HormonElla – känner du henne?

No 3 hormoner

HormonElla led mycket ofta och länge av svåra PMS-besvär. HormonElla mådde egentligen inte bra av p-piller, men hon åt dem ändå under många år, för vad var alternativet? HormonElla kom in i förklimakteriet redan i 30-årsåldern, men förstod det inte förrän hon upptäckte hur svårt hon hade att bli gravid. HormonElla har mått mentalt dåligt i perioder, åkt känslomässig berg- och dalbana, tappat lust och ork, men alltid kravlat sig upp igen. HormonElla söker inte längre hjälp i sjukvården, för där finns ingen hjälp att få. Hon tas inte på allvar, känner sig oviktig.

Känner du igen henne, HormonElla? Delar du några av hennes erfarenheter? I så fall är du långt ifrån ensam. Jag vet att det går att göra massor åt hennes bekymmer, på naturlig väg, men jag tänker inte gå in närmare på det i just det här inlägget. Jag vill istället ägna det här utrymmet åt den stora frågan ”Varför?”. Varför verkar HormonEllas bekymmer bli allt vanligare? Är det inte oroväckande att allt fler kvinnor mår som hon - allt sämre, redan från tidig pubertet till medelåldern? Samtidigt som förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökar, allra mest bland yngre tjejer? Kan det möjligen vara så att det finns ett samband, att det hänger ihop? Jag tror det.

I mitt arbete möter jag HormonElla dagligen. HormonElla och hennes systrar är i olika faser i livet, men det finns ett mönster, ett mönster av hormonell obalans där insulin och östrogen dominerar bilden. De flesta har eller har haft en obalans i sitt blodsocker och insulin. Med lågkolhydratkost och naturliga fetter lyckas de hyfsat fort få ordning på den obalansen, och får en stor, positiv, balanserande effekt på alla andra hormoner i kroppen. Men så har vi det där med östrogenet…

Liksom HormonElla har de flesta kvinnor jag möter, nästan utan undantag, en östrogendominans i kroppen. Men det ska man väl ha som kvinna, tänker du. Jo, självklart ska kvinnor ha östrogen i kroppen, men östrogenet ska balanseras av ett annat hormon, progesteron. Detta progesteron har väldigt många en brist på. Är det förresten inte lite märkligt att vi aldrig blivit upplysta om att det finns tre olika östrogener, att det finns något som heter progesteron och att dessa ska vara i balans? Särskilt med tanke på att en obalans mellan just dessa kan orsaka alla HormonEllas beskrivna besvär och bekymmer? Det kanske inte är så viktigt…

Hur som helst, frågan kvarstår, VARFÖR har HormonElla för mycket östrogen och för lite progesteron? Så här tror jag.

 1. Kosten. Här läggs grunden. HormonElla har ätit för mycket kolhydrater och fått för stora svängningar i blodsockret med tillhörande insulinpåslag. För mycket insulin trycker ner våra könshormoner. Det gäller både kvinnor och män.
 2. Magen. HormonElla har alltid haft lite problem med magen, utan att egentligen ta det på allvar. Alla har ju mer eller mindre bekymmer med magen… Men en icke fungerande tarm och ett dåligt näringsupptag är riktigt illa. Om HormonElla inte tar upp alla byggstenar kan hennes kropp inte bygga hormonerna, hur bra hon än äter. Det är enkel matematik.
 3. Mamma. Jo, det kan faktiskt vara så att HormonEllas mamma helt ovetandes har ett finger med i spelet. När HormonElla låg i mammas mage bildades de folliklar som hon som kvinna sedan burit med sig under sitt fertila liv. Folliklarna är hennes största källa till progesteron, och om allt vore som det skulle, skulle hon få en rejäl ”dusch” progesteron från dessa i samband med varje ägglossning. Men om hennes mamma i början av graviditeten, då folliklar bildades, utsattes för negativ miljömässig påverkan av något slag (stress, gifter...?), då kanske HormonEllas folliklar inte blev fullt fungerande. Kanske. Jag vet inte. Det är i alla fall en teori som framförs av somliga. Då skulle hon i teorin, och kanske också i praktiken, vara född med en oförmåga att producera tillräckligt med progesteron för sitt eget bästa.
 4. Stressen. HormonElla är en ”duktig flicka”, en högpresterande, lyckad människa som många sett upp till genom åren. Men den långvariga stressen med konstant höga nivåer av stresshormonet kortisol har tagit ut sin rätt. Progesteronproduktionen har hämmats också av detta.
 5. Preventivmedel. HormonElla började med p-piller redan som 15-åring efter att ha besvärats av kraftiga blödningar. Blödningarna minskade men hon mådde känslomässigt dåligt av pillren. Hon bytte den ena sorten mot den andra innan hon slutligen tog till p-sprutor för att slippa ifrån eländet. HormonElla visste inte att p-pillren innehåller syntetiska, onaturliga varianter av både östrogen och progesteron, så kallat gestagen (undantaget minipiller som ”bara” innehåller gestagen...). Hur dessa syntetiska hormoner påverkat hennes kropps egen hormonproduktion och upptag vet vi inte så mycket om (konstigt nog), men helt klart är att HormonElla, liksom många andra kvinnor känner sig påverkade av p-piller både fysiskt och mentalt, så någon påverkan har de allt.
 6. Miljön. HormonElla lever i en värld med miljögifter, bekämpningsmedel, plaster osv, som i sig själva är så kallade xenoöstrogener. Detta tillsammans med fytoöstrogener i olika livsmedel har ytterligare byggt på hennes östrogenöverskottet och rubbat balansen än mer.

Detta är HormonEllas historia. Många bäckar små som lett till en hel å av obalanser, tror jag. Och HormonElla är inte ensam. Hon har många medsystrar, men också bröder. Männen går nämligen inte heller fria från den påverkan. Många, både män och kvinnor har problem med infertilitet. Spermiekvaliten hos män blir gradvis sämre och sämre till följd av både östrogendominansen i vår omgivning, av låga näringsnivåer i kroppen och av stress. Överviktiga män får dessutom alldeles för mycket östrogen eftersom även fettväven producerar östrogen.

Så både kvinnor och män har hormonella obalanser, även om det ofta märks tydligare hos kvinnor som HormonElla. Hur mycket ohälsa orsakar dessa obalanser? Hur många av HormonEllas relationer har gått i kras i onödan till följd av obalansen? På grund av att männen i hennes liv inte orkat leva med denna obalanserade kvinna, och för att HormonElla inte orkat med vare sig männen eller sig själv. Vad får det för effekter? För henne, de enskilda individerna, för familjen, för samhället? Vanliga symtom på hormonell obalans är depression och aggression – hur ser det ut i världen…? Är inte detta en VIKTIG fråga?! För HormonElla och alla andra.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Hormoner, Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

8 thoughts on “HormonElla – känner du henne?

 1. Profilbild

  Lena

  Jättebra skrivet, jag känner defenitivt igen mig och har sökt privat hjälp då det inte hjälpt med att "bara" ändra kosten. Tyvärr har även min dotter problem och där är jag inte riktigt klar över vad jag ska göra. Kan man ge progresteron och östrogen till tonåringar

  1. Therese

   Ja, man KAN ge progesteron till tonåringar - men med en reservation för att tiden också måste få göra sitt. Tonåringens kropp behöver lite tid på sig (och lugn och ro!) för att hitta balansen mellan alla hormoner som är inblandade.

  1. Therese

   Angelica, det FINNS alternativ - hur gjorde vi innan p-pillren kom? Problemet är att det inte upplevs som lika "enkelt". Säkra perioder (det är faktiskt under en ganska begränsad tid i cykeln som en kvinna kan bli gravid - men det gäller att ha koll och känna sin kropp), kondom (inte alltid så kul, men det funkar). Ja, även hormonspiral anses bättre - även om jag personligen ställer mig lite tveksam även till det. Hur som helst, så länge vi kvinnor fortsätter att acceptera denna "gambling" med våra kroppar och vår hälsa så kommer vi ingen vart!

 2. Profilbild

  Hur anses pessar och spermiedödande medel? Min syster har börjat med det efter att ha mått dåligt på minipiller. Själv har jag också slutat med p-piller men i syftet att bli gravid men vill leta efter andra alternativ i framtiden.

  Hur kan man öka halten progresteron?

Kommentera