Sportlov

Under min promenad till jobbet måndag morgon vecka 7, lägger jag märke till tystnaden. Jag är helt själv på vägen och i husen jag passerar verkar det vara igenbommat eller sovmorgon.

Det är sportlov. Tänk att det märks så påtagligt 🙂

Sportlov har sitt ursprung i Kokslovet som införde 1940, för att spara på uppvärmningen av skolorna (koks var ett bränsle man använde då). För att ge lediga skolungdomar meningsfull sysselsättning anordnades olika aktiviteter, som snart kom att fokusera på friluftsliv och vintersporter.

På 50-talet hade man andra argument för barns ledighet. På grund av risk för spridning av infektioner under just den tiden på året var det praktiskt att stänga skolorna för en kort tid.

I dag erbjuder många kommuner sportlovsaktiviteter, inte bara utomhus.

Och det är bra att man fortsätter med sportlov - och fokuserar på just sport/rörelse/träning, tänker jag. Det skulle behövas mer av det. För många är det som inte tränar alls.

Det är bra att fokusera på barnen. Men man behöver säkert nå föräldrarna också. Barn gör inte som vi säger, de gör som bekant, som vi gör...

Själv tog jag SPORTLOV vecka 8. Tillsammans med ett gäng skåningar (som har sporlov just denna vecka), man och barn, har jag njutit av härlig skidåkning 🙂 

Om man nu inte är en sådan skidfantast som mig, finns det andra aktiviteter att välja på. Vissa kostar ingenting eller väldigt lite. Det är enkelt att säga att det kostar för mycket, och sedan gör man inget alls.  I Sportlovskatalogen som de flesta kommuner har, finns massor av förslag på vad man kan göra. Gärna tillsammans. Barn och föräldrar.

blogger-image--701114025

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Sportlov

  1. Profilbild

    Annika

    JO det är ju en trevlig tradition att barnen får ett lov i februari. Bara det att alla som växt upp med en ledig vecka i februari fortsätter med det. Inte bara barnen är lediga, föräldrar är lediga, mormor, morfar, farmor och farfar ska också vara lediga.... Det har utvecklats till att hela landet avstannar för att barnen har skollov vilket är katastrofalt! För oss som faktiskt jobbar dessa veckor (olika i olika delar av landet) är sportlovet en av de absolut värsta tiderna på året. Fruktansvärd arbetsbelastning och totalt omöjligt att komma fram till myndigheter och chefer, för alla är ute och leker med barnen!
    Jag säger, låt barnen leka och låt de vuxna vara vuxna och ta sitt samhällsansvar!

Kommentera