Kan man äta LCHF när man är gravid?

  Linda frågar: Kan man äta LHFC när man är gravid? Är det något särkilt man behöver tänka på i kostväg under graviditet och amning?  Mvh Linda

  HLHeléne Löfvendahl svarar: Självklart kan du äta lågkolhydratkost som gravid. Det finns ingen anledning att äta mat med snabba kolhydrater och stärkelse under varken graviditet eller amning. Både den blivande mamman och växande barn mår bra av ett stabilt blodsocker. Äter du lågkolhydratkost i dagsläget skulle jag rekommendera dig att äta varierat och äta dig mätt samt lyssna till din kropp. Den känner ganska väl vad den behöver. Det är viktigt att ni båda mår bra och mår du bra under graviditeten är det ofta ett tecken på att barnet gör detsamma.

Har du inte ätit lågkolhydratkost innan kan det medföra en del omställningsbesvär som trötthet och huvudvärk och under graviditet/amning är trötthet ett ganska vanligt fenomen. Värt att tänka på om man börjar under denna tid. Omega 3 och Folsyra är viktigt under graviditet och amning så se till att få i dig det.

Jag anser dock personligen inte att man behöver äta strikt lågkolhydratkost under varken graviditet och amning. Många vill snabbt ner i vikt efter förlossning och jag anser inte att fokus ska vara på viktnedgång och skapa hets och stress. Efter förlossning räcker promenader som aktivitet beroende på välmåendet hos den nyblivna modern. Både mor och barn behöver bra balanserad, näringsrik och näringstät mat för att ha ork och energi och bebis behöver detta för att växa och må bra. Kött, fisk, smör, ägg, gott om grönsaker, nötter, mejeri, rotfrukter och bär om man känner för det är ypperlig mat under graviditet och amning. Så länge du mår bra så äter du på det sätt som får dig att må bra. Då mår även barnet bra.

Personligen har jag erfarenhet av en graviditet på husmanskost och en på lågkolhydratkost. Den senare mådde jag betydligt bättre på (när väl illamåendet lade sig) och jag upplevde mindre foglossning, inga problem med carpaltunnelsyndrom/mindre svullnad som jag led fruktansvärt av första graviditeten och mindre viktuppgång. På det stora en mycket bättre graviditet på lågkolhydratkost. Att dessutom få vara mätt, slippa sug och hunger samt ha ork och energi är plus i kanten både som gravid och nybliven mamma 🙂

Lycka till, ät väl, må gott och ta hand om er!

Önskar dig en härlig dag!

Hälsningar
Heléne Löfvendahl

PS. Fler frågor från våra besökare hittar du i vår Frågelåda.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Kan man äta LCHF när man är gravid?

 1. Profilbild

  Jeanette H-H

  Jag har flera gånger på olika ställen på nätet berättat om den enorma skillnaden det varit för mig mellan kolhydratgraviditeter och LCHFgraviditet(er). Jag har tidigare inte kunnat jobba. Jag har de första månaderna legat på en madrass i köket för att lite komma ut ur sovrummet. Allra värst var det den graviditeten då jag frossade i frukt. Diagnosen var hyperemes. Jag orkade inte med besök eller att tala i telefonen.
  Nu på LCHF har jag haft en vanlig graviditet. Även förra gången, då jag hade ofostrig graviditet och fick missfall i vecka 11 pga det, åt jag LCHF och mådde konstigt bra.

  De sex andra graviditeterna var fruktansvärda.

  Och även nu kände jag av kraftigt illamående om jag blev tvungen att äta tex potatis.

  Mina två tidigare flickor vägde över 4 kg. LCHFbabyn var lika lång men 3,5 kg.

Kommentera