Antar du utmaningen?

Image courtesy of arztsamui at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of arztsamui at FreeDigitalPhotos.net

I mitt jobb har jag förmånen att få leda workshops inom hälsa och friskvård. Förra veckan hade jag en workshop där vi pratade om vad hälsa egentligen är och vad det betyder för var och en av oss. Hälsa är ett brett område! Utan problem fyllde vi en hel whiteboard-tavla med exempel. Många saker är gemensamma för många av oss men alla har vi vår egen definition. Till exempel brukar det handla om fysiska faktorer som att ha en stark kropp och att vara pigg och frisk, men också psykiska faktorer som att ha en god självkänsla, att känna glädje och harmoni och att känna sig behövd. Även sociala faktorer som att ha bra relationer med familj och vänner spelar en stor roll. Vad är hälsa för dig? Kommentera gärna inlägget och beskriv din definition! En definition av hälsa som jag gillar finns i boken Idrott, friskvård, hälsa och hälsopromotion av Lars-Göran Rydqvist och Jan Winroth (2003):

”Hälsa är att må bra och att ha tillräckligt med resurser för att klara vardagens krav och för att kunna förverkliga sina personliga mål.”

Jag arbetar alltid med ett hälsofrämjande fokus som innebär att jag ser hälsan som en resurs för individen att bevara och utveckla/förbättra. Med detta i åtanke följer här en utmaning som även alla i workshop-gruppen fick ta sig an. Uppgiften är inspirerad av Ingela Broberg från WQS.

Välj två aktiviteter som du ska genomföra med enda syfte att må bättre/förbättra din hälsa. Det kan vara vad som helst som är hälsa för dig. Den ena aktiviteten ska genomföras inom 24 timmar från och med nu, och den andra ska genomföras inom en vecka. Planera och skriv ned vad, var, när och hur du ska göra. Obs! Det ska vara nya utmaningar och alltså inte aktiviteter som du redan planerat in sedan tidigare. Du väljer själv hur högt du lägger ribban. Be sedan någon, förslagsvis en vän eller familjemedlem, att följa upp och fråga hur det gått för dig om en vecka (så ökar chansen att du lyckas). Antar du utmaningen?

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Antar du utmaningen?

  1. Cecilia Hedkvist

    Inläggsförfattare

    Jag håller helt med dig om den holistiska hälsosynen! Men hälsan kommer ju tyvärr inte automatiskt, utan olika "aktiviteter" behövs för att vi ska må bra, och har man kommit långt så är dessa aktiviteter kanske en självklar livsstil, men de flesta av oss kan utveckla hälsan mer genom att prova nya saker. Det kan ju vara allt ifrån att äta hälsosamt till att öva på att vara närvarande i nuet osv. Själv ska jag för att må ännu bättre planera in tid för att läsa några böcker som jag länge velat läsa. Detta ska påbörjas inom en vecka. Inom 24 timmar, närmare bestämt imorgon vid lunch, ska jag ta en promenad som jag inte hade planerat in sedan tidigare! 🙂

Kommentera