Bikarbonat

När jag bodde i USA förvånades jag över hur mycket dom använde bikarbonat. Själv hade jag vant mig vid att köpa det i en liten påse då och då när jag skulle baka något speciellt. Här använde dom det till allt. När något luktade illa sprang man och hämtade bikarbonat, när något skulle rengöras så åkte den fram igen och till och med i kylen skulle en liten kartong stå för att motverka dålig lukt.

Jag själv har bland annat provat det i svettiga gympaskor, mot lukt i kylskåpet, lukt i avloppet och för att deodorisera heltäckningsmattan (ja, i USA har man tjocka heltäckningsmattor i alla rum och alla går in med skorna på) ;-). Man använder det till och med när man gör badbomber eller brusande badsalt. Nedan finner du några recept om du vill prova själv. Lycka till!

Tandkräm

 • 1 tsk bikarbonat
 • 1/2 tsk havssalt, finmalen
 • 1-3 droppar eterisk olja av t ex pepparmint, grönmynta, apelsin, kryddnejlika, eller kanelbark
 • Några droppar kranvatten

Blanda ingredienserna i en liten skål och blanda dom ordentligt med en tandborste, fingret eller en liten sked tills du får en jämn och tjock pasta. Pastan bör inte vara alltför rinnande eftersom den måste sitta kvar på din tandborste. Doppa din tandborste i pastan och använd som vanlig tandkräm.

 

Munskölj

 • 1 tsk bikarbonat
 • 1/2 glas vatten

Rör om med sked. Ta en munfull, skölj ordentligt och låt blandningen skölja runt i hela munnen. Spotta ut. Neutraliserar lukter, inte bara döljer.

 

Deodorant

 • 1 tsk bikarbonat
 • 1/2 dl vatten
 • Ev några droppar eterisk olja.

Häll i en flaska eller burk. Skaka om ordentligt innan du använder.

 

Rengöring av borstar och kammar

Tar bort fett och olika rester från hårvårdsprodukter.

 • 1 tsk bikarbonat (beroende på hur mycket vatten du tar)
 • 1 liten bunke med varmt vatten.

Låt kammen eller borsten ligga i en stund. Skölj och torka.

 

Avlägsna lukt från gympakläder/tvätt

Häll 1,5 dl bikarbonat i det sista sköljvattnet i stället för sköljmedel.

 

Motverka lukt i kylskåpet

Ställ in ett litet öppnat paket med bikarbonat längst in i kylen.

 

Avlägsna lukt från heltäckningsmattor

Strö frikostigt bikarbonat på mattan. Låt det sitta över natten, eller så länge som möjligt (ju längre det sitter desto bättre fungerar det). Dammsug upp. Observera att din dammsugarpåse kommer bli full.

 

Insektsbett

Gör en pasta av bikarbonat och vatten och lägg på bettet. Den alkaliska pastan hjälper till att neutralisera syran i giftet.

 

Badsaltsbrus

 • 100 g grovt havssalt
 • 60 g bikarbonat
 • 30 g citronsyra
 • 10 g maizenamjöl
 • 50 droppar eterisk olja
 • Ev 5-7 droppar färglösning för badbrus

Blanda allt i en burk och ha ½-1 dl i badet.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Huskurer den av .
Profilbild

Om Camilla Ahlström

Camilla är utbildad kostrådgivare och inom kosttillskott. Tror på ett helhetstänk där man behöver titta över samtliga områden i livet för att hitta rätt för just dig. När Camilla hittade LCHF-kosten fick magen äntligen ett lugn och den möjligheten vill hon gärna dela med sig av till andra.

6 thoughts on “Bikarbonat

 1. Profilbild

  Rengöring av smycken (guld, silver, diamanter ...):

  Häll 1 tsk bikarbonat i en liten kastrull.
  Lägg i smyckena. (Bäst att inte blanda guld/silver.)
  Häll på vatten så det täcker.
  Koka upp och låt småkoka tills all smuts har lossnat. (Ev kan man hjälpa till med en mjuk tandborste.)
  Plocka upp och njut av glansen. 🙂

 2. Profilbild

  Lena

  Tar ca en 1 tsk bikarbonat i ett stort glas vatten nästan varje dag. Syftet är att hjälpa till att neutralisera syra/bas relationen i kroppen. Dock är det viktigt att ta det minst en timme innan maten.

 3. Profilbild

  Bikarbonat kan vara för starkt för vissa som deoderant. Om man vill göra egen fast deo som man tar en liten liten klick av kan man blanda 1 del maizena eller potatismjöl, 1 del bikarbonat och 1 del kokosolja (på burk ej den silvriga i kyldisken).

Kommentera