En vänlig grönskas rika dräkt..

IMAG0772...har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt, de fagra örtesängar. Och solens ljus och och lundens sus och vågens sorl bland viden, förkunna sommartiden. ......

Det är så galet vackert ute nu när det regnat en del och varit varmt om vartannat, så jag tycker nästan inte att någon skulle behöva jobba inne. Med den vintern vi har haft och våren som kom av sig, är vi så oerhört beroende av ljuset som flödar nu. Du ska bara vara ute och dra in alla dofter och allt vackert, precis som tjuren Ferdinand. Har du inte möjlighet till det så får du åtminstone skippa städningen till helgen och prioritera utevistelse. Städa så här års, det gör man när det är dåligt väder. Du förklarar för dina gäster eller de du städar för att du prioriterade utevistelse. Är det du själv som är din värsta slavdrivare, så förklarar du det högt för dig själv. Du kommer inte ångra att du inte städade mer när du är gammal och trött, men allt vackert du eventuellt missade, det kan du inte ta igen. Vackert och utevistelse i allt det gröna verkar som balsam för våra trötta och stressade själar.

KrukaMan kan äta det mesta utomhus när vädret tillåter. Jag tycker själv det allra underbaraste är frukost ute i trädgården. Det kan du t.o.m. uppleva en vardag innan du ska till jobbet. Duka bara upp det du ska äta på en bricka och bär ut. Har du inte trädgård eller balkong får du sätta dig nära morgonljuset och kanske öppna ett fönster så du får liknande känsla. Det är en så friskt härlig luft på morgonen.

Jag förordar alltid tillräckligt med sömn. Men så här års tycker jag man kan passa på att vara uppe lite längre på kvällarna efter en fin dag. Det är  helt magiskt när koltrasten sjunger 23.30 på kvällen innan man ska somna. För att få en bättre sömnkvalitet är det just viktigt att få in sol och ljus i ögonen under dagen. Ta av dig solglasögonen en stund och få in ljuset, sen kan du skydda ögonen. Det fyller på serotoninet och du får bättre melatoninproduktion - sömnhormonet du vet. Passa på att sola bar hud åtminstone 20 minuter innan du sätter på dig solkrämen så fyller du på D-vitamin förrådet också. Solkrämen är gärna ekologisk, ni vet vad Cecilia Blidö lärt oss om krämer.  Allt man smörjer på huden, kommer även in i kroppen.

Grönt är nyttigt och viktigt för oss. Många får sug av färgglada grönsaker men just de gröna behöver vi mycket av. Själv tycker jag mycket om att odla kryddor; timjan, oregano, rosmarin, persilja, gräslök. Så härligt att kunna gå ut och klippa färska och lägga över maten. Har du inte trädgård eller balkong så odlar du i krukor inne. Enklast att köpa färdiga på handelsträdgården och plantera om. Det som blir över kan du torka till hösten och smula ner i en plastpåse. Det är härligt att vara självförsörjande av timjan till fiskgrytorna hela vintern.

BlommalyktaSå här fint kan det bli om man låter en blomma bo inuti ljuslyktan från i vintras. Antingen tar du av locket eller ett sidoglas och så ställer du in en fin blomma. Jag har också lagt stenar på botten som jag plockat utomlands. Min pensé växer så det knakar, snart lyfter den nog locket.

Än så länge har jag varken hammock eller hängmatta, men det står på önskelistan. Du vet ju hur det är, när man väl lägger sig där så kommer man liksom inte upp igen, precis så som det ska vara så här års.  För våra barn är stora nu och den som skriker på mamma får snällt komma till henne - åtminstone när hon njuter av sommaren.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera