Hormontest = mitt hopp om beach 2014 och panodil-fritt liv

Efter drygt tre år med naturlig lågkolhydratskost så kvarstår ett stort problem och ett märkligt problem. Det stora problemet är att min huvudvärk/migrän faktiskt börjat bli värre (andra vittnar om att det försvinner med LCHF). Det märkliga problemet är att jag inte går ner i vikt (många går ner i vikt med LCHF).

Bakgrund

För att ge lite mer bakgrund (och se om någon känner igen sig...) så kontaktade jag vårdcentralen för ett år sedan då jag kände att saker inte stod rätt till. Misstänkte att jag stressat sönder min kropp. Jag gjorde deras "trötthetstester” och det visade sig att det inte var fel på mina värden. Deras slutsats var något annat, vilket nog också är rätt, men den historien tar jag en annan gång.

Jaha. Jag som har haft en inre stress sedan  jag var lill-liten hade alltså inte skadat mitt system. Vilken superwoman jag måste vara!

Men. Något kändes ju ändå inte rätt. Vad kunde det vara? Saltbrist? Blodsockervajsing? D-vitaminbrist? Jodbrist? VAD?!!? Gissa om jag testade olika preparat med google som min Vägledare.

Inte många rätt i mitt förråd - för MIG

Tiden gick och jag jag började snappa upp ett och annat om hormoner, detta komplexa system som verkar påverka allt nästintill! I ett nytt huvudvärksskov bestämde jag mig för att satsa på mig själv och gå till botten med mina problem och jag kontaktade  Therese Renåker om att få göra ett hormontest. Testet går via laboratorier i USA och det hela blir mycket grundligare än de tester som görs inom svensk sjukvård.

Resultat

Oj, oj, oj! Tänk om jag gjort testet från början, istället för att googla runt som en blind höna och beställa vartenda tillskott som någorlunda verkade passa mitt måeende. Det var inte många rätt i burkarna som jag hade hemma visade det sig.

Förutom det positiva i resultatet (goda östrogenvärden vilket är ett bra skydd för bröstcancer m.m.) så var det då mest negativa resultat.

Progesteron

Om man inte har bra nivåer med progesteron så kan man bland annat inte bli gravid. Ägget kan helt enkelt inte fastna kvar i kroppen. Hm. Det är kanske inte konstigt att vi har adopterat . Vi gjorde aldrig en fertilitetsutredning men det är ju omöjligt att bli gravid om inte ägget är kvar eller hur!

Mina progesteronhalter är så låga att det mycket väl kan vara anledningen till min huvudvärk också. Jag har ju fört huvudvärksdagbok och noterat att det är som mest omkring mens och då är det inte konstigt om det har med hormonerna att göra.

Att göra? Jag kommer nu smörja (där huden är tunn, t.ex. insidan av armarna) mig med en individanpassad dos av bioidentisk progesteronkräm. Effekt borde visa sig inom några månader. Tänk om jag nu får bort orsaken och kan sluta döva symptomen? Så fantastiskt...

Kortisolet

Vid stress får man för höga värden av hormonet kortisol och det i sin tur ger högt insulin. Högt insulin ökar fettinlagring och blockerar fettförbränning från fettreserven. Alltså, stressa inte om du vill gå ner i vikt! 

Min kortisolkurva är inte alls som den ska. Den går upp på eftermiddagen istället för ner och detta förklarar att jag mår så konstigt just den tiden på dygnet. Jag känner mig jättestressad fast jag inte alls är det och jag har noll tålamod. Och här visade alltså vårdcentralens tester att jag var ok... MORR! Tänk om jag inte snubblat över detta test. Både mitt märkliga eftermiddagsmående och min uteblivna viktminskning har ju sin tydliga förklaring här.  Allt är helt logiskt.

Summa summarum

För att inte tråka ut er med mer detaljer så går jag direkt på den sammantagna tråkiga slutsatsen. Mina nivåer visar att jag gränsar till att gå in i den berömda väggen. Trots att jag dragit ner på mitt tempo rejält är jag alltså inte reparerad från skadorna jag tillfört min kropp genom att stressa hela livet. Jag är alltså väldigt nära att få ”utmattade binjurar”. Har jag väl fått det, då lär ni inte se mig skriva här på länge, det är riktigt allvarligt.

Vad ska jag nu göra åt det? Jag nämnde ju krämen som är för att höja progesteronen. För att ordna till mitt kortisol måste jag fortsätta med stress-reducering och det är ju den knepiga biten. Som småbarnsförälder är det svårt att vara i ett meditativt tillstånd 24/7 men jag måste se över mitt liv, igen,  och se hur jag kan ordna en lugnare miljö fö mig, i vardagen, så jag får läka. Vissa saker har jag redan gjort, men jag måste göra mer. Jag kan heller inte gå tillbaka som lärare då det var en oerhört stressande miljö för mig.

Det enkla är ju att pilla i mig de tillskott som Therese Renåker rådde mig till. Detta ska jag göra i sex månader och sedan utvärdera det hela. Jag kanske testar mitt kortisol då igen för att se om det blivit bättre men förhoppningsvis borde jag känna det.

Just binjurar har tagits upp tidigare här på KRG om du vill läsa mer, t.ex. här:

Är det för dig?

När man hittar svar på något man länge sökt så är det lätt att tro att svaret är universalt. Så är det sällan. Men nog är det märkligt att det ofta är kvinnor i medelåldern som har svårt att gå ner i vikt... och hur många är det inte som inte kan bli gravida! Jag har ingen statistik på det hela men nog har vi en mycket högre konstant stress idag än förr. Är det då konstigt om vi kör våra hormonsystem i botten och får negativa konsekvenser? Du kanske inte känner igen dig i alla mina symptom, vi har ju antagligen inte exakt samma värden men om du känner på dig att något spökar, börja läs om hormoner. Är du övertygad, jamen då säger jag bara kontakta en hormonkunnig kvinna nu och gör testet. Fantastiska Therese Renåker kan jag naturligtvis varmt rekommendera. Testet görs en viss dag i din menscykel och du spottar i fyra rör under dagen.irland2012

Att progesteronnivån har gjort att jag inte blivit gravid så har det i alla fall gett mig det bästa i livet, mina barn, en från Kina och en från Indien.

Tillägg maj 2016

Vad hände sen? Lite i korthet så har jag inte lyckats gå ner i vikt men så är det med det. Min hjärndimma är nu borta så länge jag inte stressar upp mig. Dimman nämnde jag inte ens i mitt originalinlägg, jag förstod inte att jag inte skulle känna mig så såsig i huvudet.

2014 sadlade jag om från lärare till massör och har det oändligt mycket lugnare idag jämfört med tidigare. Borta är den ständiga känslan i bröstet av stress, det kändes liksom som fyrverkerier från solarplexus - varje dag. Jag vaknar inte längre på nätterna och går upp och jobbar. Det är skönt...

Jag har accepterat en ADHD-diagnos som kom några månader efter jag skrev ovan. Mitt val har varit att lägga om mitt liv istället för att ta medicin för ADHD:n. Det är tufft vissa dagar med koncentrationen, alla omkring förstår inte och jag orkar inte alltid förklara. Därför är mitt jobb som massör kanon, jag kan fokusera på en person i taget i en väldigt lugn miljö. Jag ska nu komplettera med en webshop som kommer göra att jag halvtid får vara själv och plocka med saker som inte pratar. För jag pratar och har svårt att begränsa det. Jag blir som en urvriden trasa om jag är i en sådan miljö en hel dag. Vansinnigt roligt men väldigt energikrävande.

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Binjurar den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

31 thoughts on “Hormontest = mitt hopp om beach 2014 och panodil-fritt liv

 1. Profilbild

  Trots väldigt många hälsofördelar med LCHF så har jag inte heller nått ända fram. Jag började med att gå till en näringsterapeut och göra en hårmineral-analys. Den visade ett par rejäla obalanser som också svarar på varför jag mår som jag gör. Så nu är det en 3 månaders individanpassad kur av olika tillskott som gäller här också.

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Jag valde "alla". Therese får gärna berätta, har dålig koll :-0 Tänkte först bara testa progesteron eftersom jag (i min lilla värld) inte stressade längre och borde ha bra nivå på kortisolet.

  1. Therese

   Pia kollade som sagt "alla" hormonerna - vilket i det här sammanhanget betyder våra tre östrogener, progesteron, testosteron, DHEA samt fyra kortisol. Man kan välja vilka/hur många man vill testa, men det är alltid extra bra att se helheten. Ett hormons exakta värde är intressant, men än viktigare är balansen mellan hormonerna. Ju fler värden desto tydligare bild. 🙂

    1. Profilbild

     Inläggsförfattare

     Från hundralappar till tusenlappar. Kolla med den som utför testet, det beror på hur många hormoner du vill testa. Jag bollade m. Therese vad jag mest troligen behöver kolla, och i mitt fall föll det sig på hela paketet. Om sex månader kommer jag bara välja kortisol och då är det inte alls lika dyrt.

 3. Profilbild

  Pia Colan

  Tack så jätte mycket Pia för att du delat med dig detta!! Kanske jag oxå har för höga halter av kortisol. Tror att jag kommit i klimakteriet. Min mens är tre veckor sen, jag blir plötsligt så himla svettig så jag nästan får panik, jag går inte ner i vikt trots att jag dansar (zumba) fyra gånger i veckan, etc.

  Stor kram till dig!

 4. Profilbild

  Eva Z

  Lycka till Pia! Det blir spännande att, förhoppningsvis, följa Din hälsoresa. Funderar själv mycket på hormoner, har ätit LCHF i många år; blodtryck mycket bättre, diabetes 2 bra, viktnedgång obefintlig. Undrar hur testerna görs på 60+ då ovanstående cyklar inte ger sig till känna längre. 😉

 5. Profilbild

  Susan

  Tusen tack för det här inlägget det talar direkt till mig 🙂 Nu får jag nog äntligen ändan ur vagnen för att testa mig. Jag har ätit LCHF i ca. 4 år och under den tiden bara gjort tillfälliga och planerade avsteg men INTE gått ner någonting i vikt!!!!! Och ja, jag är överviktig och stressad. Tränar 2-3 gånger i veckan och går dagliga hundpromenader. Mår så bra av kosten så att motivationen att fortsätta äta LCHF alltid funnits men jag har tyckt att det är typiskt att just jag inte gått ner i vikt eftersom "alla andra" verkar göra det. Ska också tillägga att jag under senare år insett att jag fått migrän........ och som sagt ska den ju försvinna med LCHF.

 6. Profilbild

  Åse

  Är detta ett liknande test som Scandlab gör/gjorde? Där gjorde jag salivtest (spotta i rör) för DHEA samt Cortisol. Även ett blodtest för Progesteron och vitamin D.
  Detta visade att jag hade låga halter av kortisol under hela dagen och lägst DHEA på eftermiddagen.
  Hade också strax innan tagit prover på vårdcentralen och då visade TPO-ak (antikroppar) ett värde på 323 med ref.värde <34. Jag var fullt frisk men kanske borde ett test tas om efter ett år sas det. Detta har aldrig gjorts. Därför började jag gå privat och den läkaren sa att jag hade utmattade binjurar samt Hashimotos.
  Just i dag har jag ringt VC för att få komma dit och ta prover och kunna få nytt recept på Levaxin hos dom. Det blir lite knöligt för mig att ta mig till den privata läkaren.
  Problemet är väl kanske att man på VC inte alls bryr sig om salivtester mm.
  Har nu ätit LCHF i fyra år och inget har hänt med vikten. Däremot mår jag bättre fysiskt efter att fått behandling med först Adrekomp, vitaminer och mineraler samt Levaxin.

  Hoppas att du snart känner dig bättre!

 7. Profilbild

  Är helt säker på att hormonerna spökar här också. Mår bra av lchf, men vikten står stilla hela tiden. Varken upp eller ner. Tillskott och kostomläggning är kanske svårt men inte omöjligt. Men hur gör man när man stressreducerar? Har fått det rådet i flera år, har varit sjukskriven för utmattningssyndrom och gått i terapi för att lära mig stresshantera. Har MYCKET bättre balans i livet. Men stress finns ändå kvar. Känns ju enkelt för andra att säga "byt jobb", men det är inte så enkelt att verkligen göra det. Finns det jobb att byta till? Hur vet jag att det jobbet är mindre stressigt (utan att bli långtråkigt, för det kan ju också vara stressande...)? Ibland blir jag stressad bara av att tänka på att jag borde stressreducera och hitta nytt jobb och "ta tag i mitt liv"... 🙁

 8. Profilbild

  Kristina Söderbom

  Hej jag har väldigt tunt och fint hår ,har ni någon förslag på hur jag bäst kan göra ,vart jag ska gå för att få hjälp ,samt vilka shampon som är de bästa.

 9. Profilbild

  Lena

  Tack Pia för att du delade med dig. Jag håller också på med hormoner och att se om jag har problem med sköldkörteln trots att vården säger att allt är bra. Lättare för dem att skylla på min dåliga uppväxt och göra mig "psykiskt" sjuk. Om du vill så skulle det vara väldigt spännande att få följa dig på denna resa. Sköt om dig!

 10. Profilbild

  Katarina

  Hej!
  Kan man göra ett sånt där test trots att man har en hormonspiral. Hormonerna ska bara värka lokalt men kan de ändå ge utslag på testen som då blir felvisande, någon som vet?

 11. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Jag fick en låda med rör av Therese som jag sedan utförde hemma (spottade i dessa rör). Sedan skickade jag lådan till USA, som sedan skickade analysen till Therese. Så du kan alltså göra det utan att träffa någon fysiskt. Det finns fler som gör dessa tester, Therese Renåker och Louise Edlund är de som jag känner till och också är duktiga på att förklara resultatet. Själv tyckte jag det såg bra ut med bara några få röda pluppar men många gröna, men så var alltså inte fallet när jag fick helheten av Therese :-/

  1. Therese

   Precis som Pia skriver, återkopplingen är jätteviktig. Inte bara för att man ska kunna tolka resultaten, utan också förstå dem, få en bild av vad det kan bero på, varför det ser ut som det gör, och framförallt - vad kan man göra åt det. Återkopplingssamtalet är det mina klienter uppskattar mest av allt. 🙂

  1. Therese

   Karin, om man varit i klimakteriet några år så är det inte lämpligt att börja tillföra östrogen igen. Med progesteron är det en annan sak, och kopplingen till kortisolet är inte heller åldersrelaterad.

 12. Profilbild

  Hannah

  Pia Nyberg, är nyfiken på hur det har gått för dig. Har du gått ner något i vikt?
  Jag ska själv nu tillföra progesteron då jag inte går ner i vikt.
  Jag har kommit i klimakteriet när jag var 30 år och är nu 35.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej Hannah! Har du gjort test så du vet hur mycket progesteron du ska ta? Hoppas det, för det är inte bra att ta för mycket av något, hormonerna är ett finstämt system. SKa skriva ett lite längre inlägg framöver hur det går och vad jag märker men i korthet: Jag har inte gått ner i vikt men det är inte något jag heller har förväntat mig. Räknar med att det kommer ta kanske 6 månader, kanske mer, att reparera min kropp. Sen får jag hoppas att min kropp vill ner i vikt. Däremot har migränen lyst med sin frånvaro, i princip, så det är en enorm vinst!

 13. Profilbild

  C

  Hej!
  Måste bara tacka för ditt inlägg! Är själv lärare och i precis samma situation. Har varit hos 4 olika läkare pga ett rusande hjärta. LCHF och GI får inte mig att gå ner i vikt! Sönderstressad, sömnproblem och kraftig PMS 2 veckor varje månad samt migrän innan mens fick mig att googla allt som har med detta att göra. I måndags började jag med progester all och i morgon gör jag salivtestet som ska analyseras av Louise Edlund. Tyvärr har jag gått upp 3 kg sedan i måndags då jag började med krämen (har inte ätit mig till det) ....känns inte så bra! Vet du ifall det är vanligt att man går upp i vikt? Kanske hormonomställning som gör det.
  Mvh
  C

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Tack! Ingen aning men har inte hört tidigare att någon gått upp av krämen. Kan tänka mig att Louise vet mer om detta. Viktuppgång normalt kan ju bero på många saker, t.ex. Stress, och lärare har ju inte direkt harmonisk arbetsmiljö :-/ Lycka till!!

Kommentera