Alkohol och socker

Jag utgår från att de flesta som läser här vill hålla nere sina kolhydrater. Om vi tänker att man har som mål att äta max 20 gram kolhydrater per dag så skulle det motsvara 7 sockerbitar. Om du väljer att få i dig tillräckligt med mineraler och vitaminer i form av grönsaker och nötter och då har du ungefär 0 kvar till övrigt.

Är du inte sockerberoende eller har diabetes eller annat, och äter hälsosamt året runt, så kanske du fixar några undantag per år så ditt dagsintag blir över 20 gram. Vad ska du då välja?

Igår skrev jag om att jag föredrar socker istället för sötning och även vad några produkter motsvarar i socker. Idag vill jag lyfta sockret i vin och drinkar. Självklart vänder sig detta inlägg till de av er som hanterar alkohol, det är inte en uppmuntran att dricka alkohol.

Om du önskar hålla nere kolhydraterna är tumregeln att välja "torra viner". Vanliga röda viner är torra viner. Vita viner och champagne är torra om de beskrivs som torra. Vill du vara mer exakt med ditt intag så kan det vara intressant att veta var du ska titta. Det ryktas nämligen om att vinproducenter har börjat tillsätta extra socker, utöver det som blir naturligt från processen så du gör då bäst i att kolla upp din favorit.

"Umbala" (rött) och "Zumbali Chenin Blanc" (vitt) är de mest populära vinarna 2012. För att komma upp till en sockerbit måste du dricka drygt fyra glas "Umbala" och mer än en hel flaska "Zumbali Chenin Blanc".  "Gosa" som ju också är populärt, är lite sötare så då blir det 3 glas i nivå med en sockerbit.

2Mängden socker gäller inte alla viner. Du kan se sockerinnehållet för de flesta vinerna hos Systembolaget. Välj fliken ”Sök dryck” och sedan ”Finns  i butik”(viktigt, annars syns inte mängden socker).

Och det är skillnad på vin och vin! Det som förvånade mig var att hitta halvtorra vita viner som innhöll över 40 gram per liter! Jag trodde i min enfald att halvtorra viner inte innehåll så mycket socker. Till exempel Ecologica Berlina och Moselland Organic.

Och på tal om söta viner, nog för att jag undviker dessa men i Grande Maison har man klämt i motsvarande 4 sockerbitar per glas.

Som jämförelse med cider kan berättas att Kopparbergs ekologiska cider innehåll 77g socker per liter så en burk innehåller alltså 14 sockerbitar. Sedan misstänker jag att cider kan innehålla andra kolhydrater än socker, men det finns inte angivet.

När det gäller roséviner så svarar Systembolaget så här när jag frågar: Att de flesta röda viner är helt torra "...men vissa viner kan innehålla ganska mycket restsocker, speciellt moderna viner från nya världen och många boxviner. Rosévin kan göras i många olika söthetsgrader men det vanligaste är en helt torr, klassisk stil som passar bra med mat, eller ett torrt, fruktigt vin med lite restsötma. Se efter på hyllkantsetiketten eller på vår hemsida hur mycket sötma som finns i vinet."

Ren sprit innehåller inga kolhydrater, men blanda det i drinkar blir något annat:

Sockerbitar per drink (200ml) Exempel
 6,5 Cosmopolitan
 6,5 GT
 3,5 Irish coffee (2 tsk farinsocker+grädde)

 

Ett viktigt betänkande när det gäller alkohol och vikt är ju att dessa två sällan går hand i hand. Även om vissa sorter innehåller få kolhydrater trubbas ju omdömet och det kan vara lätt att äta något man inte tänkt. Dessutom är kroppen så finurlig att när den får i sig alkohol så tar den hand om den innan den fortsätter med den vanliga förbränningen.

Så, liksom med "socker-avsteg"så gäller frågan även alkohol: vad är din nivå och mängd? Hitta din favorit och din nivå och njut!

/Pia

PS. Vindruvor är oerhört besprutade och det följer med i vinet. Välj ekologiska viner om du vill minska din kemiska cocktail i kroppen.
PS2. Ett felaktigt inlägg om detta ämne blev publicerat i morse av misstag, detta är det korrekta.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Alkohol och socker

 1. Profilbild

  Ti

  GT är min favoritdrink men efter att ha fått veta att tonic innehåller socker så har jag bytt till mineralvattnet San Pellegrino ('nyttigaste' mineralvattnet enligt Testfakta) och sedan pressar jag i lite citron eller lime.

 2. Profilbild

  Rött vin är inte alltid hundra heller! Jag har ofta köpt en box Mauro, men sedan jag började läsa på går det vinet helt bort. Man kan kolla alla viner som finns i Systembolagets ordinarie sortiment väldigt enkelt och för "min" box ser det ut så här
  http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=mauro&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&artikelId=31888&varuNr=32364&filters=searchquery%2c

  Dvs 11% socker! Inte underligt att det var gott

Kommentera