Får du ihop livspusslet?

Var ute och åkte tåg med SJ förra veckan och fick inspiration av av en artikel i Kupé. Det moderna stresslivet har sina förklaringar i samhället: sent barnafödande, nya könsroller, ständigt on-line  och en hel del rädsla för att missa något roligt. Många av oss brottas med ett samhälle som känns allt tuffare och mer stressande. Av de kvinnliga klienter som kommer till mig (ja, det har blivit mest kvinnor) så lider ca 90 % av mer eller mindre svår stress. För övrigt en viktig orsak till att man får viktökning. Här kan vara några förklaringar till varför det bara snurrar fortare och fortare.

  • Längre ungdomstid: de flesta vill förverkliga sig själva, ut och resa, ströjobba ett tag (om man hittar jobb förstås) innan man utbildar sig och väljer sitt yrke.
  • Sent barnafödande: vi föder senare och senare, nu är snitt 28 år för svenska kvinnor, men allra helst när man pluggat färdigt och etablerat sig i arbetslivet.
  • Ändrade könsroller: kvinnor tar för sig mer och vill göra karriär, inte stå för hem och barnpassning. Nu ska två stressade föräldrar klara av familjen.
  • Uppskruvat tempo: alla utbud har ökat av spännande billiga resor, dieter, träningsmodeller, ständig uppkoppling och jobba hemma fast man är sjuk, mejl från chefen sent på kvällen etc.
  • Rädslan att missa något: jag kan nog prestera lite bättre, få en högre lön, byta upp mig till en finare bil eller fräschare bostad. Man är rädd att välja bort, vill ha allt och lite till. I USA kallas detta "fomo" fear of missing out.

Med hänvisning till längre ungdomstid och sent barnafödande ska ju allt ske efter 30:  karriär, hitta rätta partnern om man inte gjort det redan, barnafödande (om det ens blir barn naturligt) för att sen upptäcka om man mister jobbet eller vill byta jobb att man vid 45+ inte är så intressant på arbetsmarknaden längre.

Visst börjar vi närma oss en gräns för vad en människa tål..? Fler pratar om "internetfasta", isolera sig från teknosamhället rent allmänt, vägra springa på så här. Jag antar att EKO trenden är en bra början och mer kommer alldeles säkert.

SCB säger att ungefär 50 % av alla barn som föds idag förväntas leva till 91 (pojkar) resp. 93 (flickor) med en ny medelålder på 85,7 och 87,9 år fram till år 2050.

Konsekvensen av det blir förstås att allt kommer förskjutas och du kommer jobba längre innan du går i pension. Man kan föreställa sig att 50+-arna kommer vara guld värda på arbetsmarknaden med barnafödandet bakom sig, livserfarenhet och massor att bidra med i arbetslivet (inte som nu när man nästan är "out" efter 50). Och du kanske börjar trappa ner efter 70 för att resa och ha trevligt.

Och jag som jobbar mycket med kvinnohälsa och hormoner inser ju snabbt att ingen kommer acceptera att inte ha tillgång till sitt bästa jag andra halvan av sitt långa liv. Här måste sjukvården ta stora kliv framåt och ta till sig all forskning som faktiskt finns. Dessutom är det ju ofrånkomligt att sköta om sig så man får livskvalitet med rätt kost och träning. Hälsosam livsstil blir helt nödvändigt.

300

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera