Kan ägget existera utan hönan?

No 9 HenÄven i vårt lilla hörn av världen finns det falanger. Falanger som delar upp sig, in sig, på olika sätt för att fokusera på sina hjärtefrågor. Det blir allt vanligare att man i lågkolhydrat/LCHF-kretsar väljer att fokusera på det ena, eller det andra. Hönan eller ägget. Vi har LCHF för den som vill gå ner i vikt, LCHF för den som är sjuk, LCHF för den som är frisk, LCHF för den som tränar, LCHF för magbesvär eller LCHF för värk. Många indelningar finns det, och de är inte alltid helt överens om vad som är viktigt eller inte.  Hönan eller ägget?

Jag har inga som helst problem med dessa indelningar, om det betyder att vi ser på kosten som den enskilda individens kost, ett sätt att optimera lågkolhydratkosten för var och en. Det jag dock inte förstår är när LCHF blir en sorts metod där vikten och hälsan skiljs åt, där ägget skiljs från hönan. Det finns de som äter LCHF enbart för viktens skull. De fokuserar på kolhydraterna, minskar, nollar, dricker MBC, tycker att glutenrikt bröd är helt OK så länge kolhydratmängden är låg, använder vilka sötningsmedel som helst bara det inte höjer blodsockret och frisätter insulin. Detta begriper inte jag. Jag hoppas innerligt att ni som delar den synen, som använder LCHF på detta sätt, förklarar för mig, för jag förstår verkligen inte. Ärligt.

Jag ska förklara hur jag tänker. Vi vet ju att övervikt inte är bra för hälsan, det skapar ohälsa i sig självt, eller hur?  Är det då inte rimligt att tro att det omvända också gäller, att ohälsa kan skapa eller bibehålla en övervikt? Kan en trasig kropp överhuvudtaget gå ner i vikt på ett sunt sätt, eller måste den läka först? Kommer en otrygg kropp minska i vikt? Kan du stressa dig blå och samtidigt gå ner i vikt? Om du inte tar upp näring till följd av att din tarm är trasig, kan du då lyckosamt minska i vikt? Kan du ha näringsbrister och ändå gå ner i vikt? Kan en beroendeperson hållbart minska i vikt utan att ta hand om sitt beroende, sitt sug? Kan du gå ner i vikt om kroppen är i total hormonell obalans? Kan man med andra ord bara minimera kolhydraterna och maximera fettet, och strunta i alla de här frågorna? Jag tror inte det. Jag tror helt enkelt inte att man lyckas. I mitt huvud är nämligen hälsa en förutsättning för normal vikt, ingenting man kan skilja åt överhuvudtaget. Hönan och ägget hör ihop, är varandras förutsättning och ömsesidigt beroende.

Visst finns det de som är tillräckligt friska, som lyckas gå ner med denna ”metod”. Men hur länge, hur långt? Och hur vettigt är det? När vissa LCHF-bröd till exempel innehåller MER gluten än vanligt bröd, hur blir det då i det långa loppet? Är det oväsentligt? Ska man vänta tills man faktiskt får problem med kroppen och då som först börja väga in hälsoaspekten, är inte det lite knasigt?

Ofta urartar hela den här diskussionen till att handla om definitioner av LCHF. Vad är riktig LCHF, vad är det inte. Den frågan är för mig helt ointressant.

För mig handlar lågkolhydratkost eller LCHF, kalla det vad ni vill, först och främst om en sund kost. En kost som rätt anpassad för varje individ lägger grunden för hälsa och därmed en sund vikt. En kost som både läker det som är trasigt och förebygger framtida hälsobekymmer. Och för att nå dit måste vi se kroppen som en helhet. För kroppen ser inte bara kolhydratinnehållet i maten, den ser näringen. Kroppen vill vara trygg, balanserad – ha alla hormonerna i alans, inte bara insulinet. Kroppen känner av hur du mår, inte bara fysiskt utan också mentalt – dina relationer, din självkänsla, din oro, din stress. Allt detta har betydelse, för hälsan OCH för vikten.

Så tänker jag. Och jag inser att alla inte delar min uppfattning. Så hur tänker då ni som uppenbarligen tänker annorlunda? Ni som ser dieten LCHF, lägger allt fokus på kolhydraterna och viktminskningen, lämnar hälsan därhän. Förklara för mig som inte förstår. Var kommer ägget ifrån, om inte från hönan?

 

Kort om gluten www.kostradgivarna.se

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner, Vikten den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

15 thoughts on “Kan ägget existera utan hönan?

 1. Profilbild

  Mycket bra skrivet, Therese 🙂
  För mig är det helt klart att mitt nuvarande sätt att äta gett en bestående förändring i min hälsa. Lite viktnedgång har kommit på köpet, men fokus har varit att jag ska bli så frisk som möjligt.

  Hoppas de flesta ser vår goda, naturliga och varierade mathållning på det här viset och inte som en quickfix där det mest gäller att få i sig så mycket fett som möjligt för att vikten ska rasa så fort som möjligt.
  Den största förändringen kom när jag slutade med allt gluten, då försvann nästan all den värk och trötthet som Fibromyalgin fört med sig.

  Ät, njut och må gott i helgen 🙂

    1. Profilbild

     Bengt Nilsson

     Jag hittade en artikel i en tidning där en person har både fibromyalgi och artros (hon blir lite bättre av Nypozin Joint Cream).

     Du skulle kanske kunna skriva några lämpliga kostråd för en sådan person?

     Om du vill läsa artikeln så har jag ett foto av sidan som jag kan skicka via e-post.

 2. Hanna Brunnegård

  Klockrent!

  Som jag själv skrev idag så är LCHF mer holistiskt än man trodde från början, när man inte visste. Hälsa är ett brett koncept med många fokus, man kan inte bara stå på ett ben.

  Tyvärr ser man många "ätstörda-LCHF:are" som hetsar varandra med att fasta längst, stå sig längst på mbc osv. DET är inte vad jag anser vara LCHF i grund och botten.

  Otroligt bra inlägg!

 3. Profilbild

  Modesty

  Ibland får man en känsla av att många glämmer hur lång tid viktuppgången tog och man förväntar sig en kvick-fix i stället för att fokusera på att få balans och hälsa med en viktnedgång på köpet. En långsam viktnedgång förvisso, men bestående om man väljer att se LCHFs helhet.

 4. Profilbild

  Eva Åkesson

  Så bra skrivet. Vi behöver påminnas då och då om vad det handlar om. Jag tillhör de där som går vilse ibland.
  Var med Anna Hallén och Birgitta Höglund på Gran Canaria nu i maj och fick otroligt många Aha-upplevelser. Jag vill ju vara frisk resten av livet och om det tar tid att bli av med trivselkilona så får det göra det.

 5. Profilbild

  Mie

  Hej, jag började med Lchf för att stödja min dotter. Nu har vi ätit denna kost i två år och tack vare alla kloka och intressanta innlägg här på Kostrådgivarna har jag blivit medveten om vad maten gör i vår kropp. Det bästa som hänt mig. För jag vill ha en kropp i balans och som fungerar optimalt.
  Så tack och fortsätt med ert arbete, försöker sprida denna sida till alla som vill förändra.

 6. Profilbild

  Hej! Jag lade ut bilden om gluten i detta inlägg på min instagram och fick en kommentar av en bekant som läser till läkare:
  "Det jag reagerade på är att det dras en koppling mellan gluten och autoimmuna sjukdomar. Från mina läroböcker och föreläsningar har jag fått lära mig att där finns ett klart samband mellan olika autoimmuna sjudomar (såsom glutenintolerans mm) men det är autoreaktiviteten (dvs "förmågan" att bilda antikroppar mot kroppsegna proteiner) som är kopplingen, inte gluten i sig. Glutenintoleransen är i sin tur kopplad till en viss genvariant av antigenpresenterande molekyl, och saknar man den genen är det extremt osannolikt att vara intolerant. Har du tillgång till källor på de övriga påståendena? Hade varit kul att läsa! =) Jag vågar inte uttala mig varken för eller emot innan jag läst på mer om det övriga =)"

  Så finns det några bra källor jag kan ge min bekant? Tycker det är roligt med en blivande läkare som är så nyfiken!

  Mvh Tove

  1. Profilbild

   Erik

   Glutenprodukter (bland andra) har en förmåga att "öppna" tarmen så att ämnen (bl.a. proteiner) slinker igenom blod/tarm barriären och ut i blodet. De ämnen som kommer ut kan likna kroppsegna ämnen. Kroppen Kan inte skilja på egna och främmande och angriper båda. Läs mer om detta och all annan skada som gluten orsakar i boken "Brödberoende" av William Davis. Tyvärr tror läkarna fortfarande bara att det är tarmsjukdomen celiaki som är problemet med gluten - problemet är oändligt mycket större.

   Läs också Natasha Campbell Mc-Bride; "Gut and Psychology Syndrome".
   Eller lyssna på dem:
   https://www.youtube.com/watch?v=Z_0NvcJZwa8
   https://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw

   1. Profilbild

    RobinEH

    Herrn gjorde bort sig rejält genom sin värdelösa tolkning av studier i hans bok "wheat belly".
    Ditt påstående om vad jag antar är zonulinets förmåga att öppna tight junctions i tarmen är grovt överdrivet, studier finnes av allmänheten på ett flertal databaser bl.a. pubmed.

 7. Profilbild

  Erik

  Susanne Bejerot, psykiater, leg psykoterapeut och docent vid Karolinska Institutet skriver idag i SVD Under Strecket, kulturdelen sid 8 och 9 om att "Allt fler får diagnosen adhd och autism. Nu visar neurobiologisk forskning att flera psykiska sjukdomar kan bero på en koppling mellan ett stört immunsystem och hjärnans utveckling."

  "Vår glutenrika kost leder till magtarmproblem hos känsliga individer. Ungefär vart fjärde barn med autismspektrumtillstånd har en tarmvägg med ökad genomsläpplighet och vid både schizofreni och autismspektrumtillstånd är nivåerna av antikroppar mot gluten förhöjda."

Kommentera