Löken, din bästa och billigaste vän i förkylningstider?

dreamstimefree_196731 En basgrönsak, något som alltid ska finnas i kylen är ju lök.  Vanlig gul lök, gärna KRAV-märk såklart.  Används till allt, som en smakförstärkare, något som höjer andra smaker till oanade nivåer.

Sen att löken kan användas inom andra områden är kanske inte lite välkänt.  Jag har tre barn, och alla var dom s.k. öronbarn.  Det första barnet fick den ena öroninflammationen efter den andra, men påföljande penicillinkur.  Det var Kåvepenin varje månad och det blev aldrig bra.  Lilla flickan var 1,5 år och alltid antingen förkyld eller hängig, eller en öroninflammation.  Vi var uppe i 8-9 inflammationer.

Jag träffade en kompis och berättade om mina problem, för det påverkade ju även min hälsa, sömnbristen var total efter att vagga och bära detta skrikande barn med öronsmärta.  ”Varför lägger du inte bara varm lök på örat”? Va?  Varm lök?  Hur då?  Och tror du verkligen att det kan hjälpa?

Detta var på slutet av 80-talet och alla barn fick penicillin mer eller mindre rutinmässig - mot allt! Idag skrivs penicillin ut med mycket större restriktioner, men det förekommer fortfarande i för stor omfattning om du frågar mig.

Så hur gör du och hur funkar det?

Ta en vanlig gul gärna KRAV-märkt lök.  Hacka den i små bitar, lägg den i en stekpanna för att värma på den lite lätt.  Inget smör!!! Sen tar du den varma löken, packar in den i lite mjuk hushålls, eller toapapper, lägger på det onda örat, fetvadd utan på detta och sen en yllemössa föra att hålla allt på plats. Nu kan barnet sova, för värmen gör att smärtan går ner ganska snabbt.  Sen får löken jobba på att dra ut all bakterie från örat.

Jag tog mina barn till läkaren som igen konstaterade öroninflammation.  ” Oj, detta var ju väldigt rött och inflammerat, här behövs det penicillin”  ”Nej tack” svarade jag.  ”Jag återkommer hellre om två dagar” Blicken från läkaren var obeskrivbar!  En barnmisshandlare!  Hur kan hon tacka nej till penicillin?

Två dagar senare, med lökbehandling, gick vi tillbaka till läkaren som kollade örat. ”Helt bra, inga tecken på inflammation alls” var svaret jag fick.  Efter tre barn, frågade jag läkaren om han inte undrade vad det var jag gjorde med mina barn och varför jag aldrig tog emot hans penicillin? ”Nej, dom flesta öroninflammationer läker ju ut av sig själv” var svaret jag fick. ”Men varför skriver du då ut penicillin, om det inte behövs?”  Jag fick inget svar på denna fråga.

Efter första kuren med lök, stannade min dotter frisk otroligt mycket längre än vad jag var van vid.  Hon hade inte fått penicillin och hennes immunförsvar hade sluppit den totala nerbrytningen.  Nu stärktes det istället och hon blev friskare i längre och längre perioder, tills hennes problem försvann. Mina barn kände själv av när det var dags, och kom och frågade ”Mamma kan jag få lök på örat?”

Av tillfälligheter träffade jag flera år senare en läkare/forskare och berättade denna historia.  Han tyckte det var mycket intressant och berätta att han forskade just på lök och dens otroliga förmåga att dra ur bakterier.   Så för honom var det inte alls konstigt att min varma lök fungerade.

Jag läste även härom dagen en artikel om hur lök suger åt sig så mycket bakterier att men rekommenderar att du inte äter en halv lök som legat framme några timmar.  Den är då en bakteriehärd som inte ägnar dig som föda.  Detta kan ju användas på ett positivt sätt  när du är förkyld.  Dela en lök och lägg på nattduksbordet över natten.  Det kanske inte luktar så gott, med alla bakterier dras in i löken.  Ett fel som många snoriga sängliggande gör, är att snyta sig i pappershandukar.  Och inte orkar man gå och slänga dessa eller hur? Hur bra är det att ha en hög med snoriga använda pappershanddukar bredvid sängen?  Så försök kasta papperet i toan, tvätta händerna ofta och lägg en halv lök på nattduksbordet nästa gång du är förkyld!

Lycka till!

 

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Löken, din bästa och billigaste vän i förkylningstider?

 1. Profilbild

  Lök på örat använde man sig ju av "förr" och det är tråkigt att gamla fungerande huskurer glöms bort!

  Läste också artikeln om hur vissa familjer klarade sig undan den fruktade spanska sjukan när den grasserade för snart 100 år sen genom att just lägga ut skuren lök i hemmet. En fantastisk tanke om den stämmer.

 2. Profilbild

  En annan huskur med lök, mot ihållig hosta, fick jag av min läkare när jag var med barn och inte kunde använde de vanliga hostmedicinerna pga deras innehåll:

  - finhacka en vanlig gul lök och lägg i en liten skål
  - häll över 1-2 msk honung
  - låt dra i någon timme
  - drick vätskan som bildas istället för hostmedicin, dvs 1-2 klunkar när det behövs

  Tyvärr luktar det lite illa, men hjälper!

 3. Profilbild

  Lena

  På mina döttrar har jag använt mig utav en delad vitlök i gasbinda som jag stoppat i örat när de har haft ont och det har gått över. Vår yngsta skulle de sätta plaströr i öronen på men jag körde med vitlök medans vi väntade på tid och när det var dags sa läkaren att öronene var så fina så det behövdes inga plaströr. Hurra

 4. Profilbild

  Axel

  Hej! Tack för en intressant och bra sida.
  Kan själv intyga fördelen med att härda ut en bihåleinflammation.
  Jag bodde i Norge 1997-1999, och fick min vana trogen bihåleinflammation som jag tidigare fått 1 ggr/år sedan jag var liten. Eftersom norska läkarna var betydligt mer restriktiva med att skriva ut pencillin så föreslog han att jag skulle härda ut. Jag gjorde så och har fått dessa inflammationer 3-4 ggr på 15 år samt i betydligt lindrigare grad. Friskare och starkare immunförsvar blev resultatet.

Kommentera