Ransonera barnens frukt- och gröntintag

Mina barn äter lågkolhydratskost med nyttiga fetter hemma. De äter samma mat som jag och min sambo gör men de äter frukt också. De är inga lågkolhydratsbarn fullt ut eftersom de äter maten på förskolan. Men där äter de glutenfritt och ingen soja. Ett problem som följer med lågkolhydratskosten som barnen äter hemma är att vi måste ransonera barnens grönsaks- och fruktintag.

I tidningar som är riktade till föräldrar står det ofta hur man skall få barn att äta mer frukt och grönt. Jag skulle vilja läsa en artikel om hur man får barn att äta mer protein och fett och inte bara frukt och grönt. 😉

Barn är ett bra bevis på hur kolhydrater stimulerar våra hjärnors belöningssystem. De dras till allt med kolhydrater i. Tänk bara i affären där godiset lockar eller när vi går förbi glassbutiken och de tittar storögt på Slush Puppien (den där obehagliga krossade isen med färgämnen och socker). De dras till det med mest kolhydrater i vilket blir väldigt tydligt också när man äter lågkolhydratskost. De barnen som inte äter lågkolhydratskost väljer inte grönsakerna och frukterna i första hand eftersom de får bröd, makaroner, saft, glass, sötad yoggi, flingor osv. De ratar så klart grönsakerna och frukten till fördel för det med mer kolhydrater i. Lösningen på det är alltså att ta bort det som innehåller mer kolhydrater än frukt och grönsaker för att få dem att välja frukt och grönt.

När vi äter middag kan det vara så att barnen bara vill äta grönsakerna. Det blev ett problem eftersom de inte fick i sig tillräckligt med protein och fett. Vi fick alltså börja ransonera och ta bort skålen med grönsaker från bordet och lägga upp ett begränsat antal grönsaker på barnens tallrikar. Om de inte har ätit av proteinet och fettet så får de inte ta mer grönsaker när de har ätit upp dem. Barnen är väldigt medvetna om detta och gör allt för att få frukt och grönt. Precis så som barn gör. Inget konstigt med det. Det är bara ett bevis på hur starkt vi människor suktar efter kolhydrater. Hade det inte varit frukt och grönt så hade det varit glass, bullar, kakor, kex, godis och annat skräp. Bort med det helt enkelt om ni vill att barnen skall äta mer frukt och grönt.

Känner ni igen er eller låter detta helt främmande? Hade varit roligt att höra från fler hur ni har upplevt detta.

Ät Ultimat!

Ett typiskt mellan- eller kvällsmål hos oss

IMG_4252

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Barn den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

16 thoughts on “Ransonera barnens frukt- och gröntintag

 1. Profilbild

  Jennie

  Hej,
  Kan man få välja själv att barnen ska äta glutenfritt? Det hade varit fint om det gick.

  Jag och min man äter LCHF och det blir så hemma för barnen också, fast de kan få någon potatis ibland, men det blir mer och mer att de äter som oss.
  Vi har inget problem så att vi måste "ransonera" frukt/gröt. Köper inte hem mycket frukt, bananer till en smoothie brukar finnas.

 2. Profilbild

  risalu

  Så sant som det är sagt.

  Tar man bort pastan så suktar barnen efter smörgåsen, när smörgåsen ryker är det frukten som suktas efter. När man begränsar frukten så är det enbart fettet man vill äta.
  Jag tror att det är en kombination av att man suktar efter det kolhydratsrika och en munmotorisk omogenhet som man ger sitt barn genom att ge lättuggade kolhydrater som första mat. Protein är svårhanterligt för små ovana munnar.

  Hade jag vart i sitsen att jag skulle skaffa fler barn hade frukt, välling och andra lättuggade söta livsmedel varit förbjudna.

 3. Profilbild

  dufva

  "När vi äter middag kan det vara så att barnen bara vill äta grönsakerna."

  Skojar du?

  Annars är din betraktelse klockren
  Ungarna söker sig till det sötaste och det finns en klar hierarki där som man nog kan styra till det bättre

  Grönsaker har vi som sagt aldrig lyckats göra populära hur än vi än "vridit på rattarna" 🙂

 4. Profilbild

  Det låter helt främmande för mig. Plötsligt fick jag lite förståelse för de som tycker att LCHF är barnmisshandel, missförstå mig rätt.

  Men visst är det svårt med mat till barn, att servera bra näringsrik mat som är god så att de vill äta den. Och samtidigt vara avslappnad och inte ge dem en bild av att en del mat är superfarlig eller en belöning som de kan få när de varit "duktiga" och ätit det "nyttiga". Jag inbillar mig att såna här nojor lägger grunden för ätstörningar framöver. Du gör kolhydrater till mer belöning än de nödvändigtvis är.

  Låt dem äta grönsaker. Och frukt. Att begränsa eller ta bort godis, kakor och sockeryoughurt är väl en sak, men slappna av lite när det gäller riktig bra mat.

  1. Anna-Maria

   Hur skall jag missförstå dig rätt här när du svart på vitt säger att jag misshandlar mina barn och ger dem ätstörningar?

   Jag låter dem äta grönsaker och frukt men inte BARA det. Det hade varit barnmisshandel.

   1. Profilbild

    Ok, det var inte så bra för en dialog att ta upp misshandelsanklagelsen. Jag har sagt innan att jag tycker att det är märkligt att folk hackar på LCHFare och inte alls reagerar när folk låter sina barn äta hysteriska mängder godis, läsk och snacks. Såklart är det värre.

    Men jag tycker att det är bra hysteriskt att begränsa grönsakerna. Och att om man ger sina friska barn _en_ klyfta apelsin till mellanmål så matar man dem nog med ganska osunda idéer om att kolhydrater i sig och frukt är skadligt.

    Jag tycker att det är knepigt att både få till en bra kost och visa en avslappnad intställning till mat, men jag tror att båda är viktiga. Och att vi ofta överfokuserar på det som vi tror är den bästa maten, och det kanske inte ens är det bästa för barnen alltid om vi råkar vara vegetarianer eller LCHF-are.

    Jag är glad att jag var lite mer liberal med barnens kost även när jag själv trodde stenhårt på LCHF.

    1. Anna-Maria

     Om jag skulle ha ställt fram ost, oliver, paprika och frukt så att de fick ta själva så hade de tagit bara frukt och paprika, möjligtvis någon oliv. Därför gör jag tallrikar till dem så att de får i sig allt som de behöver i en bra blandning. Vill de ha mer så får de självklart det. Jag svälter inte mina barn.

  2. Profilbild

   Annelie/Wildrat

   Grönsaker och frukt är inte mat. De är TILLBEHÖR till maten. Maten är det som innehåller näring, vitaminer och mineraler. Fruktogrönt innehåller väldigt lite av den varan, alltså även grönsaker. Därför behöver de begränsas, så inte barnen får näringsbrist. Hur kan det vara barnmisshandel?

   Det jag klassar som mat är kött, fågel, ägg, fisk, skaldjur tillsammans med smör och/eller kokosfett. För barn som växer kan mjölkprodukter även räknas till mat men för vuxna är de tillbehör...

   1. Profilbild

    Ja, vi har lite olika uppfattning här, helt klart. 🙂

    Smör och kokosfett är inte heller några näringsbomber, dessutom mindre ursprunglig mat än frukt, grönsaker och stärkelserika rötter.

    Jag tror inte heller att det handlar om risk för näringsbrist här. Det handlar om att barnen äter mindre protein och fett än vad föräldrarna tror är det bästa. Om barnen äter mer grönsaker och frukt en dag äter de kanske igen det en annan om man låter dem välja. Åtminstone tillräckligt för att inte få näringsbrist. Skulle de bara äta grönsaker och frukt i veckor då skulle det finnas fog för restriktion, men jag tror att det sällan händer.

    Jag ska försöka lämna här, jag ville bara påpeka att det är nog många som tycker att restriktion av grönsaker till barn låter ganska så fanatiskt. Jag tror att LCHF skulle vinna en del på att fokusera på mindre socker, godis och skräp till barn.

 5. Profilbild

  Ella

  Min son på två år älskar kött och smör. Han vill gärna ha macka men slickar då av smöret från mackan och vill att man brer på mer. Så han är väl en sann lchf:are 🙂 Om jag skulle ställa fram kött, smör och frukt skulle han ta frukten sist. Men förskolan har ju sina fruktstunder så tyvärr har han blivit mer eller mindre inlärd där att man äter frukt som mellis..

Kommentera