Om värdet av att byta miljö emellanåt

Vy över Genevesjön från Ouchy, Lausanne
Vy över Genevesjön från Ouchy, Lausanne

När man arbetar som egenföretagare så som jag gör, är det ibland svårt att skilja på arbetstid och privat tid - eller kalla det din viktiga egentid. Det gäller säkert många av er som är anställda också. Emellanåt kan det bero på att man är så oerhört stimulerad av det man gör - ja, jag har faktiskt förmånen att få känna det i mitt jobb, särskilt när det handlar om kvinnor och hormoner - eller så har man på tok för mycket att göra. Neddragningar på arbetsplatserna och samma mängd arbete ska klaras av. Vi lever farligt nuförtiden. Min bror berättade för mig att han läst en artikel i Dagens Industri om att på vissa arbetsplatser är det farligare att jobba för hälsan än att vara rökare. Den inre stressen tär så hårt.

När jag undervisar mina elever på mf Hälsoutbildningar lär jag ut hur man använder övningen Livshjulet. I hjulet finns en 8-del med som heter "Egentid". I  mitt fall handlar det om att helt byta miljö emellanåt. Jag har lärt mig att jag som kvinna, mamma, egenföretagare inte kan koppla av särskilt bra i min hemmamiljö. Där står ju också ett skrivbord med alldeles för mycket papper på och tvätten ska hängas och maten ska planeras och dottern ska ha hjälp med läxan, känner du igen dig? Så jag försöker åka iväg. Har tur som har kära släktingar i Schweiz och speciellt då en moster som mer än gärna vill att jag kommer ner och hälsar på. Hon har ett stort hus med trädgård och hon skämmer bort mig på ett helt underbart sätt med god mat och dryck samt massor med långprat vid köksbordet. Jag gillar att prata länge med morgonrocken på. Min mamma gick tyvärr bort i cancer för snart 6 år sen och vi saknar henne lika mycket båda två. Så hos henne får jag höra mer om min mamma, täppa igen luckor som jag undrat över, hur hon hade det när hon var ung och när de växte upp tillsammans. Dessutom får jag träna skolfranskan när jag reser iväg, det gnuggar hjärnan lite extra och så viktigt att vara rädd om kunskaper som behöver nötas för att inte helt försvinna.

Det är något speciellt när kvinnor träffas sådär och man trivs ihop. Man känner en samhörighet, man pratar, man mår bra. Naturligtvis kan du få liknande effekt med män, men när just kvinnor ses är det något speciellt. Det är hormonet oxytocin som flödar - samma förresten som ökar mjölkutsöndring när vi ammar vårt barn och när vi kramas. Oxytocin påverkar vårt östrogen som ökar serotoninet och så blir vi lugna, glada och avslappnade. Med tillräckligt med serotonin har vi dessutom bra melatoninproduktion som är vårt "sova-gott" hormon.  Så det var väl inte så konstigt när moster sa efter några dagar att så här gott har jag inte sovit på länge.

Jag försöker även ha internetfasta - ett bra uttryck som min kollega Birgitta Höglund använt. Man ser helt enkelt till att inte vara anträffbar hela tiden. Byt mobilsvar så de som söker dig vet när du är tillbaka, lägg in en autoreply i mailboxen att du är bortrest till visst datum och stäng av mobilsurf. Jag tror det blir viktigare och viktigare att måna om sin egen tid nu när allt snurrar fortare och fortare.

Och vet du vad som händer när jag bytt miljö några dagar? Hjärnan liksom hostar igång, jag blir mer kreativ och problem verkar inte så stora längre. Jag får nya idéer som förstås ska ner på närmsta pappersblock och kommer hem igen helt omstartad.

En kopp espresso på Cafe Chantilly häromdagen
En kopp espresso på Cafe Chantilly häromdagen

Man behöver förstås inte åka ända till Schweiz för att byta miljö, det kan ibland räcka att bara sitta på ett kafé en stund helt själv och njuta av en Espresso. Välj någonstans som ser mysigt ut, där du inte varit tidigare och sitt ner helt själv och låt nuet omsluta dig. Eller åk inte direkt hem efter jobbet om du har möjlighet, ta en promenad som en omväg och ruska av dig dagen på jobbet.

Och har du som jag släktingar eller vänner du tycker mycket om som du kan hälsa på och få egentid med, gör det och ta en paus från vardagen om så bara för en dag. Jag kan lova dig att det fyller på dig med må-bra-hormoner. Jag tror jag vågar påstå att vi kvinnor är i lite extra behov av sådana stunder.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Om värdet av att byta miljö emellanåt

  1. Profilbild

    "...det farligare att jobba för hälsan än att vara rökare" HERREGUD! Vart är vi på väg!?!?

    Tack för påminnelsen om egen tid Louise, ska ta almanackan nu och strecka några dagar här och där för det. Jag har blivit LITE bättre på Internet-fasta, men det kan göras mer där... Kram!

Kommentera