Pollensäsongen är igång – ett viktigt vårtecken

hazel-catkins-thumb25122642Jag reste till Göteborg för att jobba förra vecka. En obehaglig känsla av "dammlunga"  och trötthet drabbade mig efter första arbetsdagen. Tänk att man liksom glömmer varje år, dags för pollensäsongen igen. Jag har oturen att reagera på alla typer av pollen, från hassel som just börjat till gräspollen mitt i sommaren. Kan nästan känna mig en smula kränkt över det här, så noga som jag är med kosten, helt glutenfritt, lågkolhydratkost lagad från grunden, bra råvaror, visserligen lite mjölkprodukter - men ändå, alla viktiga baskosttillskott. Men jag har hittat en bra produkt som håller eländet hanterbart och det är produkten Pollazym från Alpha-Plus. En blandning enzymer man äter några kapslar per dag under säsongen och då slipper man den där dammkänslan över bröstet. Det är ingen medicin och inga biverkningar, stöttar kroppens eget immunförsvar.  I tillägg till det använder jag ögondroppar i endospipetter från Apoteket - har man linser så måste man vara noggrann med att inte använda konserveringsmedel i ögonen.A6031-3_1

Att ha hälsa innebär att vara förberedd och planera hur man lever, att ha sin verktygslåda för dagligt bruk. Den här gången var jag inte förberedd men visste hur jag skulle agera. Lyckades hitta en välsorterad hälsokost på andra sidan stan som hade kvar burkar och ögondroppar hittar man alltid.

Jag har lärt mig andra tips också för att må bättre helt naturligt under pollensäsongen. Först och främst behöver du ta det lite lugnare eftersom kroppens immunförsvar får jobba hårt. Lyssna på kroppen. Sen kan du göra som kineserna - använda akupressur. I öronen sitter akupressurpunkter som har kopplingar till alla organ inne i kroppen. Om du tar tag i övre delen av örat och trycker ihop örat så du viker överdelen inåt mot huvudet, bildas en högsta punkt uppåt i viket. Precis där har du allergipunkten, på ovansidan av örats rundade form. Där kan du massera eller så köper du hela små senapsfrön. thTag ett senapsfrö och tejpa fast med lite kirurgtejp precis på punkten. Det kommer stimulera kroppen att hantera allergireaktionen. Lite ömt blir det och det är meningen att du ska trycka på det där fröet några gånger varje dag. Ramlar det bort om du tvättar håret, så sätter du bara dit ett nytt. Kanske syns tejpen och fröet om man tittar, men inte särskild mycket, och det kan kanske vara värt ett försök. 707055Jag satte dit mina häromdagen och är väldigt spänd på hur det kommer att fungera.

Den här perioden är också den bästa att starta nya projekt i livet, att röja ut gammalt skräp både inombords och i sin omgivning, att byta ut prydnadskuddarna till lite härliga limegröna nyanser eller på annat sätt förnya hemmet med tyger i ljusa pasteller. Leta efter de första snödropparna och bara njuta av det återkommande ljuset då dagarna blir längre och längre. Och då vill man ju inte gå omkring och lida av allergi. Låt oss njuta av denna härliga pånyttfödelse.

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Pollensäsongen är igång – ett viktigt vårtecken

 1. Profilbild

  Ti

  Jag läste för några år sedan en bok jag lånat på biblioteket; 'Nu räcker det!' av Ursula Jonsson, där hon skriver om allergier.

  Jag bestämde mig, trots att jag var skeptisk, för att testa den homeopatiska kur som beskrivs i boken.

  Och till min förvåning hjälpte den mot en del (dock inte alla) av mina allergier. Innan jag ens ätit klart kuren så klarade jag av att äta alla de frukter och bär som annars brukar ge mig klåda i munhåla och svalg. Minns inte vilken effekt den hade på min pollenallergi, men jag tänkte testa den i år igen.

  1. Profilbild

   Hej Ti,
   så intressant. Även jag kan vara skeptisk särskilt när det gäller homeopatpreparat. Men man får vara öppen och våga prova. Egentligen handlar det ju om att må bra, ibland kan placeboeffekten göra susen. Personligen testar jag mycket olika alternativ, både vad gäller kosttillskott, ändringar i kosten, hjärnvågsterapi för att lugna ner kroppen etc. Men i min roll som kostrådgivare måste jag göra avgränsningar och inte blanda in sådant som kan ligga i gränstrakterna. Man kan alltid säga att "-Jag har hört att.... kanske något för dig att testa om du vill det".

 2. Profilbild

  Tess

  Har själv jättestora problem med pollenallergi och inför denna säsongen har jag nu precis som du uteslutit gluten och försöker äta nyttigt med begränsat intag av socker och mjölkprodukter. Tråkigt att höra att du trots bra kost har fortsatta problem med allergi. Har du medvetet valt att inte äta tabletter från apoteket eller receptbelagd medicin? Funderar själv nämligen på om jag ska försöka klara mig utan det i år och om det finns några fördelar med det.

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Tess, ja, jag har medvetet valt bort tabletter från apoteket dels för att det bara är kemikalier, dels för att det gör mig så otroligt trött. Man blir trött ändå av att vara allergisk, men det blir ännu värre av allergimedicinen är min erfarenhet. Så länge jag kan hålla det i schack med Pollazym och ögondroppar så får det räcka för mig. Dessutom testar jag som jag skrev Akupressur på öronen på punkten för allergi. Senapsfröna har nu suttit nästan en vecka på punkten på mina öron och det är inte lika ömt längre. Ömt = aktiva problem. Så antingen beror det på att kroppen lyckats stärka sig eller på att vi nu har vinterkyla igen. Jag ska studera mig själv och se denna säsong. Lycka till med dina åtgärder.

 3. Profilbild

  Jag får akupunktur i öronen sk NADA och ibland ber jag efteråt att få sådana plåster på vardera örat. Får dock på en punkt mycket längre ner men är inte för allergi utan avslappning och minska stress. Intressant att veta att man kan göra egna.

Kommentera