Nyttig snabbmat på semestern

Vårvärme

Nu har vi äntligen återvänt till Alanya efter ett par kalla vintermånader i Sverige, precis när vårsolen börjar värma som bäst.  Haft lite mer värk än vanligt så det har varit lite segt att komma igång med motionen den här gången, men en månad ska nog ge bra resultat så småningom.

Hemma i vinterkylan blev det mycket matlagning till nya kokboken under de senaste månaderna, så nu blir det lite semester från matlagandet. Det känns lyxigt att kunna gå ut och köpa färdig snabbmat då och då, när inte matlagningslusten kommer av sig självt. Snabbmat som faktiskt kan vara riktigt bra, om man bara hoppar över "fel" tillbehör.

Haydari-Turkisk vitlökssås
Haydari-Turkisk vitlökssås

Ibland blir det färdigstekt kycklingkött och vitlökssåsen haydari som följer med hem från något ställe som säljer kebab. På det gör jag en god kebabsallad till lunch, som vi sen avnjuter på vår soliga balkong.

Grillad kyckling är en annan av favoriterna bland Alanyas snabbmat, vårt favoritställe är ett litet snabbmatsställe med en kolgrill uppe i Saluhallen. Kycklingen grillas i flera timmar i skåpet och blir väldigt mör och god.

Fredagsmarknaden i Alanya
Fredagsmarknaden i Alanya

Gurka

Inköp på grönsaksmarknaden
Inköp på grönsaksmarknaden
Utsikt från vår balkong
Utsikt från vår balkong

Grönsaker köper jag flera gånger i veckan på de olika marknaderna runtom i stan. De smakar så otroligt mycket bättre än de hemma i Sverige, så här blir det mycket mer grönt på tallriken.

Idag bjuder jag på ett enkelt recept på en röd, smakrik coleslaw.  Får den strimlade kålen ligga och dra sig i vinägretten över natten blir resultatet mycket saftigt och gott, men har du bråttom går det förtås bra att blanda allt precis när det ska ätas också.

Grillad kyckling med rödkålsslaw
Grillad kyckling med rödkålsslaw

Rödkålssallad 4 port

 • 5 dl finstrimlad rödkål
 • 2 dl hemgjord majonnäs
 • ½ dl kallpressad olivolja
 • 2 msk äppelcidervinäger
 • ca ½ tsk havssalt
 • ca 1 krm nymald vitpeppar

Krama den strimlade kålen i en bunke, då blir salladen saftigare. Blanda väl med olja, vinäger, salt och peppar. Ställ i kylen, gärna till nästa dag.
Rör ner majonnäsen, smaka av och servera till nygrillad kyckling.

Vi hade vitlökssmör med smulad getost till och några skivor smörstekt aubergine, så blev lunchen riktigt bra LCHF-mat med hög fetthalt. Den mättar länge och ger energi till långa promenader i de branta backarna runt Alanya.

Blåregn
Blåregn

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Nyttig snabbmat på semestern

 1. Profilbild

  NillaK

  Hej Birgitta. Jag började också med LCHF för några år sedan och har mer glidit över på Paleo/rawfood. Äter mycket grönsaker fast numera endast råa. Har märkt stor skillnad i kroppen då den blivit mer basisk, och fast jag mådde bra på LCHF så känns det ultimata att skippa mjölkprodukterna också. Jag blev ofta slemmig och fick beläggning på tungan. Nån liten köttbit äter jag varje dag och naturligtvis ägg, har 8 st hönor så det blir väldigt färska ägg varje dag. Man kan väl säga att det blir 75% rawfood med grön smoothie varje morgon. Har lärt mig massor på youtube där det finns en uppsjö av rawfoodentusiaster som gladeligen delar med sig av kunskap och recept. Knäckebröd av nötter/mandel/frön/ägg och salt äter jag kanske en bit/dag med smör på så klart. Det vanliga brödet gav mig halsbränna och uppsvälldhet, Inte skönt. Är nu 9 kg lättare (5 till hoppas jag på)
  och mår bättre än någonsin. Att jag nyligen varit och justerat min atlaskota (som låg helt åt h-e fel) gör inte saken sämre. Kommer att känna mig som 25 i sommar, 😉 Fyller 50 nästa år så det var på tiden att föryngra sig lite. Jag har upptäckt (min sockergris till man också) att intresset för bakning har försvunnit totalt. Jag får väl i mig allt jag behöver så det finns liksom inget behov, det är ju mumma med frukt men endast någon enstaka. Jag väntar på en varmare vår så jag kan dra igång mina odlingar. I år blir det grönkål i landen, verkar vara en stapelvara hos rawfoodfolket. Gott är det iaf. ha det så bra hälsar Nilla i Dalarna.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Härligt att höra att du också mår så mycket bättre 🙂 Just problemet med slem i halsen och snarkningpga det har jag sluppit nästan helt utan mjäölkprodukterna. Äter grädde nån enstaka gång, men märker att jag blir sämre då.

   Bakning förekommer nästan aldrig längre, tycker inte om den söta smaken annat än från bär och frukt längre.
   Lycka till framöver. Livet börjar verkligen vid 50, kan jag intyga 😉

Kommentera