Mat & Miljö

Miljö och LCHFJag har jobbat med miljöfrågor i 15 år. Först som anställd i offentlig sektor och nu som egen företagare. Jag arbetar med utbildning, information och inspiration inom det som kallas hållbar stadsutveckling, d.v.s. hur ska vi utveckla våra urbana miljöer på ett sätt som gör dem långsiktigt hållbara. Det handlar om energiförsörjning, transporter, avfall och gröna ytor men också om hur vi som människor väljer att leva våra liv. Lever vi för dagen eller för morgondagen? Kommer våra barn och barnbarn att kunna leva goda liv eller sumpar vi deras chanser på förhand? I det här pusslet kommer naturligtvis också mat och hälsa in.

Maten vi äter ska vara bra för vår egen hälsa men det är förstås viktigt att den också är bra för vår miljö, eller i alla fall skadar miljön så lite som möjligt. En del är svårt för oss att påverka men det finns en hel del vi kan göra som de konsumenter vi är. Man brukar säga att den viktigaste miljörörelsen är den rörelse din hand gör i hyllan när du gör ditt val i affären. För du har faktiskt ett val. Och du har makt. Inte all makt, men en del av den. Använd den makten så långt du förmår, det betyder mer än du tror!

Här kommer några tips på vad du kan göra för att medverka till en bättre miljö. Du kan inte göra allt alltid, men du kan oftast göra något.

1. Handla ekologiskt. Det som du har råd med och som finns i din affär. Det innebär mindre besprutning med kemikalier, mindre konstgödning, mindre tillsatser, mindre antibiotika och en bättre tillvaro för djuren. Och en bättre hälsa för dig! Titta t.ex. efter KRAV-märket, det kan du lita på.

2. Handla Fairtrade/rättvisemärkt. Förutom bättre miljöhänsyn och bättre arbetsförhållanden så innebär märkningen att producenterna fått schysst betalt för sina produkter och t.ex. har råd att skicka sina barn till skolan istället för att tvingas sätta dem i arbete. Om maten är väldigt billig innebär det oftast att någon annan får betala!  Människa eller djur.

3. Handla närproducerat. Transporter är en stor miljöbelastning och ju kortare sträckor maten har färdats, desto bättre är det. Ibland kolliderar det med miljömärkningen och man vet inte vad man ska välja, ekologiskt från långbortistan eller icke ekologiskt från grannbyn. Bry dig inte om det. Har du valt antingen närproducerat eller ekologiskt så har du gjort ett bra val. Samma sak gäller för valet mellan ekologiskt och Fairtrade.

4. Minimera antalet tillsatser i det du köper. Kolla innehållsförteckningen och skippa produkter med ingredienser du inte ens kan uttala. Låtsas att din gamla mormor är med och handlar och köp bara produkter med ingredienser hon känner igen. Satsa alltså på rena naturliga produkter. Bra för din kropp och för vår jord.

5. Ät mindre kött. Att producera kött kräver mycket energi och stora landarealer. Många köttdjur föds upp på f.d. regnskogsmark efter att skogen skövlats. Djuren äter dessutom spannmål som odlats under tveksamma förhållanden, med bekämpningsmedel och konstgödsel. Och så rapar och pruttar de metangas som spär på växthuseffekten.  När du köper kött, välj helst svenskt vilt, lamm eller kyckling. Sedan gris. Sist nötkött. Om du vill ha nötkött, välj ekologiskt från svenska gräsbetande djur om du kan. Gräsbetande djur håller landskapet öppet och köttet  innehåller dessutom mer Omega 3, som vi behöver äta mer av. En av mina vänner är ekotarian, dvs. hon äter bara ekokött. Om det inte finns äter hon vegetariskt. En bra idé att ta efter?

6. Cykla eller gå till affären om det är möjligt (eller åk kollektivt om det funkar.) Se det som en del av din dagliga motion. Nu finns det busbra korgar, lådor och väskor att ha på cykeln som du kan lasta i. Jag storhandlar till 4 personer med cykel. Det är inga problem med två stora cykelkorgar och styret att hänga påsar på. Se till att du är trafiksäker bara så du inte kör och välter. Vill man investera i en lådcykel så är det förstås ännu bättre. Om du promenerar så finns det jättesnygga Dramaten-kärror nuförtiden, fjärran från de gamla- tantvarianterna som var det enda som fanns förr. Cykeln är ett rent transportmedel utan utsläpp som ger dig snygga ben, frisk luft och dagsljus. Det blir man pigg av. Och kom ihåg: ”You are not stuck in traffic, you ARE traffic. Break free, get a bike!”

7. Använd allt du köper. Hela djuret eller hela grönsaken eller vad det nu kan vara. Försök planera veckans matlagning så att allt kommer till nytta. Det innebär mindre slöseri med resurser, vilket är bra både för miljön och för din plånbok.

8. Minska antalet förpackningar. Köp glada nakna gurkor istället för plastinpackade om det finns. Källsortera de förpackningar du får med dig hem, så att materialet kan användas igen. Det sparar mycket råmaterial och energi.

9. Ät rester. Ha restmiddag en gång i veckan eller ta med matlåda till jobbet. Bra för miljön och för din plånbok. Visst du att ungefär 25 % av all mat som lagas slängs? Låter det vettigt?

10. Tillaga maten på ett energismart sätt. Lägg lock på vattenkastrullen medan den värms upp eller ännu hellre, använd vattenkokare. Det spar mycket energi. Tina fryst mat i kylen istället för i mikron. Välj de energisnålaste vitvarorna när du ska köpa nya.

Det här är säkert råd du har hört innan. Intet nytt under solen. Men ibland kan man behöva en påminnelse. Alla råd kan man inte heller följa alltid. Ekologiskt kan t.ex. vara för dyrt eller för svårt att hitta. Då får man naturligtvis avstå, det måste ju vara rimligt i den livssituation man befinner sig i. Men kanske kan du köpa något ekologiskt, det är bättre än inget. Och hittar du inte vad du söker, var inte rädd för att fråga. Man brukar säga att tre frågor på en dag räknas som en folkstorm i en liten ICA-affär, så fråga på. Nästa gång du kommer så kanske du hittar nya produkter i hyllan. Och det kan ge någon annan en idé om att prova. Och vips, så blev du en del av miljörörelsen och medverkar till en bättre miljö för oss och för kommande generationer.

Ibland hör man folk säga att om man inte avsätter tid för sin hälsa nu, med t.ex. träning, så kommer man att få avsätta tid för sjukdom senare. Det finns ett liknande uttryck när det gäller miljön som jag gillar: Om vi inte vill betala för en bra miljö idag så kommer våra barn och barnbarn att få betala senare. Och det kommer att bli mycket dyrare. Jag vill kunna se mina barnbarn i ögonen och säga att jag gjorde vad jag kunde. Vill du det också så häng på!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, Miljö, Reflektioner den av .
Profilbild

Om Johanna Ekne

Johanna Ekne är miljökonsult och kostrådgivare med kognitiv inriktning. Det betyder att hon inte bara är intresserad av vad vi äter utan också varför vi ofta äter fel fast vi egentligen vet bättre. Johanna ger föreläsningar och kostråd till privatpersoner och företag, vid ett personligt möte eller via mejl eller Skype. Nu håller Johanna också på att utbilda sig till stressterapeut och blir färdig vid årsskiftet.

7 thoughts on “Mat & Miljö

 1. Profilbild

  Jena

  En sak jag tycker är svårt att avgöra är det här med nakna gurkor du skriver om. Ja, det är säkert sant att förpackningsmaterialet inte är bra för miljön, men samtidigt har jag jobbat på grönsaksavdelning när jag var yngre och kan intyga att procenten gurkor som slängs bort är klart större på dom nakna än de som är packade, eftersom de packade håller bättre. Vilket ska man prioritera? Mindre förpackningsmaterial eller mindre svinn?

  En annan sak är det här om köttet. Jag skulle vilja se en redogörelse på hur mycket t.ex. salladsblad belastar miljön i jämförelse med kött. Salladsblad är så gott som utan kalorier och väldigt näringsfattiga. Ändå lastar vi omkring dem över hela landet i krukor, tyngre än salladen, och stora mängder slängs bort pga den korta hållbarheten. Varför pratas det så lite om detta jämfört med kött, som gör människor mätta, nöjda och glada? Det sagt är det självklart att vi ska försöka konsumera kött från gräsbetande inhemska nötdjur i första hand, och varför inte öka konsumtionen av ekologiska ägg!

 2. Profilbild

  Tack, Fullblodsekologen, Kikki och Kalista!

  Bra inlägg, Jena! Jag kan tyvärr inte svara på detta, men det är helt klart befogade frågor som någon borde titta närmare på! Jag håller med dig om att sallad är rätt meningslöst, det finns ju andra grönsaker med mycket mer näring i som man snarare borde satsa på.

  1. Profilbild

   Jena

   Ja, vi har här hemma helt slutat köpa salladsblad, just av miljöskäl. Däremot andra grönsaker slinker ner i mängder, men erfarenheten från när jag jobbade med grönsaker är att det är just salladsblad som slängs bort i stora mängder redan i butiken, övriga grönsaker innehåller mer näring och håller bättre, vilket leder till mindre svinn. Vi känner att vi inte har råd att äta bara ekologiskt kött, då min man är väldigt stor i maten, och då får man ju kompensera andra vägar. Däremot köper vi mycket ekokött som håller på att gå ur datum, så att vi får det lite billigare, speciellt köttfärs.

   Vi har också valt bort södern-resor till förmån för att äta den mat vi känner är bäst för oss.

Kommentera