Jag föredrar vanligt socker

Irish coffeeJag är inte sockerberoende eller har diabetes så jag kan alltså äta sött - ibland. Däremot känner jag ju till oredan som socker och sötning ställer till i kroppen och knoppen så jag äter det varken ofta eller mycket.

Jag har tänkt efter vilka livsmedel och efterrätter som innehåller socker och som är mina absoluta favoriter och dessa avnjuter jag några gånger per år, helt utan ångest. Eftersom jag äter hälsosamt alla andra dagar på året så är jag övetygad om att min kropp hanterar dessa tillfällen. För mig är det tårta, lyxiga chokladpraliner och en Irish coffee med 1 tesked farinsocker i. När honung funkar smakmässigt väljer jag helst det men det blir oftast vitt raffinerat socker.  Men långt ifrån varje vecka...

 

Varför väljer jag inte sötning då?

Jo, därför att min kropp påverkas av sötning oavsett hur mycket kolhydrater det innehåller eller hur lite det höjer blodsockret. Hjärnan spelar nämligen en roll... Anna Hallén reder ut detta mer på lördag.

Vidare har jag inte samma respekt för sötning som för socker som jag ju vet är ohälsosamt. När jag tidigare  tyckte att sötning var ok så överanvände jag det. Istället för att hålla efterrätter och lchf-godis till några gånger per år så åt jag det ofta.  Jag tänkte att det var ”nyttigt”! Men det är ju inte nyttigt. Mat är nyttigt. Vissa bakverk och godis kan vara mindre onyttigt men det är ju ingen näring som min kropp behöver.  Ett annat skäl till varför jag väljer bort sötning är att det fortfarande är ett ganska okänt område,  den mesta forskning som finns är gjord av producenter och sådan forskning ger jag inte mycket för.

 

En kostrådgivare som äter socker?

7Men vad är nu detta? Ja, det är mitt val. Jag vet hur socker funkar i min kropp – de gånger jag väljer det. Därför tycker jag att det är ok med LCHF-recept som innehåller en liten mängd socker eller honung. Om jag inte tyckte det var ok så  borde jag i rimlighetens namn också rata vin, choklad och kaffe latte  - något som många LCHF:are kan tänka sig.

Jag har nu roat mig med att sammanställa en liten lista för kunna jämföra några livsmedel med varandra.

Man kan räkna på olika sätt då kolhydrater omvandlas i kroppen men för enkelhetens skull har jag räknat på att 2,8g  kolhydrater motsvarar 1 sockerbit som ju är 100% kolhydrater. Siffrorna är ungefärliga. Nedan är några livsmedel som jag sett äts/dricks bland LCHF:are på olika sajter och bloggar samt några livsmedel som skulle kunna användas i lchf-efterrätter eller som smakhöjare.

Antal sockerbitar     Ungefär antal gram kolhydrater

7

1 stor

Kaffelatte på stan

19,3

5 ½

1 msk Socker 15

4 ½

1 msk Honung 12,2

4

2 rutor Marabou mörk chokladkaka (40%) 11,8

2 ½

1 msk Johnnys Senap (söt) 7,2

2 ½

1 msk Sweet chili sauce 7,2

2

2 rutor Marabou Premium 70% 6,4

1 ½

1 msk Äppelmos 4,2

1

2 rutor Marabou Premium 86% 3,8

1

1 msk Ketchup (Felix eko) 2,9

< 1

1 msk Kalles kaviar 2,4

<1

1 msk Ketchup (Felix sockerreducerad) 2,4

< ½

1 msk Dijonsenap 0,6

2 rutor är exempel på en portion choklad, äter du fler?

Och, fortsätt undvik sådant som tallriksmodellare verkar äta:

Antal sockerbitar Ungefär antal gram kolhydrater

10

Coca-cola 33 cl

28

10

Proviva Blåbär 2,5 dl 28

9

Pucko 2,5dl 25

8

Nyponsoppa Ekströms 2 dl 22

8

Blandsaft Bob Hallon 2,5 dl 22

7 ½

Apelsinjuice Bravo 2,5 dl 21

6

Äpple lättdryck Bob 2,5 dl 17

 

Funderar du på agavesirap, rörsocker m.m.? Ta en titt i vår ordlista för att lära dig mer. Och, alkohol som många som äter LCHF tycker är ok, det behöver ett helt eget inlägg så kom tillbaka i morgon.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

17 thoughts on “Jag föredrar vanligt socker

 1. Profilbild

  Maria

  Tack för den riktigt bra sammanfattningen!
  Efter många år som socker(miss)brukare har jag ändå kommit till samma slutsats som du, om jag ska äta de där 3-4 gångerna per år så vill jag ha the real thing. Ja, jag får kämpa med suget efteråt. Ja, jag kan få känningar på andra sätt. Men, det är ändå befriande att VETA att jag FÅR äta men VÄLJER att göra det sällan! Tidigare åt jag ju även det som är ganska gott, det gör jag inte längre.

 2. Profilbild

  Det blir inte mycket kvar till mat om man dricker en kaffe latte ute på stan.
  Socker har jag inget problem med, däremot mjöl.. DET tar knäcken på mig, suget, ångesten och hetsätning knackar på den förbannade dörren.
  Men jag äter ju inte socker iallafall. Och väldigt lite sötningsmedel.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   På så vis är det skönt att jag numera får magknip när jag äter gluten, det blir lättare att välja bort då. Annars har det varit en svårare grej för mig, än socker, innan jag åt LCHF.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Jag har gått på vad Espreeso-house säger själva, för en "Stor kaffe latte". Jag tror att mellanmjölk är mest vanlig att använda på stans fik? Följ länken vid Kaffe latte så ser du fler alternativ som de har. Antar att de flesta fik gör latten på ungefär samma vis.

 3. Profilbild

  Kikki

  Okej men då tänker jag ifall man tar ett laktosfritt alternativ så borde det bli lite mindre kolhydrater 🙂 det känns som att komma upp i 19gkolhydrater så använder dom typ 4dl mjölk och det känns väldigt mycket, men det kanske stämmer!

 4. Ingela Jönsson

  Laktosfri mjölk är inte bättre ur KH synpunkt. Alla kolhydrater finns kvar i mjölken, man har bara tillsatt enzymen laktas i mjölken eftersom de som är intoleranta saknar just denna enzym 🙂
  En latte innehåller 50% barista/standardmjölk, vissa ställen använder pulvermjölk och denna har tillsatt glykos o druvsocker så KH halten är ännu högre än i färsk mjölk. Cappuccino är ett bättre val - mindre mjölk än i en latte.

 5. Profilbild

  Kalista

  Jag har faktiskt samma inställning. Det har inte blivit av att jag köpt sötningsmedel utan jag använder lite råsocker när jag bakar några ggr om året. Det var kul att läsa att jag inte är ensam!

 6. Profilbild

  Pia

  Carrolls såg man på många ställen i Dublin så jag tror det är en seriös kedja och säker att använda sitt kreditkort Hos.

  Ang. Kortbetalning så har jag hört att man kan prata med sin bank och få ett special-betalkonto där man sätter in exakt så mycket man ska handla för på nätet, då kan ingen inte dra mer. Men det ska KÄNNAS säkert för en själv också 🙂

Kommentera