Är nu frukt onyttigt också?

Bara för att björnar blir feta av blåbär! Och blir björnar verkligen feta av blåbär... enbart?

Du måste alltid ställa frågan. För vem? Och varför?

För vem gäller informationern och varför är det så? Fruktsocker är en stor bov i viktdramat och även i hälsodramat. Men då pratar vi tillsatt fruktsocker. Få blir sjuka eller feta av en frukt, men få äter bara en frukt. Många triggas av fruktens sötma och äter både två och tre frukter var dag. Önskar du en viktminskning ska du ju inte äta något utöver maten.

Har lyssnat på debatten fruktsocker och funderade över vad jag skrev om just det ämnet för fem år sen. Så jag gick tillbaka till anteckningarna jag har. Forskningen säger samma sak nu som då. Varför vägrar vi lyssna?

Här kommer mina anteckningar:

"FRUKTOS (fruktsocker)

Fruktsocker sågs som en räddning när man kom på att det hade väldigt lågt GI. Alla ”sockeromaner” valde snabbt att byta ut vanligt socker i samma mängd mot fruktsocker. På det viset slapp man ju offra något. Tyvärr fungerar det tankesättet inget vidare. Fruktsocker visade sig vara mer onyttigt än vanligt vitt socker. Fruktsocker höjer LDL och ökar de fria fettsyrorna i blodet.

Fruktsocker minskar insulinkänligheten och minskar kroppens uppfattning av mättanad då hungerhormonet Ghrelin inte minskar  som det ska.

Fruktsocker är en kolhydrat som för kroppen är enkel att bygga om till fett och för diabetiker blev det svårt att räkna ut när sockertoppen kom eftersom fruktsocker ska byggas om i levern innan det släpps ut i blodet.

Frukt innehåller fruktsocker men kommer inte att medföra dessa nackdelar om du äter frukt i små mngder. För det första innehåller de ytterst små mängder av fruktos och sen kan man säga att de har så mycket bra i sig att de innehåller ”motgift” mot sig själva. Så en frukt då och då kommer inte att skada."

Ja, visst är det samma innehåll som debatten idag... och troligtvis kommer vi säga samma sak om tre år... och om tio. Och ÄNDÅ kommer många att välja fruktsocker eftersom marknadsföringen är så mycket häftigare och aggresivare än kunskap och torr forskning.

Juice utan tillsatt socker!

Det är också en rolig form av marknadsföring. Det finns inget tillsatt socker i juice och har heller aldrig funnits. Det får bara heta juice om den bara innehåller pressad frukt och vatten. Och pressad frukt innebär en större mängd fruktos.

Ett glas juice innehåller en massa frukter och därmed en massa fruktsocker OCH druvsocker. Alldeles föööör mycket för de allra flesta av oss.

Men socker är ju en naturlig produkt!

Är det det? Hur ser bitsockerträdet ut? Strösockerbusken? Nej, vitt socker är en produkt gjord på naturliga produkter. Sockerbetan är en naturlig produkt.Sockerröret är en naturlig produkt. Ät av dem! Hur mycket du vill!

Flugsvamp är föresten en naturlig produkt. Inte äter vi väl allt från naturen. Vissa saker från naturen är helt enkelt inte bra för oss.

Välj bär framför frukt!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera