Istället för barngröt och välling till de minsta

Det kom en fråga till Kostrådgivarna om hur man ska komma ur gröt och vällingträsket. Läs här:

Hej!
Jag upplever det väldigt svårt att hitta bra alternativ till barngröt och välling. Min son är nu 9 månader och vi är lite "fast" i gröt/vällingträsket. Och jag vet att en anledning är att det är så enkelt och smidigt. Men också för att jag just nu inte vet riktigt vad annat jag kan ge...
Det brukar bli gröt till frukost och kvällsmat. Hemlagad mat till lunch (fisk, rotfrukter och fruktpuré till efterrätt tex)
Mellanmål kan bestå av fruktpuré med yoghurt eller en banan tex. En slurk välling innan sängdax. Här emellan får han smaka från våra tallrikar, tex ägg, blomkålsris, kyckling mm
Men som sagt, jag skulle väldigt gärna vilja plocka bort både gröt och välling. Skulle ett helt kokt ägg tex kunna vara basen i frukosten?
Snälla hjälp, fantasin tryter!

 

Anna Hallén svarar:

När barn inte längre ammar så är det dags att ge dem vanlig mat, den som ni i resten av familjen äter. Äter ni lågkolhydratkost som är mjöl och glutenfritt så är det inte så många fällor som finns.

Mosa er vanliga mat, skär i pyttesmå bitar och lyssna av. Är sonen nöjd natten och dagen efter så var det bra val. Om magen säger ifrån så vänta lite med det som ni precis introducerade. Det viktiga är att ni varierar så att er lille son får lite av allt. ”Lite av allt” innefattar då kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg, grönsaker och rotfrukter, naturliga fetter av alla de slag samt bär och kanske lite frukt.

Det finns inget i mjöl, gluten och socker som ett barn kan få brister av. Det innefattas inte i ”lite av allt”

Vällingkulturen är inte utspridd över världen och alla andra barn klarar sig utmärkt på att först ammas och sen äta vanlig mat.

Var lugn i kunskapen att detta har mammor, pappor och familjer löst i tusentals år. Vi har gjort allt lite för svårt idag.

Njut av dagen och krama sonen!

anna_namnteckning_blogg

 

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Istället för barngröt och välling till de minsta

 1. Profilbild

  KNJ

  Det största problemet för barn är att få tillräckligt med järn enligt SLV. Små barn behöver stora mängder enligt SLV, 5 till 8 mg per dag. Därför bör man ge barnet köpevälling och köpegröt enligt SLV. Enligt mig kan man istället ge barnet äggula som innehåller en del järn (och exempelvis kött). Ett tips är också blodpudding som innehåller otroligt mycket järn. Små bitar blodpudding blandat med katrinplommon kan enligt mig vara bra. C-vitaminet i plommonena hjälper kroppen att ta upp järnet ännu bättre. Blodpudding kan ge trög mage men katrinplommon motverkar det. Det finns "barnens blodpudding" med mindre salt (tror jag). Problemet med blodpudding är annars att det är blandat med vetemjöl men det finns glutenfri blodpudding. Men blodpudding är så rikt på järn att det inte krävs några större mängder. Bara ett tips...

 2. Profilbild

  Jeanette H-H

  Jag har haft som system att inte ge annan vätska än min bröstmjölk förrän ett års ålder och då har jag också fortsatt amma alltid när det är möjligt. Dvs är jag på plats dricker över-ett-åringen modersmjölk men inte tex i dagvård. Välling räknar jag till annan vätska. På det här sättet har jag inte bytt ut bröstmjölken dvs jag har inte trappat ner produktionen av bröstmjölk utan brösten producerar så mycket vätska babyn behöver.

  Gröt gav jag med åt mina två äldre men tänkte prova annan mat nu till den minsta när hon börjar äta fast föda. Just avocado, ägg, frukt osv.

 3. Profilbild

  Camilla Tomas

  Jag har 2 pojkar i åldrarna snart 3 och 1,5 år. De vill hemskt gärna dricka välling till natten. Speciellt 1,5åringen som nyligen har börjat sova hela natten utan att dricka ännu en flaska vid 2-3tiden. Jag tycker att vällingen är väldigt bra då det är så smidigt, MEN jag vill inte ge mina barn en massa kolhydrater precis innan läggdags. Finns det inget annat supplement än lagad mat? Grabbarna kan vara rätt kräsna och jag har redan nu svårt att hitta bra mat som de gillar. Jag har slutat med att ge dem bröd eftersom det är den största boven men ännu finns det andra saker vi behöver ändra på, som vällingen.

Kommentera