Nu ändrar vi de offentliga kostråden tillsammans!

Ja, om vi är många som vill samma sak så måste ju politiker lyssna. Men det krävs också att du inte bara läser detta inlägg, du måste också agera. Vi hade över 35,000 unika besökare förra månaden. Tänk om alla vi besökare kunde göra detta... vilken kraft!

 

Kom igen! Nu ändrar vi de offentliga kostråden tillsammans!

http://www.dreamstime.com/-image18408465

Hur då?

Livsmedelsverket är ju en central tillsynsmyndighet för livsmedelsfrågor och generaldirektören tillsätts av regeringen. Mer om SLV:s organisation här. SLV är på gång att byta generaldirektör och det vore väl bra om denne får lite uppgifter att starta upp med?

Mitt initiativ består av att jag har komponerat ihop ett brev som jag ska skicka till mina lokala politiker och jag hoppas att de ska tycka att min fråga och bakgrunden till den är så allvarlig att de uppmanar den nya generaldirektören att se över de offentliga kostråden.

Du får gärna låna mina formuleringar och länkar i ditt brev när du skriver till din lokala politiker eller varför inte, till regeringen. Jag hittade mina lokalpolitiker genom att gå in på kommunens hemsida och där klicka mig fram.

Det som är rödmarkerat är min personliga erfarenhet och naturligtvis skriver du din egen historia. Jag tror är säker på att det är intressant för en politker att läsa personliga erfarenheter och inte bara en massa hårdfakta.

I menyn ovan ser ni nu en ny flik "Politikersvar". Där kan jag lägga in eventuella svar som ni får från era politiker.

Tillägg 20130301: Länk till riksdagspolitiker finns här: http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/ 

Nu kör vi!

Låna gärna mina formuleringar så länge du ändrar texten i rött till din egen text. Brevet kan laddas hem i följande format: Word-format * PDF-format * RTF-format

Så här ser brevet ut i bilagorna och du ändrar texten i rött till din egen:

Brev till politiker KRG mars 2013

Linköping 2013-03-01

 Hej lokalpolitiker!

Jag är en kostintresserad medborgare som funderar på varför de svenska offentliga kostråden inte verkar vila på en vetenskaplig
grund. Sist i brevet hittar du länkar och vidare läsning som backar upp det jag skriver.

Två docenter, tre professorer, fem läkare/överläkare och en forskningsingenjör skrev 2009 en artikel i ”Dagens medicin”. Några av skribenterna har även titlar som fil lic i biokemi, före detta sekreterare i Medicinska forskningsrådet och före detta ordförande i Statens beredning för medicinsk utvärdering. Kloka och mycket kompetenta människor att läsa forskningsrapporter och studier med andra ord.

I artikeln menar man att de offentliga kostråden saknar all trovärdighet och att kostråden behöver ses över så att de vilar på vetenskaplig grund.

Jag skulle vilja se att ansvariga för de offentliga kostråden svarade på denna artikel – och ännu hellre, att de ser över kostråden och justerar dem efter vetenskaplig grund. Det har snart gått 4 år sedan artikeln publicerades och Livsmedelsverket har inte lyckats reda ut denna fråga, varken då eller senare.

Jag ber dig som politiker att se över detta. SLV har/ska byta generaldirektör och min förhoppning är att denne tar sig an frågan på största allvar. Jag tror att detta behöver påpekas från politiskt håll och jag hoppas på dig.

Jag är övertygad om att de nuvarande offentliga kostråden kostar samhället onödigt mycket pengar. Ta till exempel diabetesråden. Kostdemokrati.se har räknat på vad varje landsting i Sverige skulle spara om kostråden ändrades så att diabetikerna blev friskare, nämligen 1 miljard! Helt otroliga siffror!

Idag minskar måluppfyllelsen för diabetesvården vilket du kan läsa om på s.6 i årsrapporten (2011) från nationella diabetesregistret. Leta upp de diabetiker som gått över till lågkolhydratskost så ser du troligen ett helt annat resultat.

Som medmänniska till de som är onödigt sjuka vill jag att de offentliga kostråden ses över. Som skattebetalare vill jag att de offentliga kostråden ses över.

Det finns fler saker att se över inom de offentliga kostråden. Bara en sådan sak att livsmedelsföretag får sponsra olika instanser inom dietistvärlden. Närmast reagerade jag på det som läkare Dahlqvist berättade, att dietister rekommenderar Becel på sin hjärtskola vid ett sjukhus i Sverige. Ett annat exempel som skrämmer mig är när läkare Eenfeldt skriver om att Coca-cola är delaktiga i i dietistutbildningen i USA.

Att offentliga verksamheter som sjukhus och dietistutbildningar är öppna för sponsring från livsmedelsindustrin gör att trovärdigheten till myndigheter i Sverige vattnas ur ytterligare. Frågan om jäv har ju uppkommit mer än en gång angående offentliga kostråd och den frågan borde aldrig få en anledning att komma upp.

Denna upprepade uppmaning att kostråden bör ses över kommer gå till fler politiker över landet och till olika partier. Vi inom lågkolhydratsvärlden hjälps åt att sprida denna uppmaning. Vilka partier och politiker blir först att ta tag i frågan? Du och ditt parti?

Diskutera gärna detta brev med någon som du själv anser vara klok, inom sjukvård eller forskning. Om denne säger att dessa docenter, professorer, läkare/överläkare och forskningsingenjör har fel, hör av dig med namn på de studier och rapporter som motsäger deras fakta. De vill gärna ha ett svar och de har väntat i fyra år.

Om du har svårt att sätta dig in i alla detaljer kring näringslära så kan du ju titta på statistik. Hur sjuka/friska var människor innan de offentliga kostråden kom för cirka 40 år sedan? Vad har hänt sedan dess? Är det rimligt att fortsätta med något som inte fungerar, dessutom utan att ha vetenskapligt underlag för det?

Min personliga vinst av att ha gått emot de offentliga kostråden är att jag idag har slutat gå upp i vikt, har färre förkylningar, mer sällan migrän och är allmänt piggare. Dessa hälsovinster är ingenting mot de som vittnar om att deras kroniska värk eller fibromyalgi är bortblåst eller att man får ett diabetestillstånd som knappt längre märks och inga eller minskade mediciner behövs.

Jag ser fram emot ett svar. Ditt svar kan komma att publiceras på www.kostradgivarna.se då detta är ett öppet brev till dig som politiker.

Hoppfulla hälsningar,

Pia Nyberg

Vidare läsning:

Print Friendly, PDF & Email

19 thoughts on “Nu ändrar vi de offentliga kostråden tillsammans!

 1. Profilbild

  Christina Johansson

  Nu har jag mailat Stefan Löfven och en politiker i Västra Götaland. Tror att det är på denna nivå vi måste påverka. Tack Mia för initiativet!

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   HÄRLIGT! Jättebra! Jag tror vi behöver skicka till många olika nivåer, av olika anledningar. Lokalt i syfte att mer informera, nationellt att mer aktivt faktiskt påverka. Jag tror det är nödvändigt att lokalpolitikerna sätter sig in i frågan så när medborgare lokalt vill ändra kostrekommendationerna i kommunen så har vi krattat marken lite grand.

Kommentera