Så får du strandkroppen

Visst spyr man bara man läser rubriken. Jag lovar att detta är ett feelgood-inlägg och inte ytterligare ett som sätter press på dig. för visst är man sjukt trött på alla tidningar och reklam som nu på våren försöker intala oss att vi inte duger som vi är. Tappa några kilon, få platt mage på ett par dagar, så rakar du enklast bort allt hår och köp bikinin som hjälper dig att komma ett steg närmare idealet. Spyr på det. Men bara fiktivt som tur är för jag har väldigt dålig kräkreflex men annars så hade man väl varit en sväng i bulimiträsket också under tonårstiden för jag försökte stoppa fingrarna i halsen många gånger.

Jag vet många tjejer och kvinnor, pojkar och män också, som inte vill visa sig på stranden för att de tycker att de inte har rätt kropp för det och om de går dit så sitter de fullt påklädda. Jag vet en väldigt känd bloggare som jag inte vill nämna namnet på som inte vill visa sig på stranden på sommaren för att hen känner sig obekväm. Att man i sin ångest över att inte ha den "rätta" strandkroppen berövar sig sommar, sol och bad fastän man gillar det. Det är så sorgligt. Hur kommer det sig att man får de här känslorna att man inte duger och att man hela tiden måste rätta till något?

Jag tror att den del av svaret ligger i allt vi människor utsätts för på sociala media och i vanlig media som tidningar, tv och film. Vi översvämmas av tränande människor och dieter nu inför sommaren och alla kan bli lite bättre, lite snyggare, bygga lite mer muskler och deffa bort lite mer fett. Den stress som detta innebär för många kan inte vara hälsosam. Det yttre blir snyggt på bekostnad av ens inre. Många går in i väggen av pressen och då växer känslan av att inte duga. Jag säger inte att man inte skall vara hälsosam och inte röra på sig, absolut inte, men jag är rädd för den extrema hälsohets som man kan se växa fram i medierna. Där har LCHF en central roll som bantningsmetod. Något som jag vill komma bort ifrån eftersom jag hellre ser LCHF eller lågkolhydratskost som ett sätt att uppnå hälsofördelar på och inte ett sätt att upprätthålla kroppsfixering och ätstörningar på. Här tycker jag att vi som är kostrådgivare har en viktig uppgift att inte stödja ohälsan som parasiterar på #hälsa.

För att ha motivation till att banta inför varje strandsäsong så måste man känna självhat. Låter kanske hårt men jag tror att det är så. Vi måste tycka att vi är lite äckliga för att orka att gå ner i vikt. Tänk att hela sitt liv, när man blir så gammal att man förstår att det är mer fördelaktigt att vara smal (typ 8 år?), gå runt med ett självförakt och en känsla av att man aldrig riktigt duger hela långa livet. Många som gör och det är fullt förståeligt så som vårt samhälle ser ut. Där strävan efter vinst, perfektion och resultat hela tiden är närvarande.

Men vad händer när man inte känner att man duger då? Då kommer nästa grej att förbättra. Du måste öka din självkänsla. Tänk positivt. Jobba med dig själv. Läs självhjälpsböcker. Allt skall landa i att bli lite, lite bättre. Spackla igen sprickorna i fasaden. Inte bara på ytan utan även inuti. Det skall hela tiden hittas fel på dig som människa för att någon skall tjäna pengar på dig. Människor självhat har blivit business. Spyr fiktivt igen.

För allvarligt talat. Hur många människor är det egentligen så illa ute med så att de behöver jobba med alla sina "fel" hela tiden? Jag förstår om en alkoholist måste jobba på att bli nykter men varför lägga tid på att nå perfektion när man aldrig kommer att bli det ändå och om man blir det, vad nu perfekt nu är om det finns något sådant, vad händer då? Vinner man något pris? NEJ Kommer någon annan ens att märka något? NEJ Kommer du att slösa bort ditt liv på meningslösheter. JA Och hinner man dö innan man har nått dit? Förmodligen.

Jag såg en bild på Facebook häromdagen som jag tyckte var så bra. Det var en bild på en kvinna och så stod det. Så får du strandkroppen: Gå till en strand och ta med dig din kropp.

Är inte det underbart befriande!

Något som jag kommer att göra i sommar är att gå till stranden för att jag vill det. Oavsett vad jag väger och hur dålig självkänsla jag än har, som jag inte har jobbat med, och hur negativ jag än kommer att vara, för att jag gillar det, så får jag också vara på stranden. Precis som jag är. Hoppas att ni också är där och tar del av sommar, sol och bad. Om ni gillar det förstås och inte går dit bara för att ni har läst att man måste. Viktig punkt. 🙂

Kram!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i INOM OSS den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

7 thoughts on “Så får du strandkroppen

 1. Profilbild

  Monica Ohlsson

  Ja så sorgligt att behöva känna att vi inte duger som vi är. Tänk så trist om vi alla såg ut som barbiedockor!! Nej med mindre fokus på våra brister kanske vi orkar vara mer snälla mot varandra, sånt sprider glädje som ringar på vattnet. Kram på er alla.

 2. Profilbild

  nette

  Så otroligt bra skrivet! Jag hoppas många unga kvinnor tar till sig din text, du förmedlar ärligt och rakt, det uppskattar jag trots att jag inte tillhör din "målgrupp".
  Vid min ålder (60+) så har jag inga hämningar och inga förhoppningar heller gällande min runda lekamen! 😉
  Så jag gör som den kloka person skrivit, jag tar med mig kroppen till stranden.

 3. Profilbild

  Helen

  Mycket bra skrivet! Jag har alltid älskat att bada och simma, men har många , många somrar avstått ifrån denna enkla och roliga form av motion,pga att jag tycker att jag har så fet och ful kropp. Numera (är 50+) skiter jag i hur kroppen ser ut. Jag unnar mej mitt badande och tänker att detta är både kul och bra för min kropp. Oavsett hur den ser ut.

Kommentera