Mjölkfri örtsås och resetips från Alanya

Hamnen i Alanya
Hamnen i Alanya

Aprilsemester

Nu börjar vår månads långsemester i Alanya lida mot sitt slut för den här gången. För 10 året i rad har vi tillbringat en stor del av vintern här nere. I ett klimat som passar perfekt om man har problem med värk i kroppen.
En månad fylld av träning och bra mat har det blivit, både jag och Särbo L är i mycket bättre kondition mot när vi kom. Det blir flera långa promenader varje dag.

Utsikt vid morgonkaffet
Utsikt vid morgonkaffet

Matlagningen har varit väldigt snabb och enkel, mycket tack vare att jag haft fullt upp med långkok tidigare i vinter.
De färska råvarorna vi lätt får tag på här lämpar sig väldigt bra till nyttig snabbmat. Lunch och middag består av ypperligt nöt- och lammkött, fisk, ägg, örter och grönsaker direkt från odlarna och riktigt gott smör. Som vanligt äter vi nötter med smör till frukost på balkongen.
Den här enkla kosthållningen har fått oss båda att bli ännu starkare i i leder och muskler och någon centimeter har nog försvunnit här och där, känns det som på kläderna.
Några utflykter runtom i stan har det också blivit, på ställen som de flesta turister sällan hittar till.

Gamla stan i Alanya
Gamla stan i Alanya

Favoritplatsen är gamla stan, Tophane, som man kommer till om man tar en promenad uppför knaggliga kullerstensstigar bakom Röda Tornet. Där råder ett lugn som inte hittas någon annanstans i den stressiga storstad som Alanya blivit under de senaste åren.

En kopp turkiskt kaffe blev det som vanligt på uteserveringen hos Hotell Centauera, vi beställde ost och oliver till.

Kaffepaus på Hotell Centauera
Kaffepaus på Hotell Centauera

En söndagsmorgon tog vi också en promenad hit för att njuta av lugnet och deras fantastiska frukost som vi avnjöt på den lilla balkongen med utsikt över hamn och berg. Inga problem att slippa få bröd och marmelad, istället blev det två stekta ägg, ost, oliver och flera delikata grönsaksröror.
Vill man ha det ännu lugnare är det bara att ta buss nr 5 upp till bergsbyn Tepe, där fortlever det gamla Turkiet, inte mycket har ändrats under de senaste 10 åren.

En god lunch kan intas med en fantastisk utsikt på någon av de två restaurangerna, sen är det bara att strosa runt och njuta av platsens ro innan nästa buss går ner till stan igen. Eller om man är riktigt hurtig, tar en promenad nedför de branta backarna.

Är du sugen på att se lite mer av Turkiet när du ända är på plats? Läs mer här om mina resor till Pamukkale och Kappadokien, rekommenderar båda ställena varmt. Otroligt vackra platser, båda två.

 Pamukkale
Pamukkale
Kappadokien
Kappadokien

 

Utsikt från Tepe
Utsikt från Tepe

 

Get

Jag på promenad i Tepe
Jag på promenad i Tepe

Idag bjuder jag på ett recept på en god sås till fisk, ja den passar nog rätt fint till kött också.

Många vill ha tips på mjölkfria såser, så den här är gjord på bara majonnäs. Vi äter själva väldigt lite mjölkprodukter, det har blivit mest bara smör och get- eller fårost den här månaden.

Örtsås
Örtsås

Örtsås med rucola, kapris och gurka 4 port

 • 2 dl majonnäs, här recept på min hemgjorda
 • 1 dl finhackad rucola
 • 1 dl finhackad bladpersilja
 • 2 msk finhackad saltgurka eller cornichon
 • 2 msk finhackad kapris
 • 1 msk pressad citron
 • Salt och peppar efter smak

Blanda alla ingredienser till såsen och ställ kallt en stund, så smakar den ännu bättre.

Lax med örtsås
Lax med örtsås
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Mjölkfri örtsås och resetips från Alanya

 1. Profilbild

  Eva Olsson

  Åh, så gott det ser ut! Jag försöker också att undvika mjölkprodukter emellanåt så det är bra att få lite inspiration. Jag funderar på hur det är med salmonella i ägg i Turkiet. Törs man använda råa ägg där till t ex majonäs?

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Tack till både Kikki och Eva 🙂 Jag törs inte göra egen majonnäs i Turkiet, tyvärr. Köper Hellmans eller Heinz, de är båda goda och har inte så mycket skräp i innehållsförteckningen. Varma såser som bearnaise och hollandaise går bra, där värms ju gulan upp.

  Men jag äter alltid riktigt löskokta ägg och har inte blivit sjuk av det 🙂

Kommentera