Ekologisk städning

 

 

Städa är väl en av de tråkigaste sakerna en människa kan göra. Fast när andan faller på så kan det vara väldigt skönt att städa och efteråt är man väldigt nöjd. Synd att inte den där städandan faller på oftare bara. 😉 Men när det väl händer och man får det där städrycket så har jag ett par tips på hur man kan städa miljövänligt och ekonomiskt. Då känns det ännu bättre att städa.

 

Jag hade väldiga problem med kalkavlagringar i mitt badrum. Jag skrubbade och skrubbade och köpte det ena starka medlet efter det andra men inget funkade. Tills jag googlade och hittade lösningen. Ättiksprit. Kalkavlagringarnas värsta fiende. Det luktar starkt som bara den så sörj för god ventilation och stäng dörrar. Häll ättiksprit i en blomspruta och spraya på avlagringarna. Låt verka i en halvtimme och skrubba sedan bort. Om ni vill ha bort den starka stanken så tvätta av med lite diskmedel efteråt. Varför funkar det med ättiksprit? Jo, antagligen för att det är surt och kalk är basiskt. Syran neutraliserar och löser upp kalket. Citron kan därför också vara bra. Gnid in med citron på avlagringar.

 

Till vanlig städning använder jag ett miljövänligt diskmedel i blomspruta och späder ut med vatten. Jag dammtorkar med microfibertrasor och sprutar lite diskmedel om det är svår smuts. Till golven använder jag grönsåpa och en vanlig mopp.

 

Till fläckar på kläder rekommenderar jag galltvål. Det hör vi LCHF:are på namnet att det löser fett. Gnugga in galltvål på fläckarna och tvätta. Mycket bättre än kemikalier.

 

Kommer ni ihåg tv-shop reklamen där man kunde köpa ett smyckes- och bestickrengöringsset? Man lade i smyckena och besticken i en vattenfylld plastbalja med en metallplatta i botten och hällde sedan på ett medel och allt blev skinande rent. Det där kan man göra själv hur lätt som helst. Ta en skål eller balja. Lägg i aluminiumfolie i botten och häll på vatten och salt. Silversmycken och bestick blir som nya.

 

En sak till. Mina barn klistrar gärna klistermärken överallt i huset. En del kan vara svåra att få bort. Ett tips är att gnida in lite matolja på märket så försvinner det.

 

Det här var mina ekologiska städtips. Fyll gärna på med egna i kommentarerna så har vi en massa städtips samlade här.

 

Trevlig helg önskar jag er!

 

Ät Ultimat!

 

Så skålar vi i det vi tål när vi är klara och njuter!

IMG_3588

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Kemikalier, Miljö den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

7 thoughts on “Ekologisk städning

 1. Profilbild

  Håller med, ättika är toppen. Jag använder ättika till fönsterputsning o för att kalka av kaffebryggaren. Fönsterputs: 1 mindre hink med varmt vatten, ca 1/2 dl ättiksprit, en liten skvätt Yes diskmedel. Putsa med svamp och dra med skrapa. Inga ränder o skinande rent. Till kaffebryggaren: Fyll 8-9 koppar vatten med 3 msk ättikssprit. Låt brygga - utan kaffe förstås - tills 4 koppar runnit igenom ner i kannan. Stäng av, låt stå 20-30 min. Låt resten av vattnet rinna ner i kannan. Skölj igenom bryggaren med 2 hela kannor vatten. Gör denna avkalkning var 3 e månad för ett mycket godare kaffe.

 2. Profilbild

  Gäst

  Silverputs...
  Ska det vara kallt eller varmt vatten?
  Vilket salt som helst?
  Hur länge ska bestick ligga i saltvattnet?
  Behöver man putsa något eller bara skölja av och torka?

 3. Profilbild

  Susan Mattsson

  Tack för bra tips 🙂 Jag använder ättika till att avkalka min äggkokare som används flitigt. Vid tvätt av luktande träningskläder stoppar jag in en separat tvättmedelskula med 1/2 dl ättika.

Kommentera