Vilken “ta-för-given-rätt” gör du?

Härom veckan såg jag i någon facebook-grupp att det pratades om stuvad vitkål som om det var hur vanligt som helst. Jag hade själv aldrig hört talas om det. Det är en rätt som gått mig helt förbi och medan många andra verkar ha det som en ofta förekommande rätt. Birgitta Höglund tipsade mig om hennes varianter på stuvud vitkål och dem hittar du här.

Då började jag fundera på vad det finns mer för rätter som ni ofta äter - och tror att "alla" inom lågkolhydratsvärlden äter? Skriv gärna i kommentarerna!

FloridasalladEn sådan rätt för oss är FLORIDASALLAD. En fantastisk rätt att ha med grillad kyckling eller fläskfilé. Jag hittade receptet för länge sedan på KiF och senare har jag faktiskt träffat Karin Eldh som delat med sig av sitt recept där. Receptet tog Karins mamma med sig efter ett besök i Florida på 80-talet.

Det är kul att bjuda på detta och inte säga till gästerna vad den innehåller. De tycker det smakar toppen men kan inte sätta fingret på vad det är!

Godast blir den att göra dagen innan den ska ätas så den är super att ha om man vill ha en rätt att förbereda.

 • ett litet blomkålshuvud (rå, ej kokt)
 • 2 paket bacon
 • 1 tub majonnäs eller motsvarande
 • 1 salladshuvud (isberg eller annan sallad från säsongen)

Finhacka blomkålen jättefint, stek baconen i småbitar och blanda sedan ihop allting. Jättenkelt! Du kan ju prova att krydda med curry någon gång om du gillar - mums! Jag bjöd på detta när vår son döptes och jag lovar: alla tog om!

Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Vilken “ta-för-given-rätt” gör du?

  1. Profilbild

   Modesty

   Håller helt med att stekt vitkål (i mycket smör) är bland det godaste man kan äta allra bäst till en bit lammstek (lite som får i kål utan spad). Cole slow på vitkål och lite lite purjolök mixade med creme fraich, majonäs och lite fransk senap, fräscht och gott till nästan köttbitar.

 1. Profilbild

  Ti

  Blomkålsmos:

  1 klick smör
  finhackad purjolök i valfri mängd, fräs den mjuk i smöret
  bryt upp blomkålen i små buketter, fyll kastrullen till c:a 1/3
  häll på vispgrädde så att det täcker blomkålen upp till hälften
  krydda med salt, peppar, nyriven muskotnöt eller andra kryddor du gillar

  Småkoka blomkålen i grädden till önskad konsistens, mosa ihop (själv använder jag en potatisstöt direkt i kastrullen).

 2. Profilbild

  Själv är jag recepttaliban och snor inte ihop egna rätter sådär. Men när mannen ställer sig vid spisen så blir det en rätt som han alltid verkar vara sugen på. Ingen aning om hur han lagar det men det kommer från stekpannan och på min tallrik sen så ligger det strimlad vitkål och fläskbitar som simmar i grädde och smakar riktigt mycket curry.

 3. Profilbild

  Linda

  Min favorit mitt kryddiga blomkålsris:
  Riv blomkål (normalstort huvud), stek lite lök i smör eller kokosolja, jag använder en wok så jag kan röra ordentligt, tillsätt gärna pressad vitlök och även den rivna blomkålen, fortsätt steka, jag brukar även tillsätta ett par dl vatten så att det även får koka lite, jag kryddar sedan med 1-2 msk gurkmeja, 1-2 msk tomatpuré 1-2 tsk sambal oelek, salt, man kan ta de kryddor man önskar, sedan brukar jag även ha i lite halverade coctailtomater som får bli varma i riset. Till riset serverar jag tex lax som jag steker i ugnen med en liten smörklick på och även där lite sambal oelek, serverar sedan lax och ris med en klick rysk yoghurt, ibland kryddar jag även yoghurten med sambal oelek. Jag tycker detta ris är supergott! Passar säkert bra till kyckling också.

Kommentera