Kan kosten hjälpa mot värk i kroppen?

Sommarfrukost

Maten som medicin

Jag har fått många frågor senaste tiden om hur det är med värk till exempel från fibromyalgi, om den kan bli bättre av att äta en naturlig kost, som LCHF och Paleo.

Mitt svar, grundat på mina egna erfarenheter, är tveklöst; Ja!

Det är 13 år sen min rygg sa ifrån, den hade tröttnat på mitt tunga jobb som kock och gav upp med en sprucken disk i ländryggen som följd.

Jag stelopererades efter ett par år, ryggen blev periodvis bättre, men värken fortsatte främst i leder och muskler. Jag blev också väldigt trött, koncentration och minne påverkades mycket.

Det blev många år på starka mediciner, med smärtblockader och daglig användning av TENS-apparat för att jag skulle kunna fungera någorlunda.

Den stora förbättringen kom först när jag för 4 år sedan gick på en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist. Hon hade blivit bra i sin fibromyalgi med hjälp av LCHF-kost.

Jag sög i mig vartenda ord hon sa och la om kosten dagen efter, för jag ville verkligen också slippa den bedrövliga värken och tröttheten.

Nu efter de här åren på lågkolhydratkost istället för pasta och mackor, så håller sig min fibromyalgi mycket lugn och beskedlig. Det är bara vid alltför mycket stress och kall, rå väderlek som jag känner av den.

Hastiga väderomslag är det värsta, så den temperatursvängning som ägt rum senaste dagarna, från +26 i söndags till +6 i morse här i Jämtland, har inte varit snäll mot min kropp.

Regn, halv storm, kyla och jag går inte alls ihop, så det har varit några stela och värkande dagar.

Men när vädret håller sig lugnt och varmt och jag inte stressar för mycket, så lever jag ett smärtfritt liv idag.

Jag påverkades förr mycket av blodsockersvängningar, kunde bli mycket matt och orkeslös bara några timmar efter en måltid.

Med den fettrika, sockerfria och framförallt glutenfria kost som jag äter idag, har livet blivit så fantastiskt mycket bättre. Nu äter jag 3 mål om dagen på regelbundna tider, inga mellanmål behövs längre.

Jag har fått ork och energi till daglig träning, mjuka rörelser med bara kroppens egen tyngd som vikter. Jag masserar också kroppen, från topp till tå med cirklande rörelser.

Det har fått musklerna att bli starka och smidiga, vilket gör att jag klarar de flesta normala sysslor hemma utan problem.

Så mitt tips om du eller någon närstående har problem med mycket värk och trötthet, prova med att utesluta gluten och socker ur kosten och börja ät riktig mat istället.

Här kommer några lästips för dig som vill veta lite mer om hur en kostomläggning kan påverka hälsan till det bättre:

Ett sötare blod av Ann Fernholm

Hjärnkoll på värk och smärta av Martin Ingvar och Gunilla Eldh

Brödberoende av William Davis

Kostråd vid värk från sund.nu

Is Gluten Intolerance Causing Your Fibromyalgia

Midsommarblomster

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Kan kosten hjälpa mot värk i kroppen?

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej Bengt. Nej, har inte testat det. Det var en intressant artikel, tack för den. Kan tänka mig att det blir väldigt avslappnat i kroppen att ligga där i varmvatten i tanken.
   Jag använder mig ju av en del avslappningsövningar i min dagliga träning, det har bra effekt på en spänd kropp. Även spikmatta fungerar bra för mig, utom i de perioder jag har som mest ont i kroppen, då är det som att det triggar igång lite mer värk. Men när jag mår bra (mestadelen av tiden) fungerar det som väldigt skön avslappning.

 1. Profilbild

  Jag hoppas oxå att min LCHF-kost kommer hjälpa mig med min fibromyalgi! Har varit på föreläsning med Anna Hallén kring gnisselzonen och känner mig laddad och tror verkligen på att denna kost kommer hjälpa mig.

Kommentera