Lisens gröna värld

Lisens gröna värld
Lisens gröna värld

Ju mer jag lär mig om kost, tillsatser, kemikalier och hur kroppen fungerar, desto mer vill jag bort från det onaturliga syntetiska - där det är möjligt. Jag har börjat grotta in mig i alternativa kurer och metoder istället för att köpa produkter från apotekts hyllor. Filmen Underkastelsen av Stefan Jarl gav mig nytt vatten på kvarnen och just när jag funderar omkring detta kommer boken Lisens gröna värld ut.  

Lisen Sundgren är örtterapeut och klassisk homeopat och lär oss vilka örter, växter, rötter och blommor i naturen vi kan använda till olika åkommor och även att blanda in dessa i maträtter eller egengjorda krämer och myggmedel.

En homeopat har en ganska lång utbildning och kan bota eller lindra både akuta och långvarig besvär. Detta sker genom att man stimulerar kroppens självläkning. Det är vanligt att man konsulterar en homeopat utomlands, speciellt för barn och gravida. Om jag förstått rätt så blir man tillfrågad på franska apotek om man vill ha homepatisk medicin eller syntetisk. I Sverige tänker man tvärtom från myndighetshåll, barn och gravida rekommenderas att inte gå till en homeopat utan de bör hellre ta syntetiska mediciner.

Praktiska faktarutor
Praktiska faktarutor

Tillbaka till Lisens gröna värld. Ungefär halva boken är indelad i våra olika årstider där typiska växter för tiden beskrivs utifrån hur vi människor påverkas av dem. Det finns också recept tillhörande varje årstid. Till exempel skriver Lisen om att rödklöver bland annat är renande, stärker levern, reglerar hormoner och är bra mot artrit. Rödklövern ingår sedan i det spännande receptet ”Rödklövertabouleh med rosenyoghurt och rostade valnötter”. Andra annorlunda recept jag blir nyfiken på är ”Björlövspesto” eller, varför inte, prova ett recept från romartiden där man pimpar sommarvinet med rosenblad!

Den andra halvan av boken går genom grundrecept för hur vi kan utnyttja naturens apoteket. Vi har ju fått lära oss om själva växternas egenskaper, nu lär vi oss hur man gör en infusion, dekokt eller macerat. Eller hur man kan använda växterna i ett bad, fotbad eller genom ånga, omslag, kompresser med mera.

Ett kapitel innehåller huskurer för det som vi svenskar klagar om mest, nämligen stress, trötthet, huvudvärk, förkylning, PMS och magproblem. Jag som arbetar aktivt för att reducera min stress tänker prova dels ett lugnande fotbad och dels en infusion med citronmeliss och rosblad.

Boken är ingen lågkolhydratsbok men oerhört viktig för dig som vill leva ett renare liv. De flesta recept är helt fria från sötning men i de fall det förekommer honung eller någon tesked socker så vet du ju själv om, och hur mycket, du tål. Lisens gröna värld är en perfekt bibel att ha hemma för den som vill komma ifrån den syntetiska kemilådan och leva mer naturligt.

Och nu har ni läsare lite tur, det finns tre böcker att vinna! Fyll i nedan formulär och skicka in senast 14 april 2013.

TÄVLINGEN ÄR SLUT!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Lisens gröna värld

  1. Profilbild

    Kikki

    Hej!
    Köpte Amelia nr 2 och i den gav du tips om 5 naturliga humörhöjare. Jag hat nu börjat med att på morgonen blanda 1 tsk av pulveriserad Spirulina, Chaga, Vetegräs och Goji i t ex ett glas juice. Gör jag rätt?

Kommentera