Svampen candida – vän eller fiende?

Candida är en svamp som finns i tarmen. I friska människor   orsakar den inga problem utan hjälper oss att oskadliggöra   mikroorganismer och tungmetaller som vi får i oss. Men om vi t.ex. ätit en eller flera penicillinkurer, stressat länge, slarvat med kosten, då finns det stor risk att candidan blir för dominerande i tarmen och kan sprida sig till andra delar av kroppen. Candida älskar socker i alla former så vanliga symtom på att du har för mycket candida kan vara ett starkt tilltagande sockersug eftersom sockerbrist uppstår när svampen äter upp sockret. Du kan då få lågt blodsocker, lättare tappa energin under dagen, känna dig på allmänt dåligt humör, ha svullen mage, svidande ögon eller som grus i ögonen, nagelsvamp, kvinnor kan få problem med återkommande svamp i underlivet och det kan vara nästan omöjligt att gå ner i vikt med för mycket candida i kroppen.

Jag testar nästan alla mina klienter på candida, särskilt om jag genom mina formulär och frågor får veta att de har någon form av sockerberoende. Det gör man genom att ställa frågor kring symtom men även ett enkelt test alla kan göra hemma.

13396786253R84zi Det första du gör på morgonen, innan du ätit, druckit eller borstat tänderna. Häll upp ett glas med kranvatten. Sen samlar du saliv i munnen - harkla dig inte - och spottar i glaset så saliv lägger sig som en löddrig liten klump på ytan i glaset. Sen låter du glaset vara några minuter och studerar under tiden vad som händer. Om det börjar bildas tunna trådar ner från ytan mot botten - som en skog med tunna trådar - då har du med hög sannolikhet för mycket candida i tarmen. Ju mer trådar desto större obalanser. Händer ingenting, eller att löddret bara blir lite upplöst, jag då när nog allt som det ska.

Skulle det vara så att du känner igen symtomen jag beskrivit och du får trådar i vattnet, då bör du svälta ut candidaobalansen. Det är inte säkert att en lågkolhydratkost automatiskt håller candida i balans, stressen och mediciner samt gamla besvär och näringsobalanser kan mycket väl skapa dessa problem. Under en utrensning kan du få besvär till och från med huvudvärk och lätt illamående vilket just är tecken på utrensning.

Produkter som du bör undvika för att hamna i balans igen (det kan ta 1-3 månader):
Alkohol, all typ av socker och mjöl, mjölkprodukter, frukt och helst inte bär, begränsa hela kolhydratintaget till strikt LCHF en tid (grönsaker ovan jord går bra).  Ät gärna Omega 3 tillskott av god kvalitet, ekologiskt smör är bra för dig, några msk ekologiskt kokosfett dagligen som innehåller kapylsyra vilket inte candida gillar, du kan även köpa extra kaprylsyra som kosttillskott och äta enligt ordination på burken.
Drick mycket vatten - helst filtrerat -  som du för några hundralappar kan ordna med en vattenkanna med utbytbart filter. Köp Pau Darco thé på hälsokosten som är en riven bark. Du lägger några msk i hett vatten och låter det dra några minuter, silar bort barken och dricker. Verkar utrensande och balanserande på tarmfloran. Vitlök, olja av oregano , malört och svart valnöt är också bra örter att ta till.

Sen när du gör nytt salivtest i vattenglaset och det ser bättre ut, kan du komplettera med tillskott av probiotika av god kvalitet.

Är du kvinna och har mycket besvär med svamp i underlivet, kan du parallellt med ovanstående utrensning köpa en kur med receptfritt läkemedel mot svamp på apoteket. Du kan även prova att använda t ex Lactal balans som är snälla mjölksyrabakterier. Ekologiskt kokosfett är också utmärkt att smörja underlivet med efter dusch eller när det känns besvärande av t.ex. lätt klåda/sveda/torrhetskänsla. Kokosoljan skyddar även runt urinröret mot att få upp bakterier som kan orsaka urinvägsinfektioner. Blöta baddräkter är heller ingenting du ska utsätta dig för om du är känslig, byt direkt efter bad till en torr.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

43 thoughts on “Svampen candida – vän eller fiende?

 1. Profilbild

  dufva

  Candida liksom många andra svampar kan vara väldigt besvärligt att bli av med

  Tex har jag på senare tid insett att alltför strikt Lchf kan vara kontraproduktiv eftersom svampen faktiskt även lever gott på ketoner

  Det är därför den ofta "flammar upp" om man striktar till kosten rejält
  av den nya höga tillgången på ketoner

  Jag vet att många tror att den kämpar för sin överlevnad men så är inte fallet
  Den trivs snarast som fisken i vattnet 🙂

  Det verkar dessutom som det finns ett samband mellan tungmetaller i kroppen (tex amalgam) för oss som har oturen att ha sånt skit i munnen

  En del naturläkare kan berätta att det kan vara stört omöjligt att bli av med plågan så länge giftet finns i munnen medan det spontant självläker efter en sanering

  Det kan ha att göra med att candida i detta olyckliga fall tom är något positivt

  Den hjälper kroppen att bearbeta (mellanlagra) kvicksilvret och att slå ut svampen i det läget kan alltså tom vara kontraproduktivt mot hälsan eftersom kvicksilvret då genast rasar ut i systemet i stor mängd

 2. Profilbild

  N

  Spännande! Uteslöt mejeriprodukter för några månader sedan för att få bukt med en del magproblem och stort sötsug. Det blev mycket bättre, men har fortfarande problem med gaser, vilket jag tyckte var underligt då alla verkar bli så gasfria med LCHF! Provade nu det här med vattenglaset, och det blev precis som du beskrev trådar ner mot botten!
  Så om jag nu vill prova att svälta ut detta, hur ska jag göra då jag redan ÄR superstrikt (har fört in matintag i kostdagbok och ligger på 1-2% kolhydrater/dag) och äter som du rekommenderar? Det enda som skiljer sig är att jag någon gång ibland (2 tillfällen på 2 månader) har druckit vin? Äter dagligen omega3, d-vitamin och kokosfett. Har hållit mig såhär strikt i en månad nu, tror du jag kan vänta mig resultat om några månader till? Kan man lägga till probiotika på en gång, eller finns det någon anledning till varför man ska vänta?

  1. Profilbild

   Hej, jag förutsätter att du är glutenfri också. Det är väldigt svårt att ge personliga råd när.man inte fått ställa alla relevanta frågor till dig innan o hur du lever ditt lih. . Vänta lite med probotikan o prova en burk Kaprylsyra från Helhetshälsa först. Finns i välsorterad hälsokost eller på nätet. Följ doseringen på burken.Glöm inte eko kokosfett, ät som det är eller lägg.i kaffe/the. Drick minst 8 glas vatten om dagen. Prova de örter jag tipsat om ovan. Gör nytt test när.burken är tom. Ser det bättre ut, köp då en hög kvalitativ probiotika och fyll på med några månader. Under utrensningen ska du vara strikt med kosten. Sen kan det vara segt för vissa människor att bli av med candida.

    1. Louise Edlund

     Inläggsförfattare

     Hej Veran, vatten är inget läkemedel, så exakta behöver vi inte vara. Ett generellt råd för att vi ska må bra och kompensera för kaffe/the drickandet under dagen. Drick 1 vanligt glas vatten varje timme på jobbet så ordnar sig den doseringen.

  1. Profilbild

   Ja, Henrik, mycket är förvirrande och inom hälsa o näring spretar det väldigt. Man får öppna sina sinnen och läsa o fundera, sen bilda sig en egen uppfattning. I den värld vi nu skapat finns det tyvärr.väldigt få människor som har en bra balans hälsomässigt. Vi har alla.våra akilleshälar. Det viktiga är att man skapar sig sin egen " verktygslåda" för att hålla sig så frisk som möjligt. Min verktygslåda är.välfylld o ur den delar jag med mig till mina klienter. Vissa passar klockrent, andra tar lite längre tid att testa.

 3. Profilbild

  Maria

  Bra att upplysa om candida!
  Men nä, använd INTE receptfria medel för de tär fruktansvärt på slemhinnorna...
  Och Henrik: i vanlig ordning får man använda sitt sunda förnuft och prova sig fram :0)

 4. Profilbild

  Roffe

  Hejhopp i värmen!
  Kan rekommendera ett billigt och bra medel mot bla. candidasvamp fotsvamp,samt som deodorant och det är vanlig bikarbonat.
  Blandas med vatten. För ca.25år sedan botade en italiensk läkare cancer
  med bikarbonat. Läs artiklar i2000-talets vetenskap.
  Lycka till.

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Roffe,
   kanske värt att prova, dock inge vidare att dricka dagligen. Bikarbonat i vatten använder man för att testa om saltsyran i magen är tillräcklig. Visste inte att någon använder det mot candida.

 5. Profilbild

  Elisabeth

  Väldigt intressant! Jag kommer att göra testet imorgon. Misstänker att jag har candida. Du skrev att man skall undvika mjölkprodukter. Går det bra med ex Arlas mjölk-eller laktosfria produkter? Jag använder kesella,keso , creme fraiche och vispgrädde. Har du förslag på ersättningsprodukter?
  Jag har kronisk migrän och funderar hur det fungerar att använda Kapralsyra och Pau Darco med skolmedicin?

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Elisabeth, som terapeut vill man gärna ha hela bilden av en klient innan man svarar. Jag undrar t ex hur länge o varför du har kronisk migrän, hur din kost ser ut, din ålder etc. Generellt är det så att om man ska rensa ut svamp o parasiter, då får man värre förstförsämringsrekationer ju fler obalanser man lider av totalt sett. Reaktioner känner de flesta av o det är bra, för då händer det något i kroppen. För vissa kan det blir för jobbigt, för andra kan det bli huudvärk o visst illamående några dagar eller en period, sen lugnar det sig. Här är.vattenintag viktigt. Så om du har en period nu med mycket omkring dig, får du ta det lugnare när du rensar. Du ska ta bort alla.mjölkprod, även om du äter laktosfri. Ännu viktigare är att du tar bort allt gluten. Lactosintolerans kan vara en förtäckt glutenintolerans. Det är vanligt. Hur det går att kombinera Kaprylsyra o PD thé med din medicin har jag inte kompetens att bedöma. Kaprylsyra finns i kokosolja, théet är inte särskilt koncentrerat om du följer anvisningarna. Varför inte prova försiktigt, men börja med att följa kostråden i mitt inlägg. Fortf osäker... ? Boka mail-, telefon-, eller personlig rådgivning hos mig.

   1. Louise Edlund

    Inläggsförfattare

    Just det ja, Elisabeth, ersättningsprodukter var det. Allt baserat på kokosmjölk. Finns öven kokosgrädde. Leta gärna hos Ingela i LCHF- butiken, hon bloggar också här. Du kan göra mandelgrädde, mandelmjölk, googla på det eller googla på recept mjölkfritt så får du mycket tips. Kan du inte googla, fråga någon datorkunnig kompis. Sojaprodukter ska du akta dig för. Vem vet, kanske tom din migrän lugnar sig när du utesluter mjölkprodukter en tid. Lyssna inåt, vad händer, vad säger kroppen/magen när du balanserar om.

   2. Profilbild

    Elisabeth

    Hej Louise! Tack för ditt svar! Jag är 54år gammal. Migränen blev värre när jag kom in i klimakteriet ca 4 år sedan. Jag har själv funderat om det beror på ändringar i hormoner. Tyvärr har jag inte fått gehör för det hos gynekologen eller neurologen. Jag var och lyssnade på Mia Lundin (författare till Kaos i kvinnohjärnan) när hon var i Stockholm. Svårt att få hjälp med bioidentiska hormoner i Sverige. Migränen blev kroniskt 2 år sedan. När värken blev daglig tog jag även värktabletter oftare. I dagsläget ger värktabletter huvudvärk. Jag tror att migränen beror på obalanser i min kropp: hormonella, ev candeda samt påverkan av biverkningar av värktabletter.
    Jag äter LCHF kost sedan 5 månader, ej gluten men har ibland ätit socker. Tar omega 3, D-vitamin samt magnesium och kalktabletter. Jag använder även kokosolja dagligen.

 6. Profilbild

  Kerstin

  Hej! Om det nu är så att det inte hjälper med strikt lchf utan att candidan lever på ketoner, vad är det då för vits att strikta till det? Jag har ätit lchf i 2 1/2 år och har mer candida nu än någonsin när jag åt socker och mjöl. Inser att jag får leva med den. Har testat "allt" inom receptbelagda mediciner och hälokost..

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Kerstin, tråkigt att du besväras av candidaobalanser. Men jag tror att du kan få hjälp med det. Sök upp en duktig näringsterapeut där du bor och framför ditt problem. Det kan vara mycket annat i ditt liv som orsakar dessa besvär.

 7. Profilbild

  Ellinor

  Hej! Jag gjorde testet med vattnet i glaset idag och de visar precis som du beskriver det, små trådar som drar sig mot botten. Jag har super problem med svamp på min hud som blir som piggmentförändringar och även utslag i armhålorna, tror du det beror på svampen i tarmen? Jag undrar om man kan göra något blodprov eller liknande för att vara helt säker på att det är candida i tarmen? Jag äter Lchf idag för min mage mår mycket bättre och jag blir piggare, men jag håller det inte så strikt. Jag undrar om svampen reagerar på samma sätt med sötningsmedel som socker? Eller är det okej att "unna" sig något bakat på sötningsmedel när man vill få bort svampen? Jag bakar ofta bröd, pajbotten, pizzabotten och sånt med mandelmjöl och kokosmjöl är det okej? Eller hur strikt ska det vara? Helst noll kolhydrater? Sen är jag ju mjölkallergiker också så det utesluter jag också i kosten. Med vänlig hälsning Ellinor

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Ellinor, det låter som att man behöver gå djupare i din hälsa och det ska vi inte göra på en blogg. Du får gärna maila mig på kontakta@louiseedlund.se och berätta var du bor (så jag ev kan hänvisa dig vidare till viss kollega) samt hur gammal du är och hur länge du har haft besvären. Helst skulle jag vilja ha en hel hälsodeklaration på dig, men då går vi in i konsultation och det tar jag betalt för. Men ett kortare mail svarar jag på utan kostnad. Vänligen Louise

 8. Profilbild

  Klara

  Efter flera års STORA problem med svamp i underlivet fick jag för knappt ett år sedan mitt livs bästa tips! Varje morgon pressar jag ½ citron som jag blandar med 1 glas vatten. Citronen omvandlas i kroppen och gör den basisk. Det tog ca. 4-6 veckor innan problemen försvann helt och hållet men jag har sedan dess INTE haft en enda svampinfektion i underlivet, vilket tillstånd jag tidigare bedömde var kroniskt. Kan bara rekommenderas och ett billigt och enkelt knep.

  Lycka till!

  1. Profilbild

   Hej Klara, det låter som ett jättebra tips värt att prova. Citronvatten är även väldigt bra för matsmältningen särskilt om man inte har tillräckligt med saltsyra i magsäcken. Akta dock för frätskador på tänderna, 1/2 citron i ett glas vatten är rätt hög koncentration, så det kan vara bra att skölja munnen efteråt med vanligt vatten. Och en sak till, välj helst ekologiska citroner, bättre för dig och naturen och en helt annan smak än vanliga besprutade citroner.

 9. Profilbild

  Helena

  Hej!

  Jag gjorde testet idag och först bildades det som trådar ner mot botten av glaset, men när jag tittade några minuter var de borta och vattnet var snarare lite smått grumligt på sina ställen... tror du att det kan vara obalanser med candida? Jag reagerade för något år sedan när jag fick som vita pigmentförändringar på magen/bröskorgen/ryggen och en kollega sa då att det kunde ha med någon sorts svamp att göra...

 10. Louise Edlund

  Inläggsförfattare

  Hej Helena, det är oerhört vanligt med Candida överskott i våra tarmar med den kost vi äter, även om du högst troligen är en lågkolhydratare eftersom du hittat detta inlägg. Ja, jag skulle tro att du har överskott, men hade jag dig som klient skulle jag ställa många andra frågor också för att få en bredare bas att ta beslut ifrån. T ex har du klåda, gaser i magen, känner dig trött och energilös, svårt att gå ner i vikt etc. Du kan alltid göra en rensning men då behöver du vara rätt strikt med kosten och undvika mjölkprodukter, alkohol, frukt och bär, allt socker och gluten förstås, all jäst (finns även i soya, öl) och så lägga till kaprylsyra (kosttillskott från Helhetshälsa), kokosfett eller kanske testa Klaras tips ovan att dricka 1/2 pressad citron varje dag. Ibland kan det vara svårt att vara strikt när det är sommar och semester.

 11. Louise Edlund

  Inläggsförfattare

  Hej Annika, förstår att du känner så. Det kan vara en lång process att bli av med så en hälsoresa skulle inte räcka för att "bli frisk". Det kan ta flera månader. Som du säkert läst livnär sig candida på allt som är sött. Den älskar godis, söta frukter, alkohol, jästprodukter etc. Att svälta ut den kräver disciplin och gärna några kosttillskott. Vill du ha en mer privat konversation kan du maila mig på kontakta@louiseedlund.se. Att starta upp hösten med en utrensning kan vara en bra tidpunkt. Jag ger kostrådgivning via mail och kan sedan hjälpa dig att få hemskickat ev tillskott du behöver från min kollega som driver hälsokost i Norrköping. Hör av dig för offert.

 12. Profilbild

  elle

  Hejsan,
  Jag undrar om jag har fortfarande har candida. Jag hade candida som 15 till 16 årig, och jag är 18 år nu. Jag har sedan jag hade candida på den tiden efter jag slutade ta kosttillskott ofta behövt harkla hela tiden, och jag har vit beläggning på tungan. Är att harkla en symptom eller?

  1. Louise Edlund

   Om du har candida nu eller inte beror på hur mycket socker du äter och om du tagit penicillinkurer sedan dess. Dina symtom kan vara tecken. Men spotta i glaset igen och gör grovtestet. Om det fäller ut trådar mot botten eller loskan lägger sig på botten inom 15-20 minuter har du sannolikt för mycket candida. För vi ska ha candida i tarmen för att eliminera gifter. Det är när det blir för mycket som vi inte mår bra.

   1. Profilbild

    ele

    Jag läste nyligen om hyptereos och det mycket stämmer in på mig angående mina symptomer.
    Jag undrar bara om man har candida kan man då få en liten prick i munnen. Jag vet inte om jag har haft den där innan heller. Jag kände igår att jag börjar känna mig förkyld och är lite svullen på ena sidan munnen.

   2. Profilbild

    elle

    Jag läste igår om hyptereos och det mycket stämmer in på mig angående mina symptomer. Jag gjorde också nyligen testet om jag har candida eller inte, och jag har det fortfarande kom det fram till. Men jag undrar om det beror på att jag har känt mig senaste veckan lite små förkyld eller om det bero på annat, iallafall, jag blev lite svullen igår på ena sidan i munnen. Är det bara en förkyldnings blåsa eller? Föresten såg att jag hade där en jäääääääätte liten mörk prick som syns knappt alls.

 13. Profilbild

  Peter

  Jag har problem med både tarmplack och candida, med jämna mellanrum så känns magen helt uppsvälld, och även "restprodukterna" förändras. Jag tror att det här, till stor del, beror på den yoghurt som jag är hänvisad till om morgonen. Den görs på vatten och stora mängder helmjölkspulver samt yoghurtkultur, det kan inte vara lyckat, men jag har inget val.

  När det blir såhär så brukar jag köra en egen form av fasta, ingen mat men mycket vatten, men framför allt dricker jag mycket Yerba Mate. Jag har brukat äta en näve jordnötter tre gånger om dagen också, men nu läste jag att det inte är bra mot candidan så jag får hitta en ersättning. Mate innehåller otroligt mycket nyttigheter, mest av alla liknande drycker, den klår grönt te med 52 aktiva såna. Den är väldigt hungerdämpande bla. och har väldigt många andra goda egenskaper, för många för att rada upp här. Efter 4-5 dagar så börjar saker normaliseras, ibland kör jag längre också, tills "restprodukterna" slutar se ut som bitar av cykelslangar.

  Läs mer här. https://www.yerba.se/

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Peter, det där låter komplicerat. Varför har du inget val? Det låter som om du skulle behöva prata med en mag/tarm specialist men det har du väl säkert gjort. Då menar jag INTE en dietisk, jag menar en duktig LCHF terapeut. Jag har bra kontakter om du vill. En tarm kan "lagas" ganska effektivt med rätt kost. På barn får man snabba resultat, är man äldre kan det ta upp till ett år innan tarmen mår bra igen om man är konsekvent, men väl värt ansträngningen.

   Vänligen Louise

   1. Profilbild

    Peter

    Mina valmöjligheter blir väldigt begränsade av att jag lever som oblat i ett kloster, och då är anpassning till gruppen av hög prioritet. Jag har använt LCHF under flera års tid tidigare, och försöker så gott det går att fortsätta med det här också. Jag ville bara tipsa om mate som en fantastisk dryck ur många synvinklar, nyttig, uppiggande, mättande och jättebra vid detox mm. Med knappt 200 nyttiga beståndsdelar så är den något alldeles extra.

Kommentera