Trolla med utseendet

Jag har ju förstört min ämnesomsättning så jag måste snällt vänta in att min kropp balanserar sig. Jag har tidigare berättat om mina hormonella obalanser här och det test jag gjort. Snart ska jag återkomma till vad som hänt sedan sist men idag vill jag prata om... mitt utseende!

Det känns frustrerande emellanåt när jag ser min kroppshydda i spegeln. Mina 15 kilos övervikt sitter främst på magen och jag verkar aldrig vänja mig. Men nu är läget som det är och även om det frestar så tänker jag inte kasta mig på Nutrilett, periodisk fasta eller en nollning för att desperat kämpa mig ner i vikt. Mitt jojo-bantande har troligen bidragit till mina obalanser i kroppen. Pf kan nog passa somliga, kanske även mig, men inte nu i den fas som jag befinner mig i. Min kropp behöver lugn och harmoni.

Vad göra?

Vad kan jag då göra, för att göra det bästa av min situation då? Jag kanske ALLTID kommer se ut så här och istället för att tänka på "när jag blir smal ska jag..." så tänker jag, hur ser jag ut mitt bästa jag? En sak är faktiskt att lära mig lite mer om kläder, skärning, färger och andra detaljer. Tyvärr är jag inte speciellt duktig på att ”se” hur jag ska klä mig. Det enda knepet jag lärt mig, och som jag glömmer... är från en Paris-kompis som var väldigt chic. Hon menade att man ska ha något tajt uppe ELLER nere och den andra delen mer ledig, och aldrig båda samtidigt.

Hörde mig runt lite på Facebook, bland annat i den trevliga gruppen ”LCHF (naturligt och glutenfritt)” (gå in och bli medlem där!).  Där fick jag jag en rad tips som jag tänkte dela med mig av här.

• Använd en välsittande BH – viktigt!
Tyngd i tyget ger fint fall
• Färgen svart (känns smal för vissa, för andra känns det tråkigt och upplevs visa upp silhuetten tydligare)
Snedskurna plagg kan vara fint för de framhäver formen och ger mer midja.
• Lite striktare linjer överhuvudtaget är bra för det är lätt att man ser slafsig ut när man inte är pinnsmal.
• Jackor/koftor ska inte var för långa utan sluta mitt på magen.
• T-shirt som slutar i midjan men där påpekade en att man lätt visar magen när man lyfter armarna samt att lilla kameltån synsmellan benen.
• Var noga med att ärmarna på t-shirts och blusar inte är för korta! Överarmen ser större ut om ärmen är för liten.
Inga horisontella linjer om bara under jackan och i såfall inte breda.
Djup urringning är bra för det ger lite mer längd åt halsen, särskilt v-ringing. Akta dig för höga kragar, halsen försvinner.
• Gärna tajt över bysten, luftigt över magen men ändå med midja.
• Försök hitta byxor utan fickor, eftersom fickor och deras innehåll utökar silhouetten. Minns nu att jag jag faktisk klippte bort insidan på fickor på jeans, när jag var yngre, för att få ner den bylsiga looken.

Sen fick jag fler tips om olika skärningar och tänkte att några kanske vill se i bild (google, tack, vad gjorde vi utan dig?) vad de betyder. Klicka på bilderna så blir de större.

Empirskärning är bra för att det framhäver bysten tycker en medan en annan upplever sig se gravid ut!  Det är alltså när det liksom snörs åt precis under bysten och sedan blir det mindre tajt.

Empireskärning
Empireskärning

A-line om man är lite bredare upotill än nedtill. A-line är ju alltså formen av ett ”A”. En klänning eller kjol som är smalare upptill och så går det rakt ut och blir bredast nedtill.

A-line
A-line

• ”Boot-cut-jeans” upplever somliga ge ett smalare intryck – andra tycker tvärtom.

Boot-cut
Boot-cut

• ”Maxi-klänning” verkar också passa utmärkt för vissa och inte alls för andra.

Maxiklänning
Maxiklänning

 

Fler tips

Stirra dig inte blind på storlekarna” var ett annat råd och det har jag nog faktiskt aldrig gjort. Tycker storlekar skiljer sig oerhört mycket från olika märken och länder där kläderna är gjorda så förstår inte grejen med att vissa ”är” en viss storlek. Det beror ju på ens längd dessutom!

Fick tipset om att gå med i olika ”Fatshion-grupper” på FB för inspiration och jag hittade en hel uppsjö när jag sökte på det.

Ett annat bra tips var ”Be om hjälp från expediten när du handlar. De är ofta ganska duktiga på att se vad man passar i.

... samt en snygg väska, icke att förglömma” var en annan kommentar och faktum är att accessoarer gör stor skillnad! Ytterligare en annan påminde om långa smycken, väskor med axelrem, helst i annan färg än klädsel, klackar (kilklack är bekväm och ger längre ben).

"Bästa bantningskuren" var kanske att sätta upp två stycken av IKEAs spegel "Krabb" bredvid varandra med ca 1-1.5 cm glipa emellan. Haha! Det trollar tydligen bort hela magen när man står där och tittar!

Ett annat tips att se fin ut är att få ordning på hållningen, en snygg hållning ser fint ut jämfört med nedsjunkna axlar och krökt rygg.

Ett annat tricks är ju att ha underkläder som hjälper till, t.ex. som denna  (bilden lånad från Bonprix där den även kan köpas).

bon

Jag har en del sådana ”smalningskläder” men jag vill inte använda dem till vardags.

Boktips: Camilla Thulins böcker. Har en som heter "Stil", där man får tips om det mesta.

Titta-tips: TV-programmet "Trinny & Susannah stylar om.." på TV4 (play). Det finns även klipp på deras egen hemsida.

 

Vad har du för tips för att se smalare, längre, större, kortare ut än vad du är?

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

10 thoughts on “Trolla med utseendet

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Klack gör jättemycket! I dagens inlägg visar jag några bilder där jag provade lite varianter och det var just en grej jag märkte, skillnaden mellan om jag var barfota eller hade klackskor! Sen har jag småbarn och jobbar inom vården så det känns inte naturligt att trippa omkring på klackar till vardags, men det gav mig en tankeställare!

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Jag tycker inte heller att 15kg är direkt katastrof, men jag är dessutom kort så procentuellt blir det ju mer än om jag var lång. Allt handlar ju om trivsel, och jag trivs inte så här. En del med 5 kilos övervikt har ju panik, andra med 25kg plus njuter av livet och bryr sig inte alls. För tio år sen hade jag inte accepterat läget utan gått och letat efter extrema lösningar. Nu försöker jag göra det bästa av det och acceptera mig själv, men jag har svårt att slänga ut min favoritjeans från förr, jag lever fortfarande på hoppet 🙂

 1. Profilbild

  Katarina Sjöberg

  Vilken bra sammanfattning! Massor av tips och förhoppningsvis något för alla. Dessutom är dina kommentarer om mittpartiet mitt i prick även för mig.;-) Tack Pia!

 2. Profilbild

  Jag är timglasformad med liten byst och har gärna klänningar i femtiotalsstil - tight upptill och i midjan, gärna en urringning också, och så löst sittande över höfter och lår. Bootcut balanserar upp låren och rumpan på min kroppstyp, smala tighta ben passar inte alls. Maxiklänning funkar inte på mig som är såpass kort (under 1,70), jag ser bäst ut med klänningar/kjolar som slutar mitt på knät. Liten klack på skon förlänger. Bra bh är A och O!

  Jag tänker på det någon sa en gång om att många kvinnor i andra länder klär sig utifrån konceptet "framhäv det du gillar", medan vi kvinnor i Sverige gärna klär oss utifrån "dölj det du avskyr". Tänkvärt! Jag tycker det är så trist med kvinnor i stora svarta sjok som varje år deklamerar att de ska bada i vassen. Investera i några fina plagg i rätt storlek och glad färg och sluta skämmas, säger jag! 🙂

 3. Anna-Maria

  Jag tycker att det är deppigt att vi skall klä oss för att nå ett ideal. För det är ju det som det handlar om. Att vi inte duger som vi är och det är sorgligt. Vi ser oss ofta genom den "manliga blicken" och ser oss själva som ett objekt som hela tiden skall ändras och förbättras. Precis som tjejtidningarna hela tiden propsar på.

  Jag hade önskat att vi kunde klä oss som vi ville utan att tänka på hur vi skall förbättra oss hela tiden.

 4. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Jag hör vad du säger Anna-Maria men för mig handlar det absolut inte om att fånga den manliga gunsten, jag lovar! För en del kan det vara så, absolut, men det här handlar om helt andra saker för mig.

  Jag har i alla år (förutom det året när jag enligt Viktväktarna var NÄSTAN i min målvikt...) letat efter reor och köpt "det jag BEHÖVER". Inte vad som PASSAR mig och som JAG känner mig fin i.

  "Så fort jag blir smal så ska jag minsann köpa den där fina, lite dyrare blusen eller klänningen."

  DEN tanken är sorglig tycker jag! Att jag inte kan acceptera min kropp (vilket jag börjat göra nu) och köpa något som jag verkligen vill ha och uppskatta mig själv.

  Därför började detta sökande efter att se så bra ut som möjligt, inte för min man eller andra, utan för att jag ska lära mig att det här är som jag ser ut idag och då gör jag det bästa av det.

  Jag önskar att jag var som ett barn i detta, som min dotter som älskar att klä upp sig vilken dag som helst på veckan - för att hon tycker att hon blir så fin då. Jag försöker styra henne att ta på sig jeans som tål mer lek eller en varmare tröja men hon vill klä sig FINT - för sin egen skull!

 5. Profilbild

  HelenaB

  Kul inlägg Pia, och härligt att du experimenterar med din garderob så att du känner dig fin i det du har på dig. Jag tycker du respekterar dig själv med det engagemanget i ditt eget välbefinnande.

  Jag för min del vill klä mig snyggt (OBS! Inte = moderiktigt alltid) för min egen skull. Tycker andra också att jag är snygg så har de också bra smak 🙂 Det jag tycker har varit tråkigt när jag har varit överviktig var just att de kläder jag tycker är snygga, inte satt snyggt på mig eftersom de inte var designade för min fylligare figur. Jag föredrog därför kläder som var skurna för den figur jag då hade, och som jag tyckte klädde mig, även om det inte var de jag väljer idag när jag har den figur jag vill.
  Visst finns det säkert både tjejer o killar som klär sig för andras skull, det finns de som äter för andras skull också mm.

  Dålig självkänsla är aldrig något positivt. T ex tycker jag att det är en dålig idé att låta små barn äta en sked för mamma, en sked för pappa etc. Låt ungen slippa mer mat när den är nöjd och lär den lyssna på sin egen kropp. Man kan börja i den änden. Det är ett sätt att låta barnets självkänsla växa. Själv har jag haft ett mycket negativt förhållande till riktig mat eftersom jag tvingades äta upp allt någon annan lagt på min tallrik. Godis var aldrig några problem att få sluta äta när man var nöjd. Så det var alltid kopplat till något positivt och glatt. Knäppt eller hur?

Kommentera