Nya kokböcker och snabb laxgryta LCHF/Paleo med räkor, kokos och ingefära

Fisk- och skaldjursgryta

Maten klar på 10 minuter

Senaste veckorna har jag haft fullt upp i mitt kök. Fotograf  Mikael Eriksson har varit här i Jämtland på besök i dagarna fem, för att ta bilder till min nästa kokbok.

Den kommer i augusti och titeln blir Långkok för GI, Paleo och LCHF.

Det här är en mycket rolig bok att få göra, jag är själv väldigt förtjust i mat som får puttra riktigt länge så smakerna utvecklas till något alldeles extra.

 

Långkoksgrytor
Långkoksgrytor

Under dagarna av förberedelser innan fotostarten så var det däremot oftast riktig snabbmat som gällde till lunch och middag. Den här grytan är ett bra exempel på att nyttig mat inte alls behöver ta lång tid att laga, något som passar när schemat är fullspäckat.

Tar man bara fram det som ska lagas ur frysen på morgonen, så går många rätter väldigt fort att göra i ordning.

Jag hade portionsbitar av ekologisk lax från Änglamark och även deras skalade, frysta räkor. Portionsbitarna på 125 gram är lite för små för mig som äter rejäla portioner till lunch och middag. Då blir det perfekt att komplettera med räkor, som dessutom ger mängder av nyttiga mineraler.

Grytan är gjord helt utan mjölkprodukter, vi är många som äter LCHF som märkt att man kan må ännu bättre av att dra ner på mejerivaror. Jag äter i vanliga fall mycket smör, men grädde och crème fraiche förekommer rätt sällan hemma hos mig nu.

När du läser det här är jag och Särbo L på väg till vår andra hemstad, Alanya. Så nästa inlägg kommer att handla om turkisk mat. Det ska bli skönt med lite vila, lugn och ro i vår hyrda lägenhet där en månad framöver. Och en hel del träning förstås.

Det har varit en intensiv skrivarvinter, först med Grillmat LCHF som kom ut samtidigt som vi höll på med fotograferingen. Mitt första exemplar kom faktiskt in genom brevinkastet precis när vi tog den sista bilden till nästa bok. Snacka om timing 🙂 Härnedan följer några av de bilder på grillmaten som finns med i den boken.

Grillmat LCHF
Grillmat LCHF
Spare ribs med chiliglaze
Spare ribs med chiliglaze
Kryddsmör i paprika
Kryddsmör i paprika
Hamburgare LCHF
Hamburgare LCHF
Marinerade grönsaker
Marinerade grönsaker
Saffransmarinerade fiskspett
Saffransmarinerade fiskspett

Grillboken har varit riktigt rolig att skriva, här finns mängder av mina egna favoriter till sommarens grillfester. Många recept på såser och tillbehör finns med, grillmat som verkligen passar oss som äter LCHF. Många av dem är  mjölkfria, så de passar även för Paleo/Stenålderskost, precis som dagens recept.

Anna Hallén har skrivit ett mycket intressant förord till boken, med tips om vad vi bör äta för att få i oss tillräckligt med mineraler, spårämnen, antioxidanter och vitaminer. Recepten i boken är gjorda med mycket av den kunskapen i åtanke. Varierad och naturlig mat som kroppen mår gott av att äta.

Det är så roligt att kunna förmedla mina matkunskaper till så många via kokböckerna, nu när inte ryggen klarar jobbet i restaurangkök längre. När jag skriver böckerna kan jag styra själv när allt ska lagas och stoppa in i frysen eftersom. Då är allt färdigt när fotografen kommer och bara att lägga upp, sen sätter jag mig och vilar lite under de 30-45 minuter det ofta tar att få den perfekta bilden, innan det är dags att lägga upp nästa. Så håller vi på och gör ca 10-14 bilder per dag.

Mjölkfri fiskgryta med kokos

Fisk- och skaldjursgryta 1 port

 • 125 gr lax
 • ca 75 gr skalade räkor
 • 2 champinjoner
 • 1 dl kokosgrädde (Coconut cream, finns i thaimat-hyllan)
 • 2 msk kokosolja
 • 1 msk finhackad ingefära
 • 1 finhackad vitlöksklyfta
 • 1 tsk pressad lime
 • Havssalt, chiliflingor och curry efter smak
 • 1 näve rucola
 • 1 näve rostade kokosflagor

Skär laxen i små tärningar. Dela svampen på mitten och skär halvorna i tunna skivor. Hetta upp kokosoljan i en liten stekpanna eller kastrull med tjock botten. Bryn svampen, krydda med salt, chili och curry. Blanda ner ingefära och vitlök och pressa över limesaften.

Rör ner kokosgrädden och låt koka upp. Blanda försiktigt ner lax och räkor, värm ett par minuter. Smaka av om du vill ha mer kryddor. Vänd ner rucolan strax innan serveringen. Häll upp i djup tallrik och strö kokosflagor runt kanten.

Ät, njut och må gott!

Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Nya kokböcker och snabb laxgryta LCHF/Paleo med räkor, kokos och ingefära

 1. Profilbild

  Helena

  Birgitta, harligt och fa ta del av dina recept pa natet och via dina kokbocker. Har bestallt Grillmat till min man son alskar att grilla. Han ska fa den I ett paskagg om den kommer I veckan.

Kommentera