig angripen av mig, men jag står fast vid att hon tjänar pengar på grundarnas arbete och har gått alldeles vilse, om hon nu inte tror på lchf längre. I så fall kan man bara göra en snygg sorti. Det här var ingen snygg sorti.

  Jag har alltså INTE, absolut inte, haft någon åsikt om andra kostrådgivare, bara just Ekne och Hallén. Det är ju storstilat att du ville förklara för mig, men jag har alltså inget problem med det ni gör, och har inte krävt något. I stort sett verkar kostrådgivare behövas och göra ett bra jobb. Jag är väl naiv, men jag trodde att det fanns mer konsensus inom lchf.

 4. Profilbild

  Men Pia, detta är bland de grövsta påhoppen på folkrörelsen LCHF som gjorts. Jag struntar fullständigt i hur många av er som är för eller emot LCHF eller hur många av er som vill använda den bokstavskombinationen i sin marknadsföring. Frågan är om ni står bakom detta frontalangrepp som publicerats här mot folkrörelsen LCHF eller inte.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Din tolkning av Johannas text är att det är ett ”oprovocerat frontalangrepp på hela LCHF-folkrörelsen”. Det är inte min tolkning.

   Jag ser ingenstans att Johanna kritiserar grundarna för LCHF-rörelsen. Hon skriver ”...LCHF-rörelsen, eller i alla fall delar av den”. I en kommentar i sitt inlägg skriver Johanna dessutom ” Nej, jag har absolut inget emot den ursprungliga LCHF-metoden, så som jag uppfattar den: Naturlig artegen föda. Den är de extrema formerna jag är tveksam till/.../. Jag har INGENTING emot LCHF, tvärtom, jag är bara orolig för vart det är på väg.”.

   Det är alltså de extrema formerna som Johanna är tveksam till – inte hela folkrörelsen LCHF.

   När Johanna benämner LCHF som ”... vissa likheter med en sekt” så tolkar jag det som att det inte är hela LCHF, hon har ju nyss sagt att hon pratar om ”delar av LCHF” alltså inte ” frontalangrepp på hela LCHF-folkrörelsen”.

   Ovan nämnda är min tolkning av Johannas text och de kostrådgivare jag har stött på det senaste dygnet gör samma tolkning. Vi kommer nog inte längre i diskussionen, vi har olika glasögon när vi läser. Det är tråkigt att ni har blivit sårade, besvikna.

 5. Profilbild

  Sten R

  I en folkrörelse (som LCHF är) bör det vara högt i tak. Kritik bör vara initierad och framföras med viss varsamhet och finess. Samt med en grundläggande vilja att försöka förstå varandra trots olika åsikter i detaljer.
  När jag läste Eknes inlägg i går så kände jag mig som ett enda stort frågetecken. Inlägget var obegripligt. Det påminde mest om en överförfriskad persons önskan om att "mucka gräl" en lördagskväll i parken. Oerhört konstruerat och med en uppenbar vilja "att missförstå". Det var inte förrän jag läste Anna Halléns kommentar som jag förstod att den här frågan varit "i säck innan den kom i påse".
  Alla som har AH's senaste debacle i färsk minne inser nu att här planeras ett urtåg ur LCHF rörelsen. Vilket jag beklagar. Men istället för att komma med massa krystade ursäkter och försök att skylla ifrån sig, så är det mer rakryggat att öppet och klart berätta att LCHF rörelsen inte längre fungerar för Hallén, Eknes och okänt antal kostrådgivare. Halléns förtroendekapital är ju numera hos mig förbrukat.
  Att sen kapsylen flög av Per Wikholm kan jag ha en viss förståelse för.
  Om nu Pia Nyberg ska agera städgumma så är det klokt att inte försöka bagatellisera vad som hänt och svepa det under mattan. För istället en öppen diskussion och rensa luften.

  --

 6. Profilbild

  Wille

  Johanna Eknes har många poänger. Vissa LCHF:are är idag så rädda att få i sig några gram kolhydrater för mycket, medan folk överallt på andra ställen på jorden håller sig friska och kan äta skapliga mängder av den livsfarliga stärkelsen och fruktosen i olika naturliga former. Dessutom kan dom hör och häpna äta omega-6 rika nötter och fröer utan att dö efter några veckor. Jag har barn och skulle aldrig kunna säga till barnen samma saker om hur farligt det är med kolhydrater som man kan läsa på olika forum. Det är denna överdrivna rädsla även för naturliga födoämnen som jag tror Johanna reagerar på. När vi blir lika överdrivet rädda för kolhydrater som vi blev för fett på 80-talet.

 7. Profilbild

  HelenaB

  Kan det var så att det kanske finns ett behov av ett forum där kostrådgivarna sinsemellan kan diskutera? Både Johanna och Anna nämner båda att de reagerar som de gör på grund att en mängd klientfall som de har. De klienter som de då mött och värnar om har troligen en mer komplex historia än gemene man som efter att ha läst på de vanligaste bloggarna o därefter lagt om kosten med framgång. Det kan då finnas ett behov för rådgivarna att kunna diskutera dessa fall utan att vi andra som klarar våra omläggningar utan större åthävor är med. Vi vet ju inte vilken bakgrund de klienterna har (ska inte heller veta) och det är väldigt lätt att att få för sig (hur mycket de än skriver att det inte gäller alla) att de anser att det ligger en överhängande risk för bristsjukdomar mm för alla som äter strikt LCHF. När de som mår bra och gillar att experimentera lite med sina kroppar protesterar så blir förtydligandet att detta givetvis inte är något fel så länge man mår bra men... och så hänvisas det åter till klienter som de möter.

  De klienter som ni rådgivare möter, vilka är dem som skapar denna stora oro? Vilka sajter har de hängt på och blivit vilseförda? Hade de läst på egen hand innan de blev vilseförda? Eller var de vilse redan innan? Hur många är dessa klienter i numerär?
  De forum som beskrivs som extremt elitistiska LCHF var finns de? Hur många "extremister" är det egentligen det rör sig om?
  Det är så lätt att i debatter dra till med att det är många drabbade utan att precisera. Men hur långt är ett långt snöre? Hur många fler är många jmf med ett antal?

  Som ni märker är det många frågor som genereras från mig när jag försöker göra min mest omtänksamma tolkning kostrådgivarinläggen.
  Jag har under mina 4 i LCHF världen träffat på en och annan fanatiker visst men ingen alarmerande mängd. Den överväldigande majoriteten är nöjda med sin kost och resultaten som följt den. Jag vill verkligen förstå paniken som genererar inte bara ett inlägg utan flera som har gjorts på olika kostrådgivares bloggar under en tid. Och jag vill inte gärna tro att de ligger några affärstaktiska skäl till detta. I grunden vill jag tro gott. Därav min inledande fråga.

  1. Profilbild

   Hej Helena!
   Tack för ditt eftertänksamma inlägg! Det är en bra tanke med forum för kostrådgivare, det finns faktiskt redan flera, där vi diskuterar fall och tipsar och peppar varandra. Men här ville jag gå utanför den innersta kretsen och lyfta frågan i en bredare grupp.

   Jag har själv inte så stor erfarenhet av att jobba med klienter, det är inte jag som pratat om klienter. Jag är ganska ny i branschen och jobbar huvudsakligen som miljökonsult. Mitt inlägg försökte inte heller hävda att jag är någon slags expert utan jag ville bara dela med mig av tankar och farhågor som jag har. Dessa är baserade på vad jag läst, sett och hört de sista två-tre åren. I bloggar, på Facebook, i böcker och tidningar och vid samtal med människor som jag möter. Samt, förstås, det som jag har lärt mig under mina två utbildningar. Jag varken vill eller kan nämna något speciellt forum (om jag gjorde det skulle jag väl reta upp folk ännu mer 😉 ) utan jag talar om tendenser som jag tycker mig se på många ställen. Inte bara några enstaka extremt elitistiska forum (jag vet inte heller vilka det skulle vara) utan överallt. Hade det bara var några enstaka personer hade jag inte heller tyckt att det var värt att ta upp frågan. Bristsjukdomar kan jag inte uttala mig om, jag har inte tillräcklig kunskap, min oro är mer allmänt hållen och baserad på en känsla av att vi håller på att avlägsna oss långt från det som jag anser vara naturligt och bra för oss. Den ursprungliga tanken om LCHF, som lyftes av Annika Dahlqvist och andra föregångare, uppfattade jag som ganska enkel: naturlig artegen föda utan konstigheter. Varför en del har fått för sig att jag vill racka ner på Annika förstår jag inte, utan henne och andra föregångare hade vi inte kommit så långt som vi har gjort med lågkolhydratkosten och många hade haft ett sämre liv. Hon är en hjälte i mina ögon!

   Nu kommer förmodligen vissa få spel på mig igen för att jag inte är tillräckligt "vetenskaplig", men som sagt, jag ville belysa en oro som jag har, det kan man väl få göra utan att ha doktorsgrad i ämnet, hoppas jag :-). Kram på er därute, ni som är riktigt ilskna får en extra kram, det behöver ni!

Kommentera