Vad kan ett hormontest ge för indikationer?

Ju mer jag läser om de olika hormonerna och signalsubstanserna desto mer förstår jag att jag inte förstår. Men det är oerhört spännande och berikande att få en liten inblick i vad som pågår i våra unika kroppar. Detta har ju självklart gjort mig nyfiken på hur balansen mellan mina egna hormoner ser ut. Jag har själv gjort ett hormontest och även fått resultaten och har dessutom skickat iväg ett signalsubstanstest till USA och inväntar provsvar därifrån också. Av ren nyfikenhet ska jag i dagarna även skicka iväg ett fettsyretest. Det är min egen besiktning och det tycker jag att jag är väl värd och det behöver jag just nu. Jag kommer i mina kommande inlägg beskriva vad mina resultat visade. I mitt inlägg idag beskriver jag vad mina hormonprovsvar visade.

Jag tänkte börja med att beskriva ”mina symtom” eftersom det naturligtvis inte enbart ligger en nyfikenhet i hur just mina hormoner ser ut, utan jag har under lång tid inte riktigt känt mig som den aktiva och sprudlande Anna som jag brukar vara. Därför kände jag att det kanske kan hjälpa mig att hitta tillbaka till min optimala balans om jag får svar på hur min hormonbalans ser ut. Därför beslutade jag mig att ta test på Östrogen och då de tre olika sorter som finns nämligen östron, östradiol och östriol. Jag testade dessutom progesteron och testosteron. Utöver det togs det ett test på mina kortisolvärden.  1327198294dQG6Ea[1]

Det har under ganska lång tid känts som om jag är i obalans och jag inte kunnat sätta fingret på exakt vad som är i obalans. Jag har känt mig trött oftast på seneftermiddagen och kvällen för att sen gå upp i varv precis innan jag ska somna, jag har känt mig uppe i varv och orolig, inte lika glad och sprudlande längre, humörsvängningar, huvudvärk och migrän, dimhjärna, yrsel, håglös och deppig, otålig, sug efter kolhydrater och socker (dock hållit mig undan rent socker men över ätit grädde, ost och mörk choklad, vilket är lika illa för en som är sockerberoende och gör att jag går upp i vikt), stressad och svårt att stänga av huvudet från tankar. Det känns som om att du gasar samtidigt som du bromsar, en mycket obehaglig känsla att gå runt med. Livet har fungerat bra i det stora hela och jag har kämpat på med gott mod, men när jag kommit hem på kvällarna och kvällsmaten varit fixad och barnen lagt sig har jag varit helt matt. Detta kan inte vara ett normaltillstånd. Jag gick naturligtvis till läkaren och tog prover som inte indikerade på att något var fel på mig. Men jag ville inte ge mig eftersom jag kände så starkt att någon inte stämmer  och att jag är i obalans. Man kan inte vara så trött som jag är utan att det är något som är fel i kroppen. Efter att ha läst Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan och varit på en föreläsning med henne bestämde jag mig för att ta hormonprover och det hjälpte min duktiga Kostrådgivarna kollega Therese Renåker mig med.

När Therese ringde mig och återkopplade mina resultat visade de på att mina östron värden låg inom riktvärdena, östriolet låg i nedre nivån av riktvärdena och det är bra om jag kan öka upp dem, mina nivåer av östradiol var lägre än riktvärdet och behöver verkligen ökas upp. Mitt progesteron var bra vilket säkert beror på att jag är flitig med min progesteronkräm som jag började med eftersom jag hade enorma blödningar varje månad. Mitt testosteron är högre än riktvärdet utan att jag för den skull känner mig mer passionerad, till min mans förtret 🙂 …så då är det något som kanske inte är som det ska. Dessutom var mina kortisolvärden inget att skryta med på något sätt, mina binjurar jobbar på högvarv och jag bör varva ner för att återhämta kroppen och läka binjurarna. Inte konstigt att jag varit trött med andra ord.

Jag har lusläst Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan för att förstå mig på min kropp och många av de frågetecken jag har haft har rätats ut när jag läst den boken.  Mia Lundin beskriver vad som händer i kroppen när vi har obalanser bland hormoner och signalsubstanser på ett enkelt sätt. Och för mig som har obalanser och symtom har jag så klart intresserat mig extra för vad det innebär. Laboratorium

Östradiol som var lågt hos mig håller hjärnan skärpt, fungerar som ett naturligt antidepressivt medel och stabiliserar humöret genom att upprätt hålla hälsosamma serotoninnivåer. Serotoninet hjälper dig att sova bättre och känna dig lugnare och gladare. Dessutom tycks östradiol skydda hjärncellerna från stress, skador och annat som tycks vara inblandat i utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Det ökar blodflödet genom hjärnan vilket i sin tur förbättrar hjärnans funktion och det har en antiinflammatorisk effekt som skyddar blodkärlen från plackbildning. Källa: Mia Lundin - Kaos i kvinnohjärnan.

Testosteron som är vår passionshormon, kan åstadkomma vad östrogen ensamt inte kan – en återupplivad sexlust. När testosteron och östrogen står i rätt förhållande till varandra har testorsteronet stort inflytande på ditt välmående. Sjunkande nivåer kan direkt ha inverkan på sexlusten. Testosteron har en välgörande inverkan på signalsubstansen dopamin som ger välbefinnande och ökar livslusten. Det är också förknippat med positiva stresstillstånd som att vara kär, fysisk träning, lyssna på musik och ha sex. När det gäller mitt testresultat har tyvärr inte min passionerade sida ökat och då kan mitt höga testosteronvärde bero på att jag tränar hårt eller att det försöker konvertera och försöka påverka att mitt östradiol ska öka. Dessutom har testosteron en stark koppling till kortisolet och mitt kortisol var ju inte helt i balans. Kroppen strävar hela tiden efter balans och försöker så gott den kan själv. Jag äter nu en del kosttillskott för att komma tillrätta med obalansen men kommer även att behöva östradiol och det får man bara utskrivet av läkare och dit ska jag igen nästa vecka. Källa: Mia Lundin - Kaos i kvinnohjärnan.

Hjärnan behöver vissa näringsämnen för att kunna tillverka signalsubstanser och tillgången på ett speciellt näringsämne avgör nivåerna av en viss signalsubstans. Jag har nu under flera år ätit LCHF kost med naturliga fetter och har därför en förhållandevis bra näringsbalans. Men det är inte så enkelt heller eftersom det handlar om vad din tarm och kropp kan ta upp inte vad du stoppar i dig. Därför kan man behöva stötta upp med tillskott, vitaminer och mineraler vilket jag gör och har gjort under en tid. Nu när jag har fått svar på mina hormonprover finns där ytterligare några vitaminer och mineraler jag ska stötta upp med för att nå optimal balans. Men som jag har skrivit om i mina tidigare inlägg handlar tillfriskandet från sockerberoende så mycket mer än om bara kosten. Det är oerhört viktigt att ha balans i livet och jag behöver verkligen se över mitt liv för att få balans i tillvaron och det är inte lätt med familj, jobb och hem, träning och dessutom försöka vara en god fru och väninna.

Många av mina fina kollegor här på Kostrådgivarna gör både hormon- och signalsubstans tester så känner ni igen Er i att, Ni inte känner igen Er själva. Tveka inte ta hjälp av Ingela Jönsson, Louise Edlund eller Therese Renåker med att ta dessa tester. Det kan vara skillnaden mellan ett liv i kaos till ett liv i harmoni.

Ödmjuk & Tacksam

Anna Hoffert

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Binjurar, Hormoner, Reflektioner, Sockerberoende den av .
Anna Hoffert

Om Anna Hoffert

Anna Hoffert är kostrådgivare och hälsopedagog och hennes specialitet förutom naturlig mat är kost och hälsa för sockerberoende. Alla har en unik biokemi och behöver därför en unik kost anpassad efter just dina specifika behov. Anna strävar efter ett liv i balans där kost, träning och livsstil harmonierar och är grunden för ett hälsosamt liv. Annas mantra i livet är Ödmjuk & Tacksam.

16 thoughts on “Vad kan ett hormontest ge för indikationer?

 1. Profilbild

  Therese

  Nu har jag iofs inte läst alla dina inlägg om detta, och du verkar ha kollat upp det mesta, men en spontan tanke som dök upp när jag läste om dina symtom; kan det röra sig om en vinter-/vårdepression?

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Hej Therese!

   Du har en poäng i att det kan vara en vårdepression och jag har naturligtvis undersökt om det kan vara det. I mitt fall är det inte det men ditt svar kan säkert hjälpa dem som drabbas av vårdepressioner. Har du känningar av vårdepression är det bra om du boostar kroppen med bland annat omega-3, magnesium, D-vitamin och att du sitter i en solljus lampa varje dag i ca 30 minuter. Tack för att delade dina funderingar.

   Varma hälsningar
   Anna Hoffert

  2. Profilbild

   Ida

   Hej!

   Jag skulle verkligen göra hormontest då jag känner mig svullen och vätskefylld och har jäst lite på senaste tiden och då tränar och äter jag bra.
   Vill du skicka mejl/telefonnummer till nån av dem som hjälpte dig med dina tester?
   Super tacksam om du svarar mig 🙂
   Jag bor i Malmö men det kanske inte spelar någon roll?

   Mvh
   Ida

 2. Profilbild

  Känner så väl igen med, har försökt få hjälp i tiotalet år, ska det vara så förbaskat svårt i sjukvården ?

  När pengarna trillar in ska jag ta alla dessa prover för att få en helhet

  Lycka till med balanseringen och hoppas du skriver hur det går om du får tabletter av läkaren, hur du blir bemött när du kommer med värden som är gjorda i ett labb som läkarkåren i stort tycks tro är dravel : (

  Själva tar de knappt några prover alls, jag vet : (

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Hej Kicki!
   Ja det är nog fler än man tror som känner igen sig i det jag beskriver. Sjukvården vet nog inte bättre och gör med
   all säkerhet så gott de kan utifrån den fakta och kunskap de har, men visst är det frustrerande att behöva leta efter fakta själv
   innan sjukvården tar dig på allvar. Jag återkommer i hur det går med allt. Hoppas du får den hjälp du behöver så småningom.

   Varma hälsningar
   Anna Hoffert

 3. Profilbild

  Monica

  Tack för att du delar med dig av detta viktiga ämne! Själv gjorde jag spottmomenten förra veckan och väntar nu på att Therese Renåker får svaren.

  Jag känner igen mig i det du skriver, som om det är min historia du berättar. Sjukvården gör ju inget så man får gräva djupt i fickorna för att få fram pengar till allt man måste fixa själv. Är sjukpensionär, så det finns inte så gott om medel, om man säger så! Vill ha livet tillbaka, så enkelt är det!

  Ska bli spännande att höra vidare om du vill skriva!

  Mvh Monica

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Hej Monica!
   Tack 🙂 ja det är nog tyvärr så att många känner igen sig i min berättelse och det är därför jag vill dela med mig 🙂 Jag kommer självklart skriva hur det gick efter mitt läkarbesök och efter jag fått svar på mina andra prover. Hoppas att Du också får den hjälp Du behöver för att få det liv Du förtjänar!
   Varma hälsningar
   Anna Hoffert

 4. Profilbild

  Daissy

  Hej
  Måste hålla med ovan, känner igen ALLA symptom!!
  Vad rör det sig om i pengar..?

  Tack för ditt civilkurage! önska att fler valde att prata högt om denna kvinnosjukdom.

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Tack själv! Jag delar gärna med mig om det kan hjälpa någon annan även om det öppnar upp mitt innersta. Visst är det synd att inte fler pratar högt om detta. Det hormontestet jag tog kostade ca 2500 kr men då ingick 3 hormoner och kortisolprov. Hoppas att du får den hjälp du behöver.

   Varma hälsningar
   Anna

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Hej!
   Du kan köpa de testerna via Louise Edlund, Therese Renåker eller Ingela Jönsson som även skriver här på KRG.
   Du hittar deras kontaktuppgifter om du klickar på bilderna.
   Varmt lycka till!
   Anna

Kommentera