En aha-upplevelse

Jag kommer ihåg en dag i skolan för ett par år sedan. I mitt arbete på Vård- och omsorgsprogrammet undervisar jag bland annat om hur kroppen fungerar och om olika sjukdomar. Den här dagens lektion hade handlat om diabetes. Självklart tar man då också upp hur man ska äta vid diabetes och jag talade om, precis som jag hade lärt mig, att man ska äta efter tallriksmodellen det vill säga kolhydratrikt och fettsnålt. Vid denna tid hade jag på olika sätt kommit i kontakt med LCHF, lågkolhydratkost med naturliga fetter. Plötsligt klickade det till, vad är det som jag står här och säger? Ska man verkligen äta mycket kolhydrater som man inte kan hantera på grund av sin diabetes? Ska man äta något som man inte tål? Ska man äta något som gör att man behöver ta mediciner för att kunna äta det?

Kerstin FranssonSedan dess har jag läst, diskuterat och funderat mer och är övertygad om att vare sig vi är diabetiker eller ej så mår vi bäst av en individuellt anpassad kost som innehåller få men bra kolhydrater och naturliga fetter. Det ger ett jämt och stabilt blodsocker vilket för med sig många hälsovinster till exempel kan många med diabetes minska eller ibland till och med sluta med sina läkemedel.

Som sjuksköterska ska jag arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Kan jag därför som sjuksköterska ge råd om lågkolhydratkost till diabetiker? Ja, det kan jag. Socialstyrelsen gav år 2011 ut ”Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården” och där finns lågkolhydratkost med som ett alternativ som vården kan rekommendera för diabetiker. Att sluta med de snabba kolhydraterna som t.ex. socker, sockerrika produkter, vitt bröd, pasta är viktigt för vår hälsa. Kolhydrater bidrar till att vi får ett sötare blod (= högre blodsocker) som negativt påverkar många system i kroppen. Förutom ökad risk för diabetes och övervikt ses även en ökad risk för t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Läs gärna Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod” för att få mer kunskap.

Vi behöver byta fokus från att jaga fett till att radikalt skära ner på framför allt de snabba kolhydraterna. Det är detta som LCHF
handlar om att utifrån individuella behov och förutsättningar äta lagom men bra kolhydrater, naturliga och hälsosamma fetter samt givetvis protein efter kroppens behov. Genom att äta så kan vi må bra, uppleva en god hälsa, både idag och imorgon.

Hur mår du? Diabetes? Övervikt? Värk? Trött? Nyfiken på vad LCHF kan göra för dig? Om du bor på Höglandet i Småland är du välkommen till en föreläsning i Vetlanda måndagen den 8 april om vad LCHF-kost kan göra för dig för att du ska må bra. Läs mer på www.kostpedagogen.se.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “En aha-upplevelse

 1. Profilbild

  Michael

  Hej Kerstin, jag kan inte hålla med dej mer. Jag är typ-1 diabetiker sen drygt 20 år och har alltid försökt äta "vettigt" och enligt rekomendation. Insulinbehovet har med åren gått upp hand i hand med vikten. Som värst låg jag på drygt 110 kilo före jag upptäckte LCHF.
  Jag har nu i drygt ett år lämnat bort nästan alla kolhydrater och förändringen har varit dramatisk. Mitt blodsocker är stabilt utan nämnvärda toppar, jag är alltid pigg och har hög energi. Samtidigt har jag gått ner i vikt 25 kilo. Insulinbehovet har mer än halverats. I början var det lite balansgång att hitta rätt, men idag är allt bra.

  1. Kerstin

   Kerstin

   Hej Michael!
   Roligt att läsa om dina stora hälsovinster som du har fått genom att äta LCHF-kost. Du är ett lysande exempel på vad en kostomläggning till LCHF kan göra för en diabetiker.
   Även om man inte är diabetiker så finns hälsovinster att hämta om man äter enligt LCHF t.ex. mer ork, försvunnet sötsug och viktnedgång om det behövs.
   Kerstin

  1. Kerstin

   Kerstin

   Hej Frank!
   Personer med diabetes och övervikt är de som enligt min uppfattning har allra störst hälsovinster med LCHF. Det är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet att ge råd om LCHf för diabetiker, något som jag försöker göra i de sammanhang där jag är verksam.
   Kerstin

Kommentera