Om ändå LCHF vore en religion…

No 5 religionJag har funderat på det här med vår påstådda sektgemenskap. Skulle det inte underlätta om vi faktiskt blev en religion i alla fall? Jag menar, barnen skulle ju med enkelhet få anpassad mat i skolan till exempel. De skulle ju kunna äta grisköttet som muslimerna inte vill ha, korna som hinduerna inte kan äta, dricka mjölken som judarna inte vill koka i och dela grönsaker med vegetarianerna i sann förbrödringsanda. Och smöret kan väl mejeriindustrin skänka tänker jag. De borde ju få stora mängder över när de tillverkar alla sina lättprodukter.

Men om vi nu ska forma en religion tycker jag att vi ska göra det ordentligt. Tänka till lite kring vilken grund och historia vi har att stå på, och formulera lite levnadsregler.

Så vi börjar med profeterna, har vi några sådana?

Jodå, den ena profeten har ju faktiskt avlöst den andra under seklens gång, och som alla sanna profeter har de blivit antingen missuppfattade eller smutskastade, eller blivit inhöljda i ett mystiskt dunkel. Jag säger bara William Banting. Blev frisk och smal med fett och sovel men fick ge namn åt en svältkur, snacka om missuppfattning. Robert Atkins, hollywoodstjärnorna nappade direkt på proteinprofetens budskap. Ända tills herr Atkins oturligt och sorgligt halkade på en isfläck och spräckte skallen. Genast spreds ryktet att han dött av hjärtinfarkt, mystiskt värre. Tills Annika Dahlqvist intet ont anande tog upp den stafettpinne som hon knappt själv förstod fanns. Hon fick genast fotfolket med sig men makten rasade. Friska blev människorna. Även Annika själv. Men uj vilken pajkastning och vilka ramaskrin hon gav upphov till. Jo, i modern tid och i vårt samhälle kastar vi inte längre stenar utan håller oss till pajer, smuts och ord - men ändå, ett halvt krig blev det. Helt klart kvalificerat som ett religionskrig tycker jag.

Då kommer vi till evangelisterna, finns det sådana i våra led?

Jajamensan, sådana har vi ju faktiskt en hel drös av, extra många i vårt lilla hörn av världen. Personer, profeter, som burit och bär fram evangeliet, med stolthet och emfas. Och som alla redan formulerat sig i skrift, enligt konstens alla regler. Skaldemanevangeliet, Hallénevangeliet, Eenfeldtevangeliet, Litsfeldtevangeliet… ja det finns en stor skatt att gräva ur. Antalet begränsas endast av vår LCHF-bibels lämpliga tjocklek. Det riktigt fantastiska är att de också lever i högsta välmåga och alltså kan tillfrågas om olika alternativa tolkningar av bokstaven. Inga ouppklarade missförstånd här inte, säg vilken annan religion som kan stoltsera med det!

Uttolkare av profeternas och evangelisternas ord

Här finns definitivt utrymme för en hel bokhandel! Förutom böcker av många av profeterna och evangelisterna själva har vi finfina recept och beskrivningar från säkert ett dussintal andra personer, om inte fler. Birgitta Höglund, Klara Desser, Åse Falkman Fredriksson… vilken guldgruva att ösa ur! Våra heliga texter tolkas och översätts, och budskapet blir genom dessa kokböcker konkret och handgripligt för våra anhängare.

Men vi måste ha levnadsregler

Alla religioner måste ha ett regelverk. Något att hålla sig i när det blåser och tvivlet smyger sig på. När frestelserna lockar och alternativa trossatser försöker få ett övertag. För enkelhetens skull har jag tagit vår välbekanta Bibel som utgångspunkt. Det finns ju trots allt en hel del matnyttigt att hämta ur den. Så här kommer ett förslag på 10 nya bud. Du får gärna komma med dina synpunkter och justeringar. Än har ingen karvat i smöret.

10 Feta Bud

 1. Du skall inga andra gudar hava jämte LCHF. Särskilt inte avarter som tallriksmodellen, nyckelhål och lågkaloripulver.
 2. Du skall inte missbruka LCHF, den Goda Matens, namn.
 3. Tänk på snabbmatsdagen, så att du helgar den. Under veckans sex dagar ska du arbeta i ditt kök, men den sjunde dagen ska du vila och äta upp resterna.
 4. Hedra din för-fader och för-moder. De visste vad som var bra mat.
 5. Du skall inte dräpa, på andra sidan jordklotet. Välj närodlat och se till att djuren har det bra ända fram till tallriken.
 6. Du skall inte begå äktenskapsbrott. LC och HF är ett i himlen instiftat förbund och kan inte upplösas.
 7. Du skall inte stjäla. Mitt smör är mitt smör. Din entrecote är din entrecote.
 8. Du skall inte bära falskt vitt bröd till din nästa. (Vilket har sin bäring också på det 5:e budet…)
 9. Du skall inte ha begär till din nästas hus, även om de har egna frigående höns och glada grisar.
 10. Du skall inte ha begär till din nästas hus..k , inte heller till hans tjä…lknul eller tjä…der, hans oxe eller hans åsna eller något annat livsbejakande medel som tillhör din nästa.

PS. Som efterskickat har även Dario Fo och Franca Rame bidragit till vår sak. Deras pjäs "Grymt Fett" går nu på Boulevardteatern i Stockholm. Ur pressklippet "Galet roligt om kvinna 55+, osynlig och osedd, och hennes relation till fetma, mat, liv och kärlek - allt serverat av oslagbara Kim Anderzon".  (Obs! Detta PS är helt seriöst!)

Print Friendly, PDF & Email

Postad i En nypa humor, Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

25 thoughts on “Om ändå LCHF vore en religion…

 1. Profilbild

  Effie

  Jag har nog lite svårt för de sista buden. Varför får jag inte begära grannens hus med glada höns, och hans oxe och tjänarinna(nej, tjäder var det visst)? Så länge jag inte knycker dem, utan skaffar mig egna? Man måste ju få inspireras av allt bra andra gör

 2. Profilbild

  Bosse

  Jag tycker faktiskt vi kan göra en religion med dessa premisser, då är ju skolans regler solklara och de MÅSTE låta de som följer religionen äta efter sin övertygelse. Man kan starta en religion hos skatteverket, blankett finnes, man behöver en styrelse och en startkostnad, svårare är det inte. Skulle vara kul att se livsmedelsverket och skolverket sätta kaffet och becelskorpan i halsen...

 3. Profilbild

  Modesty

  Härligt och kul, helgens skratt Therese. Ingen dum idé eftersom man kan hävda religionsskäl i många sammanhang inte bara för få specialmat på dagis, skola, borde även funka på sjukhus, när man flyger, etc.

Kommentera