Jag tänker i alla fall inte hamna i helvetet!

Veronica BrodinJag heter Veronica Brodin och är verksam som kostrådgivare i Stockholm. Jag har en viktminskning på ca 25 kg bakom mig tack vare lågkolhydratkosten. Stod alla personer i min omgivning där och stöttade, hejjade på och applåderade när jag höll på med den viktminskningen? Nej. När jag hade gått ner 7 kg och fortfarande vägde över 80 kg så var det många som sa att det var nog. Nu fick det räcka. Jag fick inte försvinna. Det var dags att jag började äta som vanligt. För det jag höll på med var säkert farligt. Från vilka personer kom dessa råd? Jo, från kvinnor. Inte en enda man fällde någon likande kommentar-de var enbart positiva och stöttande. Varför är det så här?

Vi kvinnor har generellt sett lägre löner än män för samma arbete, vi både heltidsjobbar utanför hemmet och i hemmet. Vi hindras att nå toppositioner för att ”de mest kompetenta” ska vara där – och vi tror inte att det är vi och många män tror inte heller det... Fler än en kvinna i månaden i Sverige mördas av en man hon älskar eller har älskat...

Som om allt inte detta räckte så motarbetar vi kvinnor alltså även varandra. Vi blir avundsjuka. Någon annan är smalare, snyggare, duktigare, har ett finare hem, är mer framgångsrik...

Det vi borde göra istället är att lära varandra och att lära av varandra. Tipsa, dela med oss av all kompetens vi besitter. Hur får just du ihop vardagen? Hur blev du så vältränad? Hur lyckades du få det där styrelseuppdraget? Hur blev drömjobbet ditt? Inspireras och glädjas åt varandras framgångar och stötta varandra i motgångar. Lyfta varandra och därmed lyfta oss själva.

Jag arbetar främst med kostrådgivning för kvinnor. Jag tror att det är för att kvinnor vågar be om hjälp. För det kräver mod. Mod och att inse sina begränsningar. Det är en styrka.  Att äta rätt kost och vara hälsosam blir också det en styrka. Att äta naturlig kost och uppnå en balans med motionen gör att vi kan orka med vår vardag bättre. Och kanske också att vi orkar bli bättre på att säga ”nej” till sådant i vardagen som vi faktiskt inte måste göra bara för att vara duktiga...

Liza Marklund har skrivit en bok som heter ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”. Det är inte där ni kommer hitta mig när den dagen kommer, och jag hoppas att den platsen så småningom blir en helt folktom plats...

Kvinnor och män- Välkomna att höra av Er till mig för kostrådgivning och coachning. Jag gillar champagne, katter, sol, goda ostar och goda människor.  Jag är envis som sjutton och kommer göra mitt allra bästa för att hjälpa dig att må ditt allra bästa!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

7 thoughts on “Jag tänker i alla fall inte hamna i helvetet!

 1. Anna-Maria Johansson

  Fint skrivet! Jag håller med om det mesta. Jag tycker det är superviktigt att uppmuntra andra och att dela med mig för jag vet hur glad jag blir när någon uppmuntrar mig och delar med sig av sina svårigheter så att man kan hjälpa och stötta eller lära sig av det.

  Detta gäller både män och kvinnor upplever jag. Inte bara kvinnor. Kvinnor är väldigt bra på att dela med sig. Speciellt på nätet i forum och bloggar. Det är inte män i samma utsträckning. Jag tycker inte att män är bättre på att uppmuntra varandra heller faktiskt. Jag tycker att det snackas skit där med men män väljer oftare att samarbeta med andra män och eftersom män har makten i samhället (sitter på 95% av världens rikedomar) så är det klart att vi kvinnor får svårt att ta oss in där.

  Men jag tror inte att det handlar om avundsjuka. Vi kanske kallar det för avundsjuka men det handlar mer om instinkt. När någon blir mer attraktiv i flocken så minskar min egen makt. Den personen, du i det här fallet som går ner i vikt, blir ett hot mot de andra kvinnornas överlevnad och fortplantning. Den som syns mest, hörs mest, är snygg och rik har också mest makt och enligt evolutionen störst chans att överleva. Vi tror att vi är så civiliserade men i själva verket är vi förklädda djur med instinkter. Kanske därför vi känner oss mindre hotade av varandra när vi blir äldre och redan har fortplantat oss? 😉

  Långt utlägg men väldigt intressant ämne du tar upp.

  Ha en fin dag!

  1. Profilbild

   Tack för långt utlägg, sånt uppskattar jag! 🙂
   Uppmuntra och vara snälla på bloggar kan vi kvinnor ganska bra, men jag tycker vi är sämre på att hjälpa varandra framåt och lyfta varandra när det väl gäller.
   Män väljer att samarbeta med män som sagt och håller ihop och håller varandra om ryggen på ett "högre plan" - nu generaliserar jag- men ofta är det så.
   Avundsjuka/instinkt- kan vara hårfin skillnad ibland som sagt, ibland är vi väldigt primitiva- helst när det kommer till känslor.

   Ha en bra kväll!

Kommentera