Ska jag öka kolhydratsintaget?

   Emma frågar:  Hej! Jag har ätit lågkolhydratkost i ca 3 månader och jag tror definitivt på att var och en måste hitta sin egen väg att gå inom detta område. Jag har inte känt av den där "extra" energin som man ofta hör talas om ska infinna sig men jag mår bra och känner att detta levnadssätt känns bra för mig! Jag har också börjat löpträna vilket tidigare alltid varit trist och en plåga men nu känns som en självklarhet. Min kropp njuter av att röra på sig och "gnäller" inte längre för att det är jobbigt. Jag är övertygad om att det har med maten att göra!

Jag går inte ner något i vikt (önskar bli av med ca 7-8 kg) men just nu spelar det mig inte någon roll. Nu till min fråga, jag har från och till under hela tiden jag ätit lågkolhydratkost känt av en dimmighet och trötthet i ögonen och även upplevt mig lite torr i ögonen. Jag har nu testat att lägga till lite rotfrukt (främst morot) för att öka kolhydraterna litegrann och jag upplever att dessa besvären försvinner då. Jag undrar då, om man ska öka kolhydratintaget lite, vad rekommenderas? (rotfrukter, nötter, bär?)

Några andra tankar om vad dessa besvären kan bero av? Jag äter inte jättestrikt, kanske varierar mellan 25-35 g kolisar/dag?

 

  Cilla HedinCilla Hedin svarar: Hej! Vad kul att du kommit i gång med löpträningen och att det känns bra!

Det stämmer nog som du skriver att var och en måste hitta sin egen väg när det gäller kosten. Din fråga handlade omtröttheten i ögonen. Eftersom besvären verkar försvinna då du får lite extra kolhydrater ska du kanske fortsätta med det ett tag till. Om det fungerar bra med nötter, rotfrukter och bär så fortsätt med det.

Om du fortsätter springa och eventuellt ökar träningsmängden kan du lägga till ca en handflata ris, bulgur eller potatis i din måltid, ca 3 timmar före träningen. Du kan testa dig fram om det funkar bättre. Är det ok som du äter nu så fortsätt så!

Lycka till!

Cecilia Hedin

PS. Fler frågor från våra besökare hittar du i vår Frågelåda.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera