Ägg i bråda tider!

Just nu är jag inne i en ganska hektisk tid och det är ju både roligt och lite slitsamt. Jag är glad att maten nu fungerar även under sådana här perioder. Eftersom jag vet att det alltid finns nyttiga och mättande måltider man kan fixa på bara några minuter, så behöver jag inte göra dåliga val. Ibland går jag efter principen ”omlottmatlagning”. Det innebär att jag när jag till exempel gör en coleslaw så lagar jag tre gånger så mycket som går åt vid första måltiden. Det tar inte längre tid och sedan håller sig anrättningen fint i en täckt bunke i kylskåpet minst 3-4 dagar. Ja, kanske till och med längre men vid det laget brukar det vara slut. Annat som fungerar är olika typer av grönsaksmos, kokta morötter i dressing, pajer och naturligtvis grytor och soppor.

Sedan finns räddningen ägg.

Klara lagar efterrätter

Så klart till frukost.

äggröreomelett

Jag och mannen äter ofta även ägg till lunch. Det kan bli en grönsakspytt med omelett eller bara stekt ägg till korv eller lax och sedan en sallad. Eller en slev coleslaw från reserven i kylen.

En paj är alltid gott, som här till exempel med räkor och rom. Pajen tar lite mer tid i anspråk men är man bara 2-4 personer så blir det i alla fall några matlådor av det som blir över.

Laxpaj med räkor

Ugnsomelett med lax och räkor

4 portioner

 • 1 gul lök
 • 2 msk smör
 • 150 g färsk spenat
 • 300 g varmrökt lax i bit
 • 3 ägg
 • 2 dl crème fraiche
 • 150 g riven västerbottensost
 • salt och peppar
 • 1 dl crème fraiche till servering
 • 1 burk stenbitsrom eller löjrom
 • 200 g skalade räkor
 • gröna salladsblad

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken. Fräs löken i smör och tillsätt sedan spenaten. Dela laxen i bitar. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Blanda ner den rivna osten, löken, spenaten och laxen. Salta och peppra. Häll blandningen i en ugnsfast form och grädda ca 30 minuter.

Servera ugnsomeletten med crème fraiche, rom, räkor och gröna salladsblad.

Nu är det åter receptskrivning och matlagning! Må så gott!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Äggrätter, Fisk den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

3 thoughts on “Ägg i bråda tider!

 1. Profilbild

  Ethel Loberg

  Precis, det är ju det fina, att mångdubbla vid matlagning. jag blandar massor med coleslaw men majonäsen klickar jag i portionsvis just när det är dags att käka, likaså grönsaksmosen, det kokar jag ihop för en hel vecka hur enkelt som helst och grädkokta köttgrytor likaså. Vill jag inte äta köttgryta sju dar i streck så fryser jag in i portionsaskar.

Kommentera